Google získal post nejhodnotnější značky na úkor Applu

38

Finančně se Applu stále daří výborně. Již delší dobu je ale možné pozorovat, že firma tak trochu ztrácí punc inovátora. Tento všeobecný pocit se nyní odrazil i v žebříčku nejhodnotnějších značek světa The Brand Finance Global 500. Ten Apple od roku 2011 bezpečně vedl. Nyní ho ale z pomyslného trůnu odsunul Google a v Cupertinu tak dostali jasný signál.

Ačkoliv Apple tento týden potěšil akcionáře zveřejním výborných finančních výsledků za poslední kvartál, kalifornský technologický gigant musí přeci jen čelit i jednomu dílčímu neúspěchu. Navzdory rekordním prodejům iPhonů a pohádkovým tržbám totiž firma ztratila post nejhodnotnější značky světa. Tou Apple byl nepřetržitě od roku 2011, ale nyní ho z prvního místa sesadil konkurenční Google.

Tim Cook

Tip: Apple hlásí rekordní čtvrtletí, prodal nejvíc iPhonů v historii

Hodnota značky („brandu“) Googlu byla v rámci žebříčku Brand Finance 500 nejhodnotnější značek světa vyčíslena na 109,5 miliardy dolarů, což je takřka čtvrtinový meziroční nárůst. Hodnota brandu Applu naopak meziročně klesla ze 145,9 na 107,1 miliard dolarů. Propad Applu je autory žebříčku odůvodněn nízkou mírou inovací ze strany firmy Tima Cooka. Applu se podle nich nepodařilo udržet si technologický náskok a firma příliš spoléhá na toleranci ze strany zákazníků, kteří se již delší dobu nedočkali výraznější inovace.

Google je naproti tomu v oblasti vyhledávání a na něj napojeného reklamního byznysu nedostižným lídrem. Co se týče dalšího pořadí dle hodnoty značky, za Applem se umístil Amazon (106,4 miliard dolarů), americký telekomunikační gigant AT&T (87 miliard dolarů) a Microsoft, jehož značka byla ohodnocena 76,3 miliardami dolarů.

Zdroje: brandfinance.com, fortune.com

Diskuze ke článku
marastudna
Google si to zasllouží-Apple toho v poslední době opravdu moc nepředvedl
gugl
A ne jen to ale to se dozvíte až po komerční přestávce ;)
Milan Kutaj
Milan Kutaj
To vážne ešte niekto berie vážne tieto "rebríčky"? :D
Petr
Je to jen od jedné firmy - ostatní co sestavují taky tyto žebříčky ponechali stále Apple na prvním místě.
A hlavní je že akcie Apple rostou ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze