Služba Apple Mapy začne 19. června sbírat data o vybraných pěších zónách v Praze

Služba Apple Mapy začne 19. června sbírat data o vybraných pěších zónách v Praze
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Sběr dat pomocí těchto batohů může zahrnovat místa jako pěší zóny, parky, náměstí a další podobné lokality
  • Při sběru dat se Apple zavazuje chránit vaše soukromí, na pořízených snímcích rozmazává obličeje i registrační značky

Dle oficiální tiskové zprávy od cupertinského giganta budeme od 19. června v Praze běžně potkávat osoby s přenosnými snímkovacími batohy, jejichž úkolem bude vylepšit mapové podklady ve službě Apple Mapy. Mapové podklady se přepracovávají od základu a v rámci toho najezdili zaměstnanci Applu během několika posledních let miliony kilometrů vozidly vybavenými sofistikovaným řešením pro snímání obrazu a LiDAR skenerem.

Nové mapy již byly představeny v Německu, Francii, Velké Británii a dalších zemích a každý rok Apple aktualizuje mapové podklady pro další země. Snímkování obrazových a LiDAR dat mobilními systémy v batohu, které v Praze začne 19. června, pak plynule navazuje na sběr dat vozidly.

Při sběru dat se Apple zavazuje chránit soukromí všech zachycených osob.

Sběr dat pomocí těchto batohů může zahrnovat místa jako pěší zóny, parky, náměstí a další podobné lokality. Případně přestupní stanice, kde se tato data mohou použít k vytvoření 2D map. Při sběru dat se Apple zavazuje chránit soukromí všech zachycených osob, ale také některého majetku. Na pořízených snímcích před zveřejněním tak například rozmazává obličeje a registrační značky vozidel.

Společnost Apple provádí pozemní snímkování vozidly po celém světě a sbírá data za účelem vylepšení služeb Apple Mapy a Look Around. Průzkumy pomocí vozidel mohou zahrnovat zařízení namontovaná na vozidlech zvenčí, stejně jako iPhony, iPady nebo jiná zařízení umístěná uvnitř. Některé lokality můžeme navštěvovat a snímkovat opakovaně, abychom mapy udrželi stále vysoce kvalitní a aktuální,“ uvádí zástupce společnosti Apple.

Apple také provádí sběr dat za pomoci přenosných systémů ve vybraných pěších oblastech (například v ulicích se zákazem vjezdu). Jde například o pěší snímkování s využitím systému v batohu. Tato data lze přímo použít v Apple Mapách, například ve službě Look Around. Jiná pěší snímkování využívají ke shromažďování dat pro vylepšování map iPady, iPhony nebo jiná zařízení. Tato pěší snímkování nám umožňují vylepšovat a aktualizovat Apple Mapy v oblastech, kam se vozidla nedostanou, a to při zachování stejné ochrany soukromí jako v případě vozů. Při provádění těchto snímkování se zavazujeme chránit vaše soukromí. Na obrázcích publikovaných ve službě Look Around například rozmazáváme tváře a poznávací značky,“ doplňuje zástupce Applu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze