Apple hlásí rekordní čtvrtletí, prodal nejvíc iPhonů v historii

52

Apple zveřejnil finanční výsledky za první fiskální čtvrtletí roku 2017 a pochlubit se mohl kvartálem rekordním. Firma prodala nejvíce iPhonů v historii a utržila také nejvíce peněz. iPhonů se během období okolo Vánoc prodalo 78,3 milionu a firma utržila 78,4 miliard dolarů. Zisk se vyšplhal na takřka 18 miliard dolarů.

Apple zveřejnil finanční výsledky za první fiskální čtvrtletí roku 2017, tedy za období končící 31. prosincem 2016. Na tyto výsledky uživatelé i analytici poměrně s napětím čekali poté, co v minulých čtvrtletích poklesly Applu prodeje zařízení ve všech segmentech. Firmě se však pokles podařilo zvrátit, Applu se v jeho tradičně silném čtvrtletí dařilo a jedná se o vůbec nejlepší čtvrtletí v jeho historii. Příjmy dosáhly 78,4 miliard dolarů, přičemž čtvrtletní zisk se vyšplhal na takřka 18 miliard dolarů. Za úspěchem stojí zejména vysoké projede iPhonů 7 a 7 Plus.

Co se týče jednotlivých produktů, Apple za čtvrtletí prodal 78,3 milionu iPhonů, 13 milionů iPadů a 5,3 milionů Maců. Výsledky tak potvrdily předpovědi analytiků, kteří tvrdili, že se Apple po třech čtvrtletích poklesu opět vrátí k růstu. Co se však počtu prodaných zařízení týče, růst to není nijak vysoký. V případě iPadů se jedná dokonce o výrazný pokles o 13 %. Prodeje Maců meziročně stouply pouze o jedno procento a nový MacBook Pro tak s prodeji takřka nezahýbal. Prodeje iPhonů však stouply, a to meziročně o 5 procent. Mimořádně se pak v celém uplynulém roce dařilo také službám, které již generují zisky srovnatelné s těmi, které Applu generují prodeje Maců.

Větší úspěchy si však Apple připsal v otázce příjmů, které jsou v meziročním srovnání o 3 procenta vyšší i přes pokles příjmů v některých segmentech, zejména u iPadů, kde vidíme meziroční propad dokonce o 22 %. Pro porovnání, v minulém čtvrtletí Apple utržil celkově 46,9 miliard dolarů a vykázal 9miliardový zisk. K tomu mu dopomohlo 45,51 milionu prodaných iPhonů, 9,28 milionu iPadů a 4,89 milionu Maců.

Pokud se podíváme na rozložení příjmů z jednotlivých segmentů, ohromná důležitost iPhonu pro finanční výsledky Applu je neoddiskutovatelná. iPhone tvoří takřka 70 % příjmů a ostatní produkty firmy jsou oproti němu jen do počtu. Pro Apple jsou ale čím dál důležitější složkou příjmů také již zmíněné služby, které jsou (nejen) na iPhone navázané. Mezi ty se počítá App Store, Apple Pay, iCloud či Apple Music. Všechny tyto služby rychle rostou a je pravděpodobné, že tomu tak bude i nadále. Jen meziročně tento segment z hlediska příjmů nabobtnal o 18 %.

Zdroje: apple.com

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
"Za úspěchem stojí zejména vysoké projede iPhonů 7 a 7 Plus." Tak poprosím konkrétne čísla predaných iPhone 6, IPhone 6S, iPhone SE, 7 a 7+....
Pokiaľ ich nemáte tak tvrdenie že za úspechom je iPhone 7 nie je pravdivé.
Poznám 4 mojich kamarátov ktorý len kvôli Jacku a tiež cene nekúpili iPhone 7 a išli do 6S ....
Trk
Takže se krach, který tu předpovídá většina diskutujících a špatné výsledky, které s jistou škodolibostí předpovídají zdejší hlavní redaktoři v jejich pořadu, nepotvrzuje a nastává růst, který nastává pokaždé po vydání nových iPhone.
Mirek
Jen tak mezi nami, i kdyz iPhone tvori 69% prijmu, ostatni produkty opravdu nejsou jen do poctu. Vzhledek tomu, ze z nich ma Apple prijem v desitkach miliard dolaru rocne, jsou pro diverzifikaci velmi dulezite. Je to jako napsat, ze lidi ctou Mobilenet jenom kvuli recenzim na Samsung a ostatni clanky jsou jen do poctu.
Jab
Oukej. Tohle asi nemá smysl... V dalších měsících očekávám, že prodeje bude táhnout nová generace veleúspěšných macbooků pro.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze