HTC Legend: vzor dobře zpracovaného telefonu
recenze

HTC Legend: vzor dobře zpracovaného telefonu

6

Novinka Legend, nástupce HTC Hero, přichází s vynikajícím dílenským zpracováním, větší pamětí RAM a do vínku dostala i fotoaparát s vyšším rozlišením a novější verzí Androidu 2.1 s nástavbou Sense UI. Jak obstojí hliníková legenda v testu?

HTC kladlo u svého nástupce důraz především na vzhled, bezchybné dílenské zpracování i použití hodnotných materiálů. Všechny tyto kroky se výrobci povedly na jedničku. Dále se zaměřil na paměť RAM a nabídl novější verzi operačního systému Android 2.1 spolu s nástavbou Sense. Rozlišení samotného fotoaparátu se zvedlo z původních 3,2 Mpx na rovných 5 Mpx. Bohužel s vyšším rozlišením se ale nezvedla samotná kvalita fotek. Datový základ tvoří celé spektrum technologií včetně podpory 3G s nástavbami HSDPA a HSUPA. Nezbytností jsou též bezdrátové sítě Wi-Fi. HTC tak namíchalo velmi povedený koktejl. Jak se vše používá v praxi?


HTC Legend - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 108 x 53,1 x 12 mm mm
Hmotnost 87 gramů
Konstrukce vysouvací
Barevné provedení stříbrné/hliník
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej

dotykový, kapacitní, AMOLED, rozlišení HVGA (320 x 480 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 3,2 palce, podpora multi-touch

Paměť 384 MB RAM, 512 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16GB)
Otevřený operační systém ano / Android 2.1 + Sense UI
Organizační funkce e-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, integrované sociální služby Facebook, Twitter, Flickr, Google Talk, Google Search, GMail
Multimédia audio a video přehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 pixelů), autofocus, LED dioda
GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Google Maps, digitální kompas
Datové funkce Bluetooth 2.0 (profil A2DP), GPRS, EDGE, 3G, HSPA (HSDPA s downloadem až 7,2 Mb/s, HSUPA s uploadem až 2 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdrž Li-Pol 1300 mAh
Doba hovoru: až 420 minut
Pohotovostní režim: až 560 hodin (GSM) 440 hodin (3G)
Cena a dostupnost 11 499 Kč
2. čtvrtletí

Komentovaný videopohled

Konstrukce a vzhled: japonský samuraj nosící švýcarské hodinky

Legend navazuje na svého předchůdce, model Hero. Oproti němu však, co se týče zpracování, ušel velký kus cesty. Novince je totiž cizí pojem plast. Celé tělo je uschováno v takzvaném unibody těle, které je vyhotoveno z eloxovaného hliníku. Nikde nejsou sváry a zadní kryt u této novinky nenalezneme. Pouze spodní odnímatelná brada je tvořena pryžovými materiály, kde se zároveň nachází jediný přístup k útrobám telefonu. Tudy se dostaneme k baterii, slotu pro SIM kartu i slotu na paměťovou kartu. Přeci jenom zde však některé designové odkazy z HTC Hero přetrvaly. Jedná se zejména o typické zalomení spodku telefonu v podobě brady.

V duchu skromnosti se nese Legend v oblasti počtu kláves. Na bocích telefonu nalezneme pouze dvojklávesu pro ovládání hlasitosti, místo pro klávesu fotoaparátu se už nenašlo. Vrchní strana je pak útočištěm klávesy pro vypnutí telefonu, případně pro uzamčení kláves. Svými rozměry 112 × 56 × 11,5 mm působí sympatickým dojmem a takřka každá ruka telefon vřele přivítá. Bonusové body má Legend právě za ono zalomení spodní části, díky kterému se příjemně drží i ovládá. Příjemným údajem je i hmotnost 126 gramů, která, logicky vzato, nemůže být o moc nižší z důvodu použitých hliníkových materiálů.

Asi nikoho nepřekvapí, když zhodnotím kvalitu dílenského zpracování jako bezchybnou. Trochu si ale povzdechnu nad tím, že takto kvalitní zpracování bez povrzávání nebo špatného slícování není běžným jevem i u jiných telefonů, zvláště v dané cenové kategorii. Na čelní straně nalezneme dotykový kapacitní displej, který je uschován v náručí obepínajícího černého rámečku. Ve stejném odstínu jsou ve spodních partiích čtyři systémové klávesy domů, menu, zpět a hledat. Doslova v telefonním reproduktoru se krčí signalizační LED dioda, která slouží pro indikaci zmeškaných událostí, případně se díky ní dozvíme o průběhu nabíjení telefonu z elektrické sítě.

Opomenout nesmíme ani optický joystick, který se pohodlně ovládá a usnadňuje práci. Začátečníci nebo uživatelé, kteří s ním přijdou poprvé do styku, můžou ale zpočátku trochu tápat. Ne každému tento způsob ovládání bude vyhovovat. Vnější charakteristiku dovrším u dvou konektorů, které si podávají ruce z protějších stran. Jedná se o microUSB konektor, sloužící pro nabíjení či datovou komunikaci s PC, který najdeme ve spodní partii telefonu. Na vrchní straně pak nalezneme hudební 3,5 mm jack konektor.

S hliníkovým tělem telefonu souvisí bohužel jedna negativní vlastnost. Při telefonování jsem se musel smířit se skutečností, že se standardně nejenom soustředím na hovor, ale také o sobě dává vědět ostrá kovová obruba kolem reproduktoru, která se vždy pokouší o amputaci ucha. Tak radikálně to samozřejmě nemyslím, nicméně nepříjemný, až dokonce bolestný pocit v případě desítek minut telefonu u ucha můžete zažít.

Na zadní straně telefonu v horní části nalezneme také schovávající se 5 Mpx fotoaparát s autofocusem a přisvětlovací diodou. Ocenit musíme provedení optiky, které nesplývá s povrchem ale zapuštěna pod úroveň zadní plochy a nehrozí tak její poškrábání. Kamarádem jí je reproduktor, o kterém se rozepíšu v jedné z následujících kapitol.

Baterie a výdrž: den o hladu

Aspirantem na největší zklamání telefonu bude, stejně jako u mnoha moderních high-endů, nejspíše výdrž na jedno nabití, která vás donutí dennodenně vyhledávat zásuvku elektrické sítě. I při provozu pouze v síti 2G a občasném použití internetu a běžném používání v podobě pár sms i hlasových hovorů můžeme být rádi, když se telefon svou výdrží doplazí ke konci jednoho dne. V případě, že telefon necháme na pospas prachu či jinému zubu času, můžeme se spokojit s výdrží dvou až tří dní.

Pokud patříte mezi náruživé uživatele, kteří rádi prohlíží internet, můžete si nastavit odpočítávání času od šesti hodin. Tato hodnota je zhruba vypovídající pro životnost telefonu při vytížení telefonu v podobě prohlížení webových stránek. Neustále synchronizující Android si tak i zde vybírá svou daň. Na druhou stranu lze výdrž výrazně prodloužit, zakážete-li automatickou synchronizaci aplikací na pozadí. Vestavěná baterie Li-ion o kapacitě 1300 mAh poté může vydržet mnohem déle.

Zvuk a kvalita reprodukce: kovový koncert

Ani tato kapitola nepřinese zásadní obrat v duchu předchozího hodnocení. Vestavěný reproduktor, který nalezneme na zadní straně, se pyšní plusem v podobě vysoké maximální hlasitosti, kdy mu nečiní problém ozvučit celou místnost. V oblasti kvality samotného zvukového projevu ale budeme hodně kritičtí. Zvuk je bohužel dosti plechový a basy či dynamika doslova vzaly nohy na ramena. Kvalita hudebního výkonu nás tak poměrně zklamala. Obrat nastane v kvalitě zvuku ve sluchátku. Zde je zvuk o poznání kvalitnější, než z reproduktoru na zadní straně.

Displej: podíváme se bodu na zoubek

HTC Legend si připisuje jedno prvenství v podobě AMOLED displeje, který nastartoval éru tohoto typu displeje v telefonech s operačním systémem Android. Samotný dotykový displej s kapacitní technologií nabídne rozlišení 320 x 480 pixelů, což se při dané úhlopříčce 3,2 palců dá akceptovat. Při bližším zkoumání je ale patrný rastr. Není žádným tajemstvím, že displeje AMOLED mívají problém s čitelností na přímém slunci a ani tento displej nebude výjimkou. Na přímém slunci musíme počítat s velmi špatnou čitelností, i když je intenzita jasu korigována za pomocí světločivného senzoru.

V případě HTC Legend jsem se setkal již po krátké době testování s mikroskopickými škrábanci na povrchu displeje, jehož sklíčko tak není příliš tvrdé. Při jeho koupi tak doporučuji zakoupit ochrannou fólii na displej. Samotný typ displeje AMOLED zaručuje věrnější barvy, lepší kontrast, pozorovací úhly i nižší energetickou náročnost na výdrž telefonu a v tomto ohledu nezklamal.

Uživatelské prostředí: moderně a svižně

Mozkem celého telefonu je operační systém Android verze 2.1 Eclair s uživatelskou nástavbou HTC Sense UI. Základním kamenem této nástavby je sedm domácích obrazovek, které mohou obsahovat mnoho různých prvků. Můžeme je okořenit různými widgety, záložkami, složkami, zástupci programů nebo odkazy. Dále se přesuneme do nastavení, kde máme na výběr z mnoha předem nakonfigurovaných scén. Každá ze scén nese vlastní uspořádání widgetů i záložek. V horní části úvodní obrazovky nalezneme velice praktickou notifikační lištu, která shromažďuje údaje o přijatých zprávách, zmeškaných hovorech, událostech z kalendáře a může také ukazovat nové události ze sociálních sítí. Zároveň nabízí přehled aktivně spuštěných aplikací nebo her na pozadí. Aktivace této lišty vyžaduje pouze tah prstem ze stavové lišty směrem dolů.

O dostatečně svižnou odezvu v celém prostředí a plynulý chod aplikací se stará poměrně výkonný procesor typu Qualcomm o taktu 600 MHz typu MSM 7227, spolu s pamětí RAM o velikosti 384 MB. Hodnota volné paměti RAM po startu se pohybuje kolem 120 MB. V průběhu testování jsem nezaznamenal větší problémy, které by se týkaly sekání, pomalých reakcí nebo zamrzání telefonu. Samozřejmě při práci s více aplikacemi najednou nebo spuštění náročnějších aplikací došlo k mírnému zpomalení, o nic vážného ale nešlo.

O funkcích samotného operačního systému poukážu na některé starší recenze, které do detailů popisují vlastnosti operačního systému Android, například recenzi HTC Wildfire či podrobný videopohled na prostředí HTC Desire. Nemusím předesílat, že u Androidu se doporučuje mít neomezený datový paušál. Samotné prostředí je velice intuitivní s mnoha nastaveními do hloubky. Například chytrý přehled nám ukáže aktuální vytížení stavu baterie a položky, které se nejvíce podílí na energetické spotřebě.

Skoro na každém kroku o sobě dává vědět Google, jednak svým dotazováním se na přihlášení k účtu Google, jednak mnoha programy typu Google Maps, Google Talk či emailovým klientem Gmail.

Telefonování: uříznuté ucho

Legend je schopen se dovolat ve čtyřech GSM pásmech, včetně sítě 3G. Kvalita telefonního reproduktoru je víceméně kvalitní, hlas je zřetelný a nezkreslený s dostatečnou hlasitostí. Menším škůdcem se stává pouze kovový lem, který se příliš nekamarádí s uchem uživatele.


Telefonní seznam je provázán se sociálními sítěmi a výborně se ovládá

Telefonní seznam se vyznačuje svým chytrým vyhledáním, kdy na displeji telefonu stačí vyťukat čísla či znaky příslušného kontaktu a ihned dojde k jeho zobrazení. V položce karta lze kompletně spravovat telefonní seznam, včetně zálohování, kopírování, tvorby nových kontaktů a dalších operací. Jednotlivé kontakty mohou být synchronizovány s účty sociálních sítí nebo komunitních serverů Facebook či Twitter. V tomto ohledu jde synchronizace mnohem dále a kontakty mohou automaticky získat fotografie či jiné údaje přímo z kontaktu uloženého na Facebooku či Twitteru.

Zprávy: několik způsobů s úsměvem

Ucelený, jednoduchý a přehledný editor nabídce všechny funkce na jedné hromádce. Při psaní nové zprávy můžeme vybírat z různých typů klávesnice - softwarové QWERTY klávesnice, klasické numerické klávesnice či kompaktní QWERTY klávesnice. Osobně jsem nejčastěji používal klasickou numerickou klávesnici. Vzhledem k menšímu displeji se tato volba jeví jako nejkomfortnější. Nechci křivdit QWERTY klávesnici, ale zpočátku dochází k překlepům. Je však jen otázkou času si zvyknout. Jednotlivé zprávy jsou zobrazovány formou konverzace. Prvkem, který okoření textovou konverzaci, jsou vestavěné grafické emotikony, nebo-li smajlíky. Pro bleskurychlé psaní vypomůže prediktivní slovník xT9, který se může přiučit novým slovíčkům.


Psaní zprávy na různých klávesnicích. Nechybí ani smajlíci

Internetový prohlížeč a GPS: hledání chyb v kupce sena

Internetový prohlížeč Doplhin s vykreslovacím jádrem WebKit 3.1 nabídne vše, co si můžeme od internetového prohlížeče přát. Podporuje Adobe Flash v lite verzi, tudíž umožní plynule přehrávat YouTube videa. Také podporuje záložky a umí pracovat s více okny naráz. Dokonce ani multi-touch gesta mu nejsou cizí. Můžeme tak plynule a pohodlně přibližovat a oddalovat webové stránky.


Výborný webový prohlížeč

K velice intuitivním a práci usnadňujícím funkcím patří možnost označení textu a následné práce s ním, včetně kopírování, hromadného označení i vložení. Na této funkci jako takové není nic zajímavého, ale určitě zpozorníte, když zmíním, že označený text můžeme rovnou prohnat překladačem Google Translator nebo daný výraz lze vyhledat na encyklopedii Wikipedia. Vykreslování stránek je bleskurychlé a leckterý prohlížeč může jen závistivě přihlížet.

Vestavěný GPS modul spolupracuje s Google mapami, není ovšem problém doinstalovat další software. Pro navigování se o zákazníky poperou off-line navigace Navigon, Sygic či NDrive. Fixace satelitů probíhá rychle v řádech několika minut bez asistence. Za horkého startu je nalezení satelitů otázkou vteřin. Další libůstkou je vestavěný digitální kompas, který funguje spolehlivě.

Fotoaparát: barvám nefandím

5 Mpx fotoaparát s autofocusem svými výsledky zůstal pouze u papírových parametrů. S přimhouřením oka můžeme ocenit ostrost fotek, nadále již ale budu nemilosrdný. Barevné podání fotek je spíše do studena, fotky postrádají sytost a jsou jako by zastřeny oparem. Výsledky se viditelně nemění ani v dobrých světelných podmínkách.

V nastavení snímků můžeme měnit velikost jejich snímků a dokonce lze zvolit i širokoúhlý formát 16:9. Barevné podání lze ovlivnit úpravou kontrastu, sytosti nebo ostrosti. Překvapí i široká paleta různých efektů jako solarizace, pasterizace, akvamarínový efekt a dalších.

Jednotlivé snímky mohou obsahovat informace o místě, kde byly pořízeny, a to díky geo-taggingu. Také můžeme měnit hodnotu ISO podle světelných podmínek. V nevhodných světelných podmínkách podá pomocnou ruku diodový blesk s efektivní účinností do jednoho metru. Pořizovat snímky lze dvěma způsoby, jednak optickým joystickem nebo jednoduše klepnutím prstem na dotykový displej.

Organizační funkce a synchronizace: organizování jako životní postoj

Organizační funkce jsou zastoupeny kalendářem, který je přímo provázán s Google účtem. Mezi obligátní funkce patří různé režimy zobrazení (denní, týdenní a měsíční). Synchronizace s ostatními zařízeními je vedena ve dvou rovinách. K první alternativě je zapotřebí mít datový paušál.

Synchronizace pak probíhá prostřednictvím aktivního Google účtu. Druhou variantu přináší samotné HTC v podobě programu HTC Sync, kde již není nutno se spoléhat na internetový paušál. Vše probíhá prostřednictvím datového kabelu nebo Bluetooth přes počítač.

V oblasti zálohy dat novinka povyrostla nad ostatní konkurenty. Ne vždy se setkáme s tím, že na paměťovou kartu můžeme zálohovat kontakty, zprávy, záložky z internetového prohlížeče nebo ostatní soubory jako zvuky, obrázky a jiné. Stejně, jako je snadné provést zálohu, je opětovně snadné i její obnovení zpět.

Multimédia: alespoň ten 3,5 mm jack

Multimediální vlohy Legendu jsou zřejmé, alespoň dle papírových předpokladů. Novinka ale nezaujme hudební nadšence, a to ani díky 3,5 mm konektoru jack, do kterého lze připojit dle vlastní libosti jakákoliv vlastní sluchátka. Hudební výstup do sluchátek je dostatečně hlasitý, ale z poslechu je zřejmé, že je co zlepšovat. Zvuk se vyznačuje drobným šumem na pozadí a relativně plochým podáním, nicméně nenároční uživatelé budou spokojeni. Vestavěný hudební přehrávač nabídne líbivou grafiku, schází však více možnosti a variabilnosti, například citelně chybí ekvalizér.


Sociální sítě i multimédia jsou Legendu vlastní

Herní maniaci budou muset upřít svoji pozornost pouze na jednu vestavěnou hru Teeter, která využívá pohybové čidlo. V této hře máte za úkol dopravit kuličku do předem stanoveného místa. V možnosti doinstalování nových her nejsme limitováni, prostřednictvím Android marketu lze stáhnout další hry. Na této „tržnici“ je k dispozici tisíce aplikací různých žánrů, funkčnosti i tématiky a to vše většinou zdarma. Bohužel ale není možné nové aplikace instalovat na paměťovou kartu, pouze do omezené paměti telefonu.


Vestavěný hudební přehrávač

Pod položkou Footprints se ukrývají momentky z různých pamětihodností, míst i cest. Kromě samotných fotek se dozvíme konkrétní informace o daném místě i souřadnice. Stávající nabídku můžeme rozšířit o naše snímky z fotoaparátu s nutností mít aktivovanou funkci Geo-tagging.

Zhodnocení: vyhraje jen díky zpracování a Androidu?

HTC Legend především sází na svou unikátní stavbu těla, potažmo materiály z kterých je vyrobeno. V současné době není na trhu konkurence, která by nabídla konstrukci typu unibody. I hliníkové materiály jsou sázkou na jistotu a nechybí precizní zpracování a navíc i velice líbivý design. Když přejdeme pod tuto slupku, musím být trochu kritický. V dané ceně bych měl o něco vyšší nároky, než splňuje tento model. Ocenil bych modernější procesor, jemnější displej a kvalitnější fotoaparát. Ostatní funkce zvládá bravurně, nicméně v aktuální ceně, která se pohybuje kolem deseti tisíc korun, má mnoho vážných konkurentů. Protivníkem z vlastní stáje je určitě model Desire. Konkurentem bude rovněž například Sony Ericsson Xperia X10 nebo špičkový Samsung Galaxy S, to ale bude nutné trochu připlatit.

htc-legend
Klady
  • vynikající dílenské zpracování
  • hliníkové unibody tělo
  • elegantní vzhled
  • svižné reakce
  • plná datová výbava
  • operační systém Android 2.1
Zápory
  • nekvalitní zvuk hlavního reproduktoru
  • fotoaparát zaostává svými snímky za očekáváním
  • špatná výdrž na jedno nabití
  • kovový lem u reproduktoru sluchátka
Diskuze ke článku
Raiden
Slyšel jsem, že hliníková konstrukce může rušit signál. Je to pravda?
Michal Kostka
Michal Kostka
Dobrý den, já jsem žádné viditelné kolísání signálu nezaznamenal, takže signál byl oproti jiným telefonům v normě.
Krokodyl
kolísanie signálu je len jeden vec....Ale reprák je úplne nanič.. zvuk je sním strašne nekvalitný :( . Aj staršia nokia my lepšie vydáva zvuky ako tento fon...
Krokodyl
kolísanie signálu je len jeden vec....Ale reprák je úplne nanič.. zvuk je sním strašne nekvalitný :( . Aj staršia nokia my lepšie vydáva zvuky ako tento fon...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze