Než si objednáte hudební službu s vysokou kvalitou, zkuste si tento test

1
Než si objednáte hudební službu s vysokou kvalitou, zkuste si tento test
Fotografie: Bruce Mars, unsplash.com
  • Budete porovnávat komprimované a nekomprimované audio
  • Můžete se tak rozhodnout, jestli má příplatek smysl vzhledem k vaší sestavě a sluchu

Společnost Spotify minulý týden oznámila, že chystá vysílání v bezztrátové „HiFi“ kvalitě. Snaží se tak konkurovat jiným službám, jako je například Tidal, které mají nabídku hudby bez komprese coby základní kámen svého podnikaní.

Samozřejmě, nikdo si nepřeje, aby mu zbytečná snaha o úspory ničila požitek z hudby. Pryč je doba, kdy se muselo šetřit úložným prostorem a i u nás máme přístup k datově velkorysým mobilním tarifům. Na druhou stranu se kodeky pro komprimaci hudby dočkaly značného vylepšení, a tak je jejich odhalení otázkou nejenom špičkové ozvučovací techniky, ale i sluchu.

ABX Digital Feed

Pokud stále váháte, jestli se vám investice do lepší hudební kvality vyplatí, můžete si vyzkoušet test ABX Digital Feed. Zde si vyberete počet skladeb, u nichž se pak snažíte uhodnout, která verze patří nekomprimovanému audiu a která prošla obdobnou úpravou jako u Spotify (s nastaveným datovým tokem 320 kbps).

Diskuze ke článku
Honza M
Honza M
Jen tak jsem si cvičně zkomprimoval pár FLACu ripnutych z CD do MP3 320kbit a nepoznám rozdíl a to mám v docela kvalitní zvukový výstup v PC, dokonce i 128kbit MP3 vyrobená z FLACu je téměř nerozeznatelná. Ale 128kbitove MP3 z ulozto jsou téměř nepoužitelné. Čím to je?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze