Přivítejte novou verzi Mac OS El Capitan a zjednodušte si život

10

Na letošní konferenci WWDC 2015 samozřejmě nemohla chybět nová verze operačního systému Mac OS X pro počítače. Nese poměrně zajímavý název Mac OS El Capitan a změny se udály hlavně v rovině uživatelského komfortu. Design zůstává stejný, novinek je přesto více než dost. Pojďme se na všechny pěkně pohromadě podívat.

Apple si samozřejmě na začátek keynote neodpustil srovnání s Windows 8.1. Zatímco aktuální Mac OS X Yosemite se vyskytuje na zhruba 55 % aktivních přístrojů, Windows 8.1 na 7 % všech zařízení. Docela působivý rozdíl, co myslíte?

OS X El Capitan

El Capitan

Také na letošní konferenci WWDC 2015 jsme se dočkali nové verze operačního systému Mac OS X pro MacBooky, iMacy, Macy Pro a Macy Mini. Jeho název je OS X El Capitan a nese se v duchu zjednodušení používání nejčastějších akcí, které uživatel s počítačem provádí. Design zůstává víceméně beze změn, změny se odehrály hlavně na uživatelské úrovni.

Kde jsi?

Začneme pěkně pozvolna, tak, jak začal sám Tim Cook. Také vás trápí, když nemůžete najít kurzor na velké obrazovce vašeho iMacu s Retina rozlišením? V Apple podobný problém řešili s největší pravděpodobností také, a tak přidali novou možnost, jak kurzor rychle najít. Stačí velmi rychle pohnout prstem po touchpadu sem a tam, a tradá... Kurzor se zvětší a je rovnou vám na očích. Ač se tato novinka může tvářit sebe více neužitečně, uživatelé jistě potvrdí pravý opak.

Mail s podporou gest

Integrovaná aplikace pro e-mailovou komunikaci s názvem Mail se naučí novým gestům. Tak kupříkladu smazání zprávy provedete jednoduchým posunem dvěma prsty do stran. Pokud chcete vložit obrázek do právě napsaného e-mailu, stačí aktuální okno sesunout a následně přetáhnout obrázek z vámi vybrané konverzace.

Mail El Capitan

Aplikace Mail nově také zvládne logické vyhledávání. Není nutné soustředit se na klíčová slova, můžete vyhledávat i stylem: najdi e-maily, které jsem ignoroval od Tima. Aplikace Mail váš příkaz pochopí a automaticky takové konverzace najde.

Inteligentní Safari

Safari už prošlo tolika změnami, že jen těžko by běžný uživatel poznal Safari před pár lety. Novinky se samozřejmě udály i zde, konkrétně v jeho efektivním využití. Jednoduše si nově můžete připnout záložky, a to tak, že aktuální okno přesunete na levý bok. Automaticky se daný odkaz „připíchne“ na stranu a i po zavření Safari zůstávají záložky na svém místě. Jednoduché, praktické.

El Capitan Safari

Novinkou je také rychlé vyhledání záložky, která aktuálně produkuje hudbu. Jistě to znáte, máte 8 otevřených oken a nevíte, kde je spuštěná hudba. Tento problém vás v nové verzi Mac OS X El Capitan může přestat trápit. Ikonou na straně daného okna totiž můžete hudbu jednoduše utlumit.

Splitscreen

Velmi očekávanou a hlavně přínosnou funkcí je splitscreen. Jedná se o klasické rozdělení plochy pro zobrazení dvou aplikací, tedy o funkci, kterou důvěrně znají majitelé Windows. Nově je tento způsob zobrazení dostupný také pro Mac OS X. Poměr velikostí lze snadno upravit tažením, nejste tedy limitováni poměrem 50:50. Využití je prakticky neomezené, spustit můžete aplikace dle libosti. Tento způsob bude variantou k možnosti zobrazení několika ploch, což je pro Mac OS X typická vlastnost a bonus navíc oproti Windows.

El Capitan
Splitscreen

O kousek inteligentnější Spotlight

Kdo by neznal Spotlight, vyhledávací nástroj napříč celým systémem? A co vlastně Spotligt nenajde? Nově toho najde mnohem více, je totiž inteligentnější. Nově už nemusíte tolik přemýšlet nad tím, jak vyhledávací frázi napsat, Spotlight by vás zkrátka měl pochopit. Novinkou je také to, že Spotlight se nově chová jako samostatné okno, můžete s ním tedy pohybovat, zmenšovat ho nebo zvětšovat. To se hodí, standardní umístění uprostřed a v jedné velikosti není zrovna ideální. Spotlight nově bude tak velký, jak sami chcete. A bude přesně tam, kde uživatel chce.

El Capitan
Spotlight

Výkon? A dostupnost?

Vše není jenom o nových dovednostech a funkcích, Apple se nezapomněl pochlubit ani výkonnostním nárůstem. Aplikace by se nově měly spouštět až 1,4× rychleji, přepínání mezi aplikacemi je pak zrychleno dokonce dvojnásobně. I další čísla jsou působivá na to, že se nejedná o upgrade hardwaru, ale pouze samotného systému.

El Capitan
Rychlost

Co se týče dostupnosti, pro vývojáře je OS X El Capitan dostupný počínaje dnešním dnem, první veřejná beta verze dorazí v červenci. Na globální a oficiální dostupnost finální verze si musíme počkat do podzimu. A cena? Samozřejmě zdarma.

Zdroje: apple.com

Diskuze ke článku
Budoucí iOvce :-D
Apple se mi začíná jaksi líbit, asi budu patřit k ovečkám! :-D Android mě už delší dobu nudí, všude sleduje, chce povolení k tomu a tomu :-D, tak počkám na iPhone 6s a vzhůru pro něj! ;-)
Mirek
Doufal jsem, ze nabidnout tmave sedou verzi protredi, ta svetle seda je fajn ve dne, ale koukat na to vecer za tmy, mi vypaluje oci. Snad se do vydani ostre verze jeste pochlapi.
stehla
tak ono udělat 51% z 10 instalací je poměrně jednodušší, než udělat 7% z několika milionů...
Béééé

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze