Apple iPhone 5s a 5c naživo: stručné první dojmy a fotografie

89

Včera se začaly prodávat nové iPhony 5s a 5c a my jsme pro vás obě novinky v Německu vyzkoušeli. Jak se nám zamlouval inovovaný model 5s, jak funguje jeho senzor otisků prstů a jak v reálu vypadá plastový iPhone 5c? Přečtěte si naše první dojmy a prohlídněte si živé fotografie.

Apple iPhone 5s: stačí přiložit prst

Zajímavější novinkou je bezpochyby model 5s, i když, jak se to vezme. Většina inovací se totiž skrývá pod povrchem a navenek moc novinek vidět není. Co vše je v iPhonu 5s nového, jste se mohli dočíst v našem dřívějším článku.

Nejvýraznějším tahákem je samozřejmě čtečka otisků prstů, která je zabudována do domovského tlačítka. To kvůli ní přišlo o svůj ikonický čtvereček i proláklý tvar. Tlačítko je jen mírně zapuštěno pod okolní povrch a je vyvedeno v černé nebo bílé barvě. Obzvláště v černé ale vynikne při určitém úhlu jiný materiál, než ten, ze kterého je vyrobeno okolní tělo telefonu, a tlačítko má tak viditelně jinou barvu. Tlačítko je kvůli snímači zcela ploché, tiskne se ale stejně pohodlně, jako klasické domovské tlačítko, odpor i zdvih jsou stejné. Žádné obavy tak nejsou na místě. Senzor funguje výborně. Na začátku je potřeba zhruba desetkrát krátce přiložit prst, posléze si iPhone vyžádá naskenování ještě okrajů prstu. Vše se uloží a vy pak můžete odemykat telefon a nahradit heslo v AppStoru vaším otiskem. Rozpoznání proběhlo vždy spolehlivě a hlavně rychle. Určitá, zhruba vteřinová prodleva tu je, ale je to dostatečně rychlé a pohodlné. Špatný prst či otisk ale iPhone zaregistruje během zlomku vteřiny.

Změnou jsou také barevné varianty. K dispozici je nová zlatá verze, která v reálu nepůsobí tak pouťově, jako na obrázcích a ve skutečnosti je elegantní. Přední strana je bílá, stejně jako u bílo stříbrné verze. Černá verze také prošla změnou. Zatímco u modelu iPhone 5 je zadní strana opravdu černá, zde je spíše šedá. Nevypadá to špatně, iPhone 5 se mi ale v tomto ohledu líbí více. Snad ani není nutno připomínat, že zpracování je výborné. Okolní fotografie iPhonu 5s jsou focené rovněž iPhonem 5s a rovnou si tak můžete udělat obrázek o tom, že fotí velmi dobře.

Detail tlačítka se čtečkou otisků prstů

Apple iPhone 5s se v Německu prodává za 700 EUR, tedy více než 18 tisíc Kč a je zcela vyprodaný. Další várka má dorazit až v říjnu. V České republice se objeví oficiálně zřejmě až v listopadu, přesné datum ale není známo.

Přečtěte si více informací o Apple iPhone 5s v tomto našem článku.

Technické parametry Apple iPhone 5s

Kompletní specifikace
Konstrukce123,8 × 58,6 × 7,6 mm, 112 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (1 136 × 640 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A7, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: PowerVR G6430
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 100 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 12
Akumulátor1 570 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:17 hodin
Dostupnostzáří 2013,

Apple iPhone 5c: je to vůbec jablko?

Druhá novinka startuje nový směr Applu. Dlouho se spekulovalo, že to bude přelomový levnější iPhone, nakonec je ale vše jinak. Apple vzal bývalý model 5, místo kovu použil barevný polykarbonát a vysokou cenu 600 EUR, tedy téměř 16 tisíc Kč, zachoval. Mně nejvíce zajímalo, jak bude plastový iPhone působit naživo.

Je to sice iPhone, ale pocit je úplně jiný, obyčejný. V podstatě stejný, jako byste drželi některou z levných Nokií Lumia s polykarbonátem, například model 620, který je třikrát levnější, než iPhone 5C, což není dobrá vizitka. Telefon padne dobře do ruky, slícování i zpracování je výborné, z telefonu ale zdaleka nemám tak hodnotný pocit, jako z iPhonu 5, přitom cena je stejná a v tomto případě neadekvátní. Telefon není vůbec ošklivý, právě naopak a například v bílé variantě je hodně elegantní, cenovka by ale vzhledem k plastovému tělu a minimu inovací měla být řádově nižší. Podobný názor měla i řada návštěvníků Apple Storu, kteří nevěřícně nad vysokou cenou kroutili hlavou a hlasitě levnější vzhled a vysokou cenovku komentovali. Jedna z hlavních, a dnes už zároveň jedna z posledních opravdových deviz iPhonu, tedy exkluzivní vzhled s kovovými materiály, je v tomto případě pryč.

iPhone 5c se zdaleka neprodává tak dobře, jako 5s a stále není problém si jej koupit v kterémkoliv Apple Storu v Německu. Zajímalo nás, která varianta se prodává nejlépe. První příčku ve frankfurtském Apple Store zabrala bílá verze, následovaná se značným odstupem zelenou a žlutou. Naopak o modrou a růžovou variantu je údajně minimální zájem.

Apple iPhone 5c se prodává v Německu za cenu 599 EUR, stále je možnost si jej koupit, vyprodaný není. Ani v tomto případě se zatím neví, kdy bude telefon v prodeji v České republice a předpokládá se listopad.

Přečtěte si více informací o Apple iPhone 5c v tomto našem článku.

Technické parametry Apple iPhone 5c

Kompletní specifikace
Konstrukce124,4 × 59,2 × 9 mm, 132 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (1 136 × 640 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A6, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP3
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 10
Akumulátor1 507 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:15 hodin
Dostupnostzáří 2013,
Diskuze ke článku
esteban
No tak jak vidím iPhone 5c nemá žádný smysl, co se týče ceny. To už se vyplatí koupit některý ze starších modelů nebo 5s jen o málo dražší vzhledem k ceně. Tak to jsem zvědavý teda, jak se mu bude dařit...
Jaroslav G. Maschek
Jaroslav G. Maschek
Ptám se, proč někteří lidé nedokáží věcně a normálně diskutovat?!
Deff
Vůbec nechápu to zbytečné urážení (tady applistú jinde samsungářů). Všude se najdou fanatici kteří chtějí mýt svůj přístroj hned.
Máte pocit že na Samsungy se fronty nestojí? Zajímalo by mne kolik z vás ho má... (jako já) a urážite applisty? Stejně tak by mohli urážet vás kvůli samsungu.
Jste akorát banda tupců co si prostě myslí , že zrovna ta vaše značka je nej, ale měli by jste si uvědomit, že každému vyhovuje něco jiného (ať už z hlediska funkčnosti, nebo designu)
Steve
5 C úplný FAIL... keby Jobs ešte žil, toto by sa do výroby nikdy nedostalo...to už radšej mohli nechať v predaji 5ku a predstaviť iba 5 S... myslím, že 5ka by sa predávala o dosť lepšie

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze