Apple neuhlídal iOS 14. Prvotní verze se dostala do rukou hackerů

8
Apple neuhlídal iOS 14. Prvotní verze se dostala do rukou hackerů
Fotografie: Apple
  • Zkraje roku došlo k úniku telefonů s nainstalovaným systémem iOS 14
  • Hacekeři kompletní verzi nabízejí k prodeji
  • Beta přitom oficiálně vyjde asi až v červnu

iOS 14 je ještě poměrně vzdálenou záležitostí, zejména finální verze, která vyjde zřejmě až v září. Zatímco je vcelku obvyklé, že kusé informace unikají i měsíce před vydáním bety, letos je situace odlišná. Jak informuje vice.com, Apple nyní interně řeší únik kompletní prvotní verze iOS 14.

Vše údajně začalo tím, že se neznámému člověku do rukou dostal iPhone 11 s nainstalovanou verzí iOS 14 z prosince 2019. K tomuto kroku mělo údajně dojít v únoru letošního roku. Dotyčný bohužel telefon nevrátil a naopak jej nabídnl k prodeji, čehož samozřejmě hackeři velmi rychle využili a údajně za několik tisíc dolarů telefon s budoucí verzí systému odkoupili. S kódem takřka kompletního systému se na internetu začalo čile obchodovat pod hashtagem #AppleInternals.

Server phonearena.com informuje, že hackeři systém prodali i serveru Motherboard, který jej následně poskytl k přezkoumání společnosti SIXGEN, která se zabývá kybernetickou bezpečností. Ta potvrdila, že systém je skutečně takřka kompletní a ačkoliv se finální verze může výrazně lišit, jde pro Apple o celkem zásadní problém nejen po stránce bezpečnosti. Samotný Apple se k celé kauze zatím oficiálně nevyjádřil. Zbývá dodat, že první veřejná beta verze iOS 14 by se k uživatelům mohla dostat ve druhé polovině června.