Aplikace Echo na pomoc pohřešovaným dětem prochází finálním testováním

Aplikace Echo na pomoc pohřešovaným dětem prochází finálním testováním
  • Aplikace Echo, která do pátrání po pohřešovaných dětech zapojí širokou veřejnost, je hotová
  • V těchto dnech probíhá její testování, které ověří rychlost přenosu informací z policejní databáze do mobilních telefonů uživatelů
  • Nápad dvou policistů na technologickou novinku, která může pomoci zachránit životy, odstartoval před rokem v programu Laboratoř Nadace Vodafone

Tým kolem aplikace Echo nás zaujal nejen svým nápadem, ale i jasnou vizí a pílí. Za rok se jim podařilo vybudovat projekt od nápadu do konkrétního produktu. Jsou velkou inspirací i pro ostatní týmy, že to opravdu jde,“ říká Adriana Dergam, místopředsedkyně správní rady Nadace Vodafone.

S vývojem aplikace se autoři projektu loni v červenci obrátili na agenturu Blueberry. Její vývojáři byli v úzkém kontaktu s policejními IT specialisty. Výsledkem je, že se aplikaci podařilo propojit s policejní evidencí pohřešovaných dětí, a tak každý nový případ bude v reálném čase přenesen do aplikace a informuje její uživatele formou notifikace. Veřejnost bude zapojena do pátrání od samého začátku, kdy je to potřeba nejvíc.

S každou další hodinou od zmizení totiž šance na nalezení pohřešovaného dítěte výrazně klesá,“ upřesňuje Martin Kaiser, jeden z autorů projektu. Aplikace již úspěšně prošla přes technologické testování, které bylo založeno především na manuálních testech front-endové části aplikace.

Vodafone Echo

Abychom zajistili precizní funkčnost, byla aplikace otestována našimi dvěma QA inženýři spolu se všemi členy vývojového týmu aplikací, a to detailně ze všech možných stran. Na straně back-endu je aplikace pokryta unit testy v klíčových částech kódu a zároveň je celá back-endová architektura sledována automatickým monitoringem. Jelikož je teď stěžejní vyzkoušet aplikaci na produkčních datech, jsou nyní obě platformy, tedy iOS i Android, testovány na vzorku uživatelů," řekl Ondřej Šraděja, Product owner aplikace v Blueberry.

Testování aplikace aktuálně probíhá na telefonech členů týmu Aplikace Echo a partnerů projektu – zástupců Ministerstva vnitra, Policie ČR a Nadace Vodafone, která projekt podpořila finančně a prostřednictvím programu Laboratoř Nadace Vodafone poskytla mentoring, odborná školení a PR podporu.

Laboratoř Nadace Vodafone

Aplikaci bychom rádi spustili co nejdříve, ale musíme mít více než 100% jistotu, že vše funguje, jak má,“ říká další z autorů projektu policista Petr Bureš. Oficiální spuštění aplikace Echo oznámí Policie ČR na tiskové konferenci ve chvíli, kdy bude zdarma a bez nutnosti registrace ke stažení v App Store a Google Play. Termín bude oznámen.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze