Apple dostal školení z korektnosti. Tentokrát kvůli koktání

3
Apple dostal školení z korektnosti. Tentokrát kvůli koktání
Fotografie: STAMMA
  • Na vině je jeden smajlík
  • Jeho návrh při psaní slova pro koktání je necitlivý
  • Nejspíše za to může automatický výběr

I když se může zdát, že emotikony (smajlíci) jsou jen dětinským způsobem doplňování textové komunikace, v poslední době se jim věnuje velká pozornost. A nejde při tom jen o veselá témata, ale i lité boje o politickou a jinou korektnost. Z toho důvodu se v minulosti doplňovaly nejrůznější varianty odstínů kůže nebo jiných pohlaví, než jsou muži a ženy. V této atmosféře si na sebe Apple upletl bič tím, že ke slovu „stammering“ (koktání) navrhuje v iOS smajlíka s kódem 58 a označením „woozy face“. To by odpovídalo faktu, že v mimice koktajících se někdy projevuje napětí dané tím, že se jim nedaří správně vyslovovat.

stammering

Takové zjednodušení však ostře odsoudila britská asociace STAMMA, která ve Velké Británii sdružuje koktající a hájí jejich zájmy. „Je to ponižující a škodlivé. Někteří lidé koktají. Považovat to za vtip je stigmatizující. Lidé se mohou stydět za to, jak mluví, mohou být šikanováni a stydět se, což může mít vliv na jejich duševní zdraví, kariéru a vztahy,“ píše se ve zveřejněné tiskové zprávě.

Ta dále vyzývá své členy i ostatní, aby tento jev nahlásili jako „chybu“ na stránkách podpory Applu, pokud se cítí být dotčeni. Apple je v tom však nejspíše nevinně. Vypadá to, že o navrhované smajlíky se nestará pracovník, ale nejspíše algoritmus, který se to naučil z jiných textů. Běžnější výraz označující koktání „stuttering“ totiž žádný smajlík nenavrhuje.

Diskuze ke článku
Franta Kulisek
Franta Kulisek
Stuttering by mohl nabizet fotku Bideta nebo rovnou hakovy kriz:o)
Jinak je fakt uz trapne, ze na podobne "obvineni" nekdo reaguje, ja mit nejakou firmu a obvinovat me z WOKE, SJW, PC zhovadilosti, tak to nepoctim ani zadnou reakci .....
Pavel Krejčíř
Pavel Krejčíř
Mmmo mo mo mo mo moribundus :)
Ben Ben
Ben Ben
A to je jeste nikdo nezaloval o miliardy usd? Tak to je nuda...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze