Anonymními daty proti pandemii: polohu v aplikaci Mapy.cz sdílí 430 tisíc lidí

8
Anonymními daty proti pandemii: polohu v aplikaci Mapy.cz sdílí 430 tisíc lidí
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Do boje proti koronaviru v aplikaci Mapy.cz se zapojilo 430 tisíc uživatelů
  • K aktuálnímu počtu stačily 4 dny
  • Aplikaci je nutné aktualizovat na nejnovější verzi, k dispozici je pro uživatele Androidu i iOS

Před 4 dny dorazila do aplikace Mapy.cz aktualizace, která umožnila zapnout sdílení polohy a odesílat na servery anonymizovaná data. Proč? Seznam.cz se rozhodl bojovat proti koronaviru COVID-19. Za těchto pár hodin zapnulo sdílení polohy více než 430 tisíc uživatelů. I díky tomu dává snaha vývojářů smysl. Pro doplnění: číslo roste velmi rychle, například druhý den po spuštění se zapojilo zhruba 40 tisíc uživatelů, tedy necelá desetina aktuálního počtu.

Mapy.cz
Počet zapojených uživatelů k 24. 3. 13:00 hod.

Jaký má anonymní sdílení polohy smysl? Aplikace vám zašle, v případě podezření, že jste se vyskytovali v blízkosti nakaženého, notifikaci, kde vás na tuto skutečnost upozorní. Přes aplikaci tedy nelze sledovat aktuálně nakažené. „Věříme, že využitím sdílené aktuální polohy a historických dat o pohybu pozitivně testovaných lidí snížíme riziko přenosu koronaviru,“ říká k aktuální situaci Martin Jeřábek, manažer služby Mapy.cz na blog.seznam.cz.

Sběr dat se dle společnosti řídí se stávajícími podmínkami zpracování dat a můžete jej kdykoliv ukončit. Data budou uchovávána výhradně v Seznamu a po skončení epidemie se společnost zavazuje k tomu, že je ze serverů smaže. „Data nikomu nepředáváme a po ukončení epidemie je smažeme. Řídíme se stávajícími podmínkami zpracování dat,“ upřesňuje Jeřábek. Současná aktualizace lokalizuje data pouze na území České republiky (bez ohledu na jazyk nastavení telefonu).

K tomu, abyste se mohli zapojit, je zapotřebí aktualizovat aplikaci na nejnovější verzi, aktualizace je dostupná pro Android i iOS, na nějž aktualizace dorazila s denním zpožděním. Následně je nutné sdílení polohy potvrdit, o čemž vás aplikace informuje v průběhu požívání. Pokud se rozhodnete sdílení polohy vypnout, můžete tak učinit v nastavení. Pro doplnění dodáme, že odesílání anonymizovaných dat vám z datového limitu ukousne asi 200 kB za jeden den.

Stáhnout Mapy.cz

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Lukáš
Lze odstranit notifikaci od map, že probíhá sběr dat? To mě tam štve. Za další bych řekl, že to pěkně cvičí s výdrží telefonu. Ale klobouk dolu za snahu.
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Jako je to dost nedotazene. Jak zjistujou uzivatele, kteri maji koronavirus? To jim hygienicka stanice dava kontakt na vsechny nove nakazene a oni je obvolavaji, jestli nahodou nemaji jejich aplikaci? Taky permanentni zapnuti GPS je totalni kravina. Ma se vypnout, kdyz se telefon nepohubuje a je nekde na stole. Taky by melo jit o automaticke spusteni a ne ze clovek musi pustit aplikaci a ta bezet na pozadi (to je oficialni vyjadreni nejenom k iOS, ale i lagroidu, mi to funguje ikdyz tu aplikaci zabiju, ale je jen otazku, jak to funguje doopravdy, u konkretniho androidu na konkretnim zarizeni clovek nikdy nemuze vedet) ... a taky ta obri notifikace, to je otres! A kdyz uz to sbira data, tak by asi bylo vhodne, kdyby to nekde trasu zobrazovalo, abych se aspon mohl podivat, kde jsem byl, kdyz uz to vyziralo baterku na GPS ..... teda i na to, ze GPS aplikace pridala par radku kodu, aby fungovala i jako GPS logger, to teda dost odflakli .....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze