Mapy.cz vám řeknou, jestli jste byli v blízkosti nakaženého koronavirem

Mapy.cz vám řeknou, jestli jste byli v blízkosti nakaženého koronavirem
Fotografie: mapy.cz
  • Stačí v aplikaci aktivovat sdílení polohy
  • Pokud vyhodnotí, že jste se mohli nacházet na stejném místě a ve stejný čas jako pozitivně testovaný člověk, upozorní vás notifikací
  • Funkce nemusí přesně fungovat v budovách, metru atp., je důležité, abyste sami zvážili, zda ke kontaktu mohlo dojít
  • Už ji využívají desítky tisíc uživatelů

Mapy.cz oznamují, že vyráží do boje s s COVID-19! Každý tak může pomoci zastavit jeho šíření. Stačí si v aplikaci zapnout sdílení polohy. Aplikace vám pak pošle notifikaci, když vyhodnotí, že jste se ocitli v blízkosti pozitivně testovaného člověka. „Věříme, že využitím sdílené aktuální polohy a historických dat o pohybu pozitivně testovaných lidí snížíme riziko přenosu koronaviru,“ říká k aktuální situaci Martin Jeřábek, manažer služby Mapy.cz na blog.seznam.cz.


Systémy společnosti budou zpracovávat anonymizovaná data o historii polohy vašeho mobilního zařízení, jak se lze dočíst na napoveda.seznam.cz. Díky sdílení polohy mohou Mapy.cz v budoucnu vypočítat, zda jste se po významnou dobu mohli nacházet na stejném místě jako člověk pozitivně testovaný na COVID-19.

Sběr dat se dle společnosti řídí se stávajícími podmínkami zpracování dat a můžete jej kdykoliv ukončit. Data budou uchovávána výhradně v Seznamu a po skončení epidemie se společnost zavazuje k tomu, že je ze serverů smaže. „Data nikomu nepředáváme a po ukončení epidemie je smažeme. Řídíme se stávajícími podmínkami zpracování dat,“ upřesňuje Jeřábek. Současná aktualizace lokalizuje data pouze na území České republiky (bez ohledu na jazyk nastavení telefonu).

Uvidíte na mapě nemocné lidi?

Neuvidíte. Seznam.cz nemůže odhalit identitu pozitivně testovaných lidí, ani ukázat jejich aktuální polohu. Systém pracuje na základě historie polohy. Pokud vyhodnotí, že jste se mohli nacházet na stejném místě a také ve stejný čas jako pozitivně testovaný člověk, upozorní vás notifikací.


Mapy.cz také dodávají, že polohová data nemusí přesně fungovat v budovách, v metru atp. Proto upozorňují na to, abyste sami zvážili, jestli opravdu mohlo ke kontaktu dojít. Pokud ano, doporučí aplikace kontaktovat odborníky a izolovat se. Notifikaci vám pošle s přesností na den pravděpodobného kontaktu a dobu trvání.

Stáhnout Mapy.cz

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Diskuze ke článku
htcjirka
htcjirka
Tuhle prasáckou verzi s pruhem covid jsem hned vymazal a vratil se k 6.18.
Myčoken
Mapy.cz mě chtějí šmírovat. Když to odmítnu, potrestají mě zbytečnou hláškou, která mě zmenší prostor pro samotnou mapu a nejde odstranit.
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Jakou mate verzi? Ja jsem aktualizoval ..... pominu, ze jsem zase musel rucne a ze se neaktualizovalo automaticky (co chcit od lagroidu ze?:) ..... a verze je 6.19.3 cili udajne nejnovejsi z 20.3.2020 a to trasovani tam nemam, ani tu nabidku v nastaveni .......
Koudy Tom
Koudy Tom
Větší pí*ovinu jsem ještě na vtip ohledně korony neslyšel 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze