Trh s chytrými hodinkami meziročně klesá, nejvíce to odnáší Apple

12

Chytré hodinky v roce 2016 zažívají meziroční propad dodávek o 32 %. Stále trhu sice vládne Apple, avšak jeho pád je ještě větší. Během druhého čtvrtletí se meziročně propadl o 55 %. Daří se naopak asijským výrobcům, zejména Samsungu a Lenovu, kteří své pozice vylepšily.

Apple Watch

Podle agentury IDC se během druhého čtvrtletí roku 2016 celosvětově dodalo jen 3,5 miliónů chytrých hodinek. Ve srovnání se stejným obdobím v roce 2015 jde o pokles o 32 %. Loni se za shodné tři měsíce dodalo 5,1 miliónů chytrých hodinek. Nejvíce tento pokles odnesl, respektive zapříčinil, Apple. Ten za uplynulé tři měsíce dodal pouze 1,6 miliónů svých Apple Watch a zaznamenal 55% pokles. Stále však drží 47% podíl v tomto segmentu a nadále je jedničkou.

Přečtěte si

Naopak se daří Samsungu, který si meziročně polepšil o 51 %. Ačkoliv to vypadá působivě, výsledek tak markantní není. Zatímco ve druhém čtvrtletí roku 2015 dodal Samsung 0,4 miliónů chytrých hodinek, letos to bylo 0,6 miliónů. I to však stačí ke druhému místo a 16% podílu na trhu s chytrými hodinkami. Jak ukazuje tabulka, daří se také Lenovu či LG. Dle IDC je za poklesem vyčkávání zákazníků na další generaci chytrých hodinek. Především je řeč o druhé generaci Apple Watch, která by se mohla ukázat v letošním roce. Proto IDC očekává, že se trh s chytrými hodinkami v roce 2017 navrátí ke svému růstu.

Výrobce počet dodaných kusů – 2Q 2016 (v miliónech) tržní podíl – 2Q 2016 počet dodaných kusů – 2Q 2015 (v miliónech) tržní podíl – 2Q 2015 meziroční rozdíl
Apple 1,6 47 % 3,6 72 % - 55 %
Samsung 0,6 16 % 0,4 7 % 51 %
Lenovo 0,3 9 % 0,2 3 % 75 %
LG 0,3 8 % 0,2 4 % 26 %
Garmin 0,1 4 % 0,1 2 % 25 %
ostatní 0,6 16 % 0,6 11 % - 1%
celkem 3,5 100 % 5,1 100 % - 32 %

Zdroje: idc.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
Hexagon
Presne,to sa dalo ocakavat,hodinky sa budu menit az kazde 2 generacie,ako tablety takze sa neda ocakavat,ze budu kazdy rok nasledovat velke rasty. Aj ja cakam na novu generaciu s novymi procesormi,ale vsetko to stoji na tom,ci to bude to prave alebo pockat dalsiu generaciu.
Jerry
No jo, jenže taky uplně ustrnul vývoj. Mám Sony Smartwatch SW3 1,5 roku a žádný nástupce není. HW se za 2 roky nikam neposunul, Qualcomm už má snad rok nový čipset pro hodinky a ještě jej nikdo nepoužil atd...
Jinak je to super věc a doufám, že je výrobci uplně nepohřbí. Jsem zvědavb na hodinky chystané přímo Googlem....
Dan
Nevidím moc význam v chytrých hodinkách. Ačkoliv své uživatele si jistě najdou. Propad je způsoben tím, že hodně lidí kteří si pořidili chytré hodinky si uvědomili, že je vlastně ani nepotřebují a pak Apple má největší podíl na trhu s chytrými hodinkami, takže když se propadne Apple, propadá se i celý trh, no a Apple se propadá protože Apple fans čekají na uvedení nové generace Apple Watch spolu s novými iPhony v září.
Teofilix
Sám používám hodinky hlavně na poznámky, psaní sms, rss čtečku, ovládání hudby, když mám bluetooth sluchátka, ovládání tv, čtení mailu, navigace především pak navigace na kolo je super. Mít cihlu 5,6 na řídítkách není moc výhra, ale hodinky to zvládnou takže super. Skvěle funguje google now nebo není problém cokoliv si vyhledat na netu. Není to na velké prohlížení stránek, ale pro rychlé získání informací, výsledku prostě bomba a má cihla může zůstat hezky u ledu. Je to jen o tom se s hodinkami sžít a stanou se vám nejlepším kamarádem a kecy o výdrž jsou dost slaboduché vždyť vydrží víc než ten telefon, takže tak dva až tři dny což je pohodička. Rozhodně se těším na ty nové přímo od google a jsem zvědavý na nové funkce.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze