Apple aplikace týdne: Google Gboard

8

Klávesnice iPhonu nemusí vyhovovat každému. Naštěstí je možné instalovat alternativy z dílen vývojářů třetích stran. Jednou z těch povedených je i Gboard od Googlu, která se minulý týden dočkala podpory českého jazyka, čímž se pro nás stala zajímavou. Klávesnice nabízí integrovaný vyhledávač, kvalitní predikci textu i možnost psát tahem prstu.

Výchozí klávesnice iPhonu nemusí vyhovovat každému a někteří se proto poohlížejí po klávesnicích alternativních. Jednou z těch nejpovedenějších je Gboard od Googlu, která se minulý týden dočkala podpory českého jazyka a začala tedy být relevantní i u nás.

Google Gboard – Apple aplikace týdne

Klávesnice Gboard má usedlý vzhled, který poměrně dobře kopíruje vhled té výchozí. Klávesnice vás tedy nebude nijak tahat za oči a nebude potřeba si zvykat ani na nové rozložení. Oproti výchozí klávesnici ale Gboard nabízí užitečné funkce, které vám ušetří čas, a to ne jen při samotném zadávání textu.

První z užitečných funkcí je našeptávání slov. Gboard od Googlu vám nad samotnými klávesami našeptává vždy tři možná slova a vy mezi nimi můžete volit to správné. Taková funkce samozřejmě není mezi softwarovými klávesnicemi ničím neobvyklým. Výchozí řešení od Applu ale bohužel možnost predikovat text nenabízí v našem jazyce, zatímco Google již ano.

GBoard for iPhone 1

Když je řeč o zadávání textu, s Gboard je možné text zadávat i táhnutím prstu po písmenkách. Když si člověk tuto metodu osvojí, lze s její pomocí zadávat text bleskurychle. Algoritmus Googlu je totiž skutečně kvalitní a tahy prstu dokáže velice spolehlivě transformovat ve slova.

Hlavní síla Googlu nicméně spočívá ve vyhledávání a nejinak je tomu i u klávesnice Gboard. Vedle predikovaných slov je nad klávesami dostupná ještě ikonka Googlu, na kterou lze klepnout a aktivovat si tak vyhledávací políčko. Do něj můžete rovnou zadat klíčové slovo a v tu chvíli místo kláves uvidíte výsledky vyhledávání. Pokud pak na některý z výsledků klepnete, v textovém poli se vám objeví odkaz, který můžete okamžitě použít například v konverzaci.

Oproti výchozí klávesnici se pak Gboard pyšní ještě samostatnou klávesou s emotikony. Pomocí ní se rychle dostanete ke smajlíkům a dokonce i k pohyblivým obrázkům GIF, přičemž mezi smajlíky i mezi GIFy lze opět také vyhledávat.

GBoard for iPhone 2

Abychom ale jen nechválili, Gboard má i jeden zásadní nedostatek. Česká klávesnice bohužel nabízí jen rozložení QWERTY, takže při psaní Y a Z budete muset prstem mířit jinam, než jste zvyklí. Doufejme, že toto zaváhání Google rychle napraví, protože například u angličtiny lze rozložení bez problémů přepínat.

Klávesnice Gboard je v App Storu ke stažení zdarma, a to jak pro iPhone, tak pro iPad.

Stáhnout Gboard – a new keyboard from google

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Jan Horák
Pokud chcete rozložení QWERTZ, tak si nastavte jako klávesnici aplikaci Google. Z nějakého důvodu GBoard figuruje jako samostatná aplikace i jako součást Google aplikace. Pokud pak v Google aplikaci přejdete do nastavení, tak lze vybrat mezi QWERTZ a QWERTY, což z nějakého zvláštního důvodu samostatná aplikace GBoard nenabízí.
Xwert Is
Xwert Is
Mňa by zaujímalo ako je možné zmeniť si emoji na Gboard pretože tie google emoji sú viac než hnusné rád by som si tam dal napr Twitter emoji ale nikde neviem nájsť návod ako na to. Nemá niekto nejaký tip ako na to ?
thegrid
Největší nedostatek Gboardu je že vám tak pitomí tlačítko zabírá místo a nejde vypnout. Takže mám buďto hluchý místo na dispeji nebo menší klávesy/přesnost. Je to hloupý. Prostě nelze mít nastavenu jen řadu znaků a případně čísel ale musí mi zabírat místo nějaký nesmysl.
Bob
Gboard používám na Android a je to super rychlá klávesnice. Pro mne nejlepší na trhu. Mimořádně oceňuji možnost nastavení tři jazyků naráz. Gboard pak automaticky pozná v jaké řeči píšete a začne našeptávat v té konkrétní řeči. Strašně mi to urychluje práci, nic nemusím ručně přepínat. A taky má super rozložení kláves. Žádna písmena s háčky a carkami zvlášť, což zabírá místo. Snad to verze iOS umí taky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze