Apple se hádá s Nokií a RIM o nanoSIM. Kdo vyhraje?

O nanoSIM, nástupci větší microSIM, se mluví už delší dobu. Již několik výrobců představilo své nápady, teprve nyní ale boj o ten správný návrh začíná nabírat na obrátkách. V současné době totiž asociace ETSI přemýšlí nad tím, kterému ze dvou podaných návrhů dát zelenou. V levém rohu stojí Apple, na straně druhé pak výrobci Nokia, RIM a Motorola.

Nokia logo

Každý přitom představuje zcela odlišný přístup k designu nanoSIM a překvapivě právě Apple přichází s tím více smysluplným. Jeho návrh totiž nabádá, aby se nanoSIM zbavila veškerého plastu okolo, což by snížilo hmotnost a uvolnilo další cenné místo v útrobách přístroje. Apple navíc přišel s velmi zajímavou nabídkou. Nabízí totiž zdarma šiřitelnou licenci designu jejich nanoSIM, a to za předpokladu, že ji všichni ostatní přijmou za mezinárodní standard, který se bude užívat nadále.

To samozřejmě Nokia a ostatní výrobci nehodlají dopustit, což bylo řečeno v nedávném prohlášení. Ba co více, podle Marka Durranta, ředitele komunikací finské společnosti, nesplňuje návrh Applu požadavky stanovené ETSI. Pokud se podíváte na nákresy níže, můžete si všimnout podstatného rozdílu. Zatímco Apple plánuje přinést klasický design karty, který s pomocí adaptéru dokážeme využít i v současných přístrojích, ostatní na to jdou jinak.

Nokia a RIM totiž plánují kompletní reboot SIM karet a nanoSIM v jejich podání se podobá spíše paměťovým kartám microSD. Má to však jednu velkou výhodu. Taková nanoSIM je totiž obohacena o záchytky, které ji budou udržovat na jednom místě bez potřeby aplikovat další externí držáky. NanoSIM, kterou chce prosadit Apple však podobné doplňky nemá a je tedy vysoká pravděpodobnost, že se ve slotu navíc zasekne. Právě to prý porušuje jeden z požadavků asociace ETSI a Nokia na tom hodlá stavět.

Výsledků tohoto sporu a finálního slova organizace bychom se měli dočkat ještě v tomto týdnu, takže brzy zjistíme, jaký standard nanoSIM karet budeme v budoucnu používat.

Zdroje: phonearena.com, slashgear.com, slashgear.com, engadget.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze