Android v květnu: pomalý růst Lollipopu

15

S novým měsícem je tu tradiční přehled podílů jednotlivých verzí operačního systému Android. Dle očekávání je zaznamenán nástup verze Lollipop, i tak ovšem jde jen o velmi pomalý nárůst. Co se týče předcházejících verzí, ty buď stagnují, nebo jejich zastoupení jen lehce klesá. Jak je to s Androidem celkově se podíváme nyní.

Začněme od nejstarší verze, která se ještě v přehledu vyskytuje. Připomeňme však, že verze 2.1 a starší již Google neměří, neboť nepodporují nejnovější verzi obchodu Google Play, podle kterého Google statistiku vytváří. Dost možná naposledy se vidíme s verzí 2.2 Froyo, jejíž podíl po delší době klesl. Těsně nad 5% hranicí se ještě drží dvě verze, kterými jsou Android 2.3 Gingerbread a Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Na ústupu je samozřejmě také Jelly Bean. Ze všech tří verzí si post nejsilnější drží verze 4.2 se 17,5% podílem, což značí úbytek zhruba půl procentního bodu. Kdysi nejpopulárnější verze 4.1 Jelly Bean má podíl 14,7 %. Důležitý okamžik nastává u nejrozšířenější verze 4.4 KitKat. Ta už konečně přestala růst a aktuálně je na zhruba 39 % zařízení. I oproti minulému měsíci tak lze pozorovat mírný úbytek.

Aktuálně rostoucí verzí je samozřejmě Android 5.0 Lollipop, který již má podíl 11,6 %. Nejnovější verze 5.1 přidává k celkovému podílu 0,8 %, celkově je tedy Lollipop v některé ze své verzi dostupný na zhruba 12,5 % všech zařízení. To značí nárůst něco přes 2 %. Růst tedy není tak markantní, jak v minulém měsíci.

Verze Označení Podíl v květnu Změna podílu
Android 2.2 Froyo 0,3 % beze změny
Android 2.3 Gingerbread 5,6 % -0,1 p.b.
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 5,1 % -0,2 p.b.
Android 4.1 Jelly Bean 14,7 % -0,9 p.b.
Android 4.2 17,5 % -0,6 p.b.
Android 4.3 5,2 % -0,3 p.b.
Android 4.4 KitKat 39,2 % -0,6 p.b.
Android 5.0 Lollipop 11,6 % 2,6 p.b.
Android 5.1 0,8 % 0,1 p.b.

Zdroje: phonearena.com, developer.android.com

Diskuze ke článku
Petas
A cemu se divite kdyz vyrobci mobilu serou na to aby aktualizovali vsechny modely. Pokud chces nejnovejsi system kup si nejnovejsi mobil a nebo vlajkovou lod jinak mas smulu.
RadimV
A 2.2 se drží na 0,3 %. To jsem rád, že nejsem sám, kdo ho ještě má. :)
František Zbořil
to není o výrobcích a mobilech. Celé je to o tom, že lollipop je paskvil, který si každý rozumný člověk na svůj mobil neaktualizuje. Proto také google tak rychle přispěchal s novým systémem M aby se rychle zapomnělo na celé to zkažené elko. Petas buď rád, že máš nějakou hrůzu telefon :D já mám note 3 a nexus 7 (2013) a ani na jedno zařízení mi lollipop nesmí.
blue.sun
Takže 88% androidích telefonů jede na zastaralé verzi systému... Inu, proč ne? Koneckonců, i 5.0 už je tu nějaký ten měsíc s námi... vlastně skoro rok... Úžasný a moderní systém...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze