Apple AirPods Pro jsou na tom s opravitelností stejně bídně jako jejich předchůdce

4
Apple AirPods Pro jsou na tom s opravitelností stejně bídně jako jejich předchůdce
  • Pár náhradních silikonových nástavců vyjde přibližně na 110 Kč
  • Sluchátka nelze opravit, pouze vyměnit
  • Náhradní sluchátko stojí 2 400 korun

Nedlouho po představení Apple AirPods Pro zveřejnil iFixit podrobnou rozborku zaměřenou na konstrukci, zpracování, ale i opravitelnost. A výsledek? U předchozího modelu se prokázalo, že AirPods jsou de facto neopravitelná a odnesla si nejhorší možné hodnocení – nula bodů z maximálních deseti. Stejný osud bohužel stihl i nejnovější AirPods Pro.

Na první pohled viditelnou novinkou je kromě inovovaného designu také vodotěsnost či aktivní potlačení hluku. Na rozdíl od předchozí generace tentokrát Apple vsadil na silikonové nástavce, které si lze v případě ztráty dokoupit za cenu 4 USD (přibližně 110 korun i s DPH) za jeden pár nástavců.

Hmotnost jednoho sluchátka se zastavila na 5,4 gramech, což je přibližně třetinový nárůst ve srovnání s předchozí generací. Rovněž inovované ochranné a nabíjecí pouzdro nyní váží 45,6 gramů oproti 38 gramům u pouzdra předešlých AirPods.

Rozborka dále prozradila, že uvnitř každého sluchátka je baterie o kapacitě 1,98 Wh, která má kruhový tvar a připomíná baterii do hodinek. Podle iFixit by se mělo jednat o stejnou baterii jako v Galaxy Buds, u nichž se dá bateriový článek vyměnit. V případě Apple AirPods Pro však Apple baterii zakomponoval do těla sluchátek takovým způsobem, že ji vyměnit nelze. Celkově jsou Apple AirPods Pro stejně špatně opravitelná jako původní generace.

Podle iFixit by přitom Apple mohl při troše snahy učinit sluchátka opravitelná, namísto toho jsou však jednotlivé části slepeny dohromady tak, aby bylo nutné vyměnit vždy celé sluchátko. Pro uživatele to tak například znamená, že jakmile baterie ukončí svůj životní cyklus, je potřeba vyměnit celá sluchátka. Přikoupení jednoho samostatného sluchátka vyjde na 89 amerických dolarů, tedy zhruba 2 400 korun i s daní.

Diskuze ke článku
Xzeit vyliždíra
Co chcete na téhle spotřebce opravovat? U mobilu to ještě chápu ale u sluchatek? Jjj, budou stát raketu, ale kdo si pořídí ajfouna a k tomu tyhle předražený chrastítka, tak asi nebude mít hluboko do kapsy, jako třeba všeználek UNI-kát a jiní experti, že.
Trump
To snad někoho překvapuje u ohryzku?
Ale jo pořád lepší než komunista Hulahej
Marek
Co to píšete za sračky. Ukažte mi jedniné true wirelles sluchátko od konkurence, které se dá opravit... omg. Galaxy Buds se taky nedaji opravit, to by ale nikdo nečetl, že.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze