Apple oznámil finanční výsledky za Q3 2016, prodeje i nadále klesají

35

Apple oznámil finanční výsledky za třetí fiskální kvartál roku 2016, a čísla opět nejsou zrovna líbivá. Tržby za tento kvartál činily 42,4 miliard dolarů, z čehož 7,8 miliard tvořil čistý zisk. Pro porovnání, za stejné období v minulém roce Apple vydělal 10,7 miliard jakožto čistý zisk, tržby činily 49,6 miliard. Může za to především snížení prodejů iPhonů a MacBooků.

Za třetí fiskální kvartál prodal Apple 40,4 milionů iPhonů. Ve stejném období v minulém roce jich prodal Apple 47 milionů, což značí více než 6milionový propad prodejů. Za první tři měsíce roku Apple prodal 51,2 milionu iPhonů, což je mezikvartální pokles dokonce o 21 %. I tak ovšem Apple překonal odhady analytiků, kteří očekávali větší propady. I nadále klesají prodeje tabletů iPad. Apple za třetí fiskální čtvrtletí prodal 9,9 milionů kusů iPadů, což je milionový propad oproti roku předcházejícímu. Prodeje Maců se snížily zhruba o půl milionu kusů.

iPhone SE
Apple iPhone SE

Apple ve zprávě chválí skvělé prodeje iPhonu SE, ovšem žádných konkrétních čísel jsme se nedočkali. Je to však logické, nižší cena, velmi dobrá funkční výbava a 4palcový displej, který je stále pro většinu lidí dostatečný, dělá svoje. Vzhledem k tomu, že Apple vlastně překonal odhady analytiků, a to i přes výrazné snížení prodeje, akcie na to reagovaly mírným růstem, od začátku roku však klesly už o více než 8 % .

Poslední zpráva pochází od analytiků, kteří odhadují, že právě v těchto dnech Apple překoná jednu významnou metu – miliardtý prodaný iPhone od doby svého představení v roce 2007. Apple si tento milník rozhodně bude pamatovat, je tedy zřejmě jen otázkou času, kdy se s ním pochlubí.

Zdroje: money.cnn.com, apple.com

Diskuze ke článku
Pesedm
Jablko zraje a pak žloutne...
Jiri Novak
Jiri Novak
Tak ono se teď není čemu divit... Nový iPhone je za rohem, nový MacBook je za rohem, iwatch druhé generace taky...
Jab
I tak je ten zisk ohromný. Apple jen dostává signál, že se musí zlepšit. Imho v designu telefonů a tabletů je předhání kdejaký Huawei a Meizu. Nevím, zda mají nějaké "ideální" poměry displeje k velikosti telefonu ještě od Jobse, ale řada konkurentů je v tomto jinde. Podobně se to ostatně má i s výdrží na baterii.

I macbooky mají řadu kvalitních konkurentů. Lenova xps a některá HP rozhodně za Applem nezaostávají. Bohužel zejména u Lenova to platí i v ceně...

Platí tak, že výrobky Apple se dnes kupují hlavně kvůli OS. Potřebují tak zapracovat na přetáhnutí uživatelů jiných systémů právě i důrazem na design, všestrannost a dobrý poměr displeje k velikosti zařízení.
Mirek
Vzhledem k tomu, že iPhone 7 je za dveřmi, tak se prodpadu prodeje iPhone nedivím.

MacBook Pro potřebuje update, poslední verze je z roku 2014. Uvidíme ale, jak to bude vypadat a kolik USB-C portů tam dají. Jestli jeden, jako to udělali u Air, tak se jim prodeje moc nezvednou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze