Apple měnil baterie jako na běžícím pásu. Tak obrovský zájem nečekal

9
Apple měnil baterie jako na běžícím pásu. Tak obrovský zájem nečekal
  • Zlevněná výměna baterií u starších iPhonů zafungovala na 11 miliónů zákazníků
  • Jedná se o 5násobný počet, než který odhadoval samotný Apple
  • Může se jednat o jeden z důvodů horších prodejů nových iPhonů

Nedávno Tim Cook připustil, že prodeje nových produktů zůstávají za očekáváním. Jako jeden z důvodů uvedl program zlevněné výměny baterií pro starší iPhony. Abychom vás uvedli do kontextu, musíme se vrátit do roku 2017. Tehdy vyšla najevo aféra se zpomalováním starších iPhonů ve chvíli, kdy klesla kapacita jejich baterie pod určitou úroveň. Ačkoliv se celou věc snažil Apple vysvětlit a podat v pozitivním světle, nevole uživatelů byla značná. Jako formu jisté kompenzace se vedení Applu rozhodlo výrazným způsobem zlevnit autorizovanou výměnu baterií u starších iPhonů. Zatímco původně si Apple účtoval přibližně 2 tisíce korun za výměnu baterie, během slevy šlo pouze o 800 Kč.

Celá akce na výměnu baterií trvala 11 měsíců, od konce loňského ledna do posledního dne roku 2018. Během takřka celého roku 2018 mohli uživatelé iPhonu 6 a novějších zažádat o výměnu baterie. Apple odhadoval, že tuto službu využije přibližně 1 až 2 milióny zákazníků. Tento odhad však hrubě nevyšel. O službu výměny baterie totiž projevilo zájem 11 miliónů zákazníků, což je více než 5násobek toho, co Apple předpovídal.

Je nasnadě, že zhoršující se výdrž či výkon by některé uživatele nutila uvažovat nad koupí nového iPhonu. Asi by nešlo o celých 9 miliónů potenciálních zákazníků, kteří k výměně baterii přistoupili nad rámec odhadů Applu, lze však zaspekulovat nad třetinou, tedy 3 milióny. Kdyby si pořídili nový model iPhonu s cenou kolem 800 dolarů, jedná se pro Apple o ztrátu 2,4 miliardy dolarů. Až čas ukáže, jak velký vliv zvýhodněná výměna baterií měla. Akce totiž skončila a nyní se již plně mohou projevit stále ještě relativně nové modely iPhonů.

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Nuž keď niekto zvolí Apple tak zrejme aj počíta s tým že si za servis zaplatí viac ako je štandard na trhu.
Tomason
No i kdyžt tu baterii dali podstatně levněji, tak určitě na to nedoplaceli, takže nějaká kačka z toho taky byla.
Porydge
Dva litry za výměnu baterky?! Dobrej vtip. Fakt dobrej... Osm stvovek by to mělo stát normálně.
Offečka Jablečna
Tady zase bude nablito od drojdistů s číňánkama, které mají baterky nalepené vteřinovým lepidlem přímo na základní desku, takže když odejdou, tak celý ten slavný Chujawej nebo jak se to jmenuje můžou akorát tak spláchnout do hajzlu se svýma hownama.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze