Apple čelí další žalobě. Tentokrát kvůli nabíječkám

16
Apple čelí další žalobě. Tentokrát kvůli nabíječkám
Fotografie: Ifixit
  • Nefunkčnost některých nabíječek je podle žaloby záměrná
  • K hromadné žalobě se připojilo několik tisíc lidí

Společnost Apple čelí další hromadné žalobě, ve které figurují tisíce lidí. Tentokráte se vše točí kolem nabíječek a dalšího příslušenství. Žaloba popisuje případ jedné údajně poškozené, Monicy Emersonové. Ta si na podzim 2016 zakoupila iPhone 7 a přes rok jej bez problémů používala. Pak se ale na jejím displeji začalo objevovat varovné hlášení o nepodporovaném příslušenství. Shodou okolností se to stalo hned poté, co uživatelka nainstalovala aktualizaci iOS.

Žaloba se bude snažit prokázat, že mezi těmito dvěma událostmi existuje souvislost. Jinými slovy, že Apple nutí svým zákazníkům nové příslušenství. Podobně jako jim nedávno snižoval výkon zařízení, aniž by je na to výslovně upozornil. K žalobě se připojilo několik tisíc dalších lidí a způsobená škoda dosála výše pěti miliónů amerických dolarů. Obžaloba viní Apple z lživého marketingu, neférových obchodních praktik a podvodu.

Obhajoba pak bude zřejmě argumentovat tím, že se po uvolnění dotčené verze iOS chyba nijak masově neprojevila a může jít jen o izolované případy dané používáním neoriginálního příslušenství nebo poškozením nabíjecího kabelu vodou/nečistotami.

Diskuze ke článku
Michal
To, že Apple znesnadňuje používání jiného, než jejich vlastního předraženého příslušenství, mělo být u soudu už dávno. Žádný jiný výrobce takové problémy nedělá, a telefony Samsung nebo Huawei určitě nejsou hromadně ničeny použitím neoriginálních nabíječek, tak ať Apple netvrdí, že je to kvůli bezpečí. Stačí doporučit používat originální příslušenství, a potom to nechat na svobodné volbě zákazníka.
Johan Nohaj
Johan Nohaj
Apple sa nezapre, okradnut zakaznika zakazdu cenu!!! Vymyslaju a Vymyslaju - zisky za akukolvek cenu!!!
ja
ja jsem pro aby Apple po použití cizího příslušenství někde tiše explodoval. jde přece o bezpečí a uživatelsky komfort zákazníka :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze