Apple představí nové iPady Pro a MacBooky! Dočkáme se konečně USB-C a Face ID?

4
Apple představí nové iPady Pro a MacBooky! Dočkáme se konečně USB-C a Face ID?
  • Apple již dnes ohlásí nové verze iPadu Pro a MacBooku
  • U všech zařízení má dojít k podstatnému nárůstu displeje a zúžení rámečků
  • Nové iPady Pro by měly používat Face ID, nebudou mít Home Button
  • Živý přenos události můžete sledovat na mobilenet.cz již v dnes v 15:00 našeho času

Začátek eventu „There's more in the making“ se kvapem blíží a Apple byl tentokrát doopravdy originální. Účastníkům rozeslal pozvánky, na kterých najdeme umělecké zobrazení jeho loga. Apple nechal zhotovit téměř 400 unikátních pozvánek a každý, kdo se má akce zúčastnit, obdržel jednu zcela originální. Odkazuje tím snad Apple i na nový Apple Pencil, kterým mohly být obrázky nakresleny? Téměř určitě mají být představeny nové iPady Pro, které jsou velmi oblíbené právě u profesionálních grafiků a fotografů. Své místo na výsluní by měly dostat i nové MacBooky. Pojďme se podívat, na co přesně bychom se měli těšit v tomto shrnutí veškerých dostupných informací.

Začněme populárním iPadem Pro, který byl představen světu již před dlouhými 16 měsíci a od té doby se bohužel nedočkal žádné inovace. Inovovat přitom Apple umí. Někdy však nejsou změny na první pohled viditelné a až později se ukáže, jak uživatelům pomáhají šetřit čas nebo zvýšit produktivitu. Ne vždy se pochopitelně Apple zavděčí všem. Od chvíle ohlášení iPadu Pro společnost představila iPhone X a dokonce i jeho nástupce iPhone Xs (Max) a dostupnější iPhone Xr, jenž se dnes začal prodávat. S největší pravděpodobností tedy můžeme u nových iPadů Pro očekávat inspiraci od nejnovějších iPhonů.

Podle zprávy ze serveru Bloomberg se chystají dvě různé velikosti iPadu Pro. Menší varianta nabídne 11palcový displej, zatímco větší zůstane na hodnotě 12,9 palců. Navíc by mělo dojít ke zmenšení velikosti, a to i přes nárůst displeje u menší verze. Zmenšení těla se údajně nevyhne ani větší verze, což chválíme. Pokud půjdou nové iPady Pro ve šlépějích nejnovějších iPhonů, nesetkáme se ani s Home Buttonem, pro který je potřeba ponechat poměrně široký rámeček. Místo toho nás přivítá osvědčené odemykáním pomocí Face ID. Ruku v ruce s tím jde podstatně vylepšený poměr displeje k tělu. Tenké rámečky, velký displej a snaha o co nejkompaktnější rozměry je zkrátka trend, kterému by se iPady Pro vyhýbat neměly.

Jestliže se potvrdí přítomnost Face ID, jsme samozřejmě zvědaví na to, jestli budou nové iPady rovněž opatřeny výřezem. Mnozí by si přáli, abychom se, po vzoru iPhonů, dočkali OLED displeje namísto technologie LCD. Výroba takto velikého OLED panelu by však pravděpodobně znamenala nemalé navýšení výrobní i prodejní ceny zařízení, takže spíše můžeme počítat s Retinou. Že budou nové iPady Pro osazeny výkonnějším procesorem je téměř sázka na jistotu. Jestli to bude nový 7nm A12 Bionic však zatím nevíme.

Apple iPad Pro

A co konektorová výbava? Rozšíří konečně Apple USB-C i do dalších zařízení? Šance, že se tak stane, jsou podle nás poměrně vysoké. Objevily se také dohady o tom, že by nové iPady Pro mohly mít dokonce USB-C i Lightning port. Pro uživatele by přítomnost USB-C znamenala kromě rychlejšího nabíjení také vysílání obrazu do monitorů až v rozlišení 4K. S novým procesorem samozřejmě očekáváme i vylepšení grafického čipu. Co pravděpodobně zůstane při starém je velikost úložiště. Nynější konfigurace s úložišti o velikosti 64, 256, 512 GB se tedy pravděpodobně nezmění.

Co máme očekávat od nových MacBooků, které mají být rovněž představeny, zatím není tak úplně jasné. Proslýchá se, že by měla být odhalena levnější 13palcová verze, která nahradí již zastaralý MacBook Air. Ten se totiž nedočkal výraznější změny již několik let. Představení nové řady, která by na Air navazovala svou cenovou dostupností, by tedy určitě dávalo smysl. I zde by pochopitelně mělo dojít k zúžení rámečků. Můžeme tedy počítat s menší celkovou velikostí zařízení a lepší hmotností. O tom, co vše by Apple mohl oznámit během představení nových MacBooků, si můžete přečíst v našem podrobném článku ze srpna.

Odkaz k živému přenosu představení alespoň některých z jmenovaných zařízení najdete na mobilenet.cz. Slavnostní událost se bude vysílat z Howard Gilman Opera House v New Yorku již dnes v 15:00 našeho času. Živý přenos sledujte na mobilenet.cz.

Diskuze ke článku
Petr
No nevím - proč zmenšovat tělo.... ještě bych to chápal u 10,5 to by se pak s menším tělem dalo nazvat mobilní ale 12,9 mobilní není a je to velikost notebooku takže do nějaké aktovky/batohu a td tam nemá smysl zmenšit nepatrně tělo o centimetr tam by mělo smysl zvětšit displej kor když na to má přijít plný Adobe Photoshop a ve spolupráci s Adobe je vyvinut nový Pencil.

Cena Amoled - taky noc co by muselo zvedat cenu - Samsung je u S4 značně levnější než iPad Pro a ten amoled má. Na druhou stranu nedá se říct ze by to byla jednoznačná výhoda.
Xwert Is
Xwert Is
Keby FaceID vopchali do notebookov to by mohlo byť zaujímavé. Každopádne som zvedavý čo prinesú na trh tie ich súčasné notebooky sú stále dizajnovo atraktívne až na AIR ten už je viditeľne zastaralý dizajnom.
Som zvedavý aj keď nie som zákazník Apple ich notebooky sa mi vždy páčili.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze