Ani pošesté neztrácí Lenovo ThinkPad X1 Carbon dech

4
Ani pošesté neztrácí Lenovo ThinkPad X1 Carbon dech
  • Notebook nabídne 14palcový displej s tenký rámečky, procesory Intel Core osmé generace a až 16 GB RAM
  • Hlavní předností je ovšem jako vždy odolná konstrukce vyztužená karbonovými vlákny odpovídající standardu MIL-STD 810G
  • Těší se ovšem můžeme i na bohatou konektivitu, dobrou výdrž baterie, rychlé nabíjení či tradiční klávesnici
  • ThinkPad X1 Carbon půjde do prodeje již tento měsíc se startovací cenou 44 tisíc korun s daní

Lenovo v Las Vegas ukázalo celou sérii nových notebooků řady X1, ale jednoznačně nejstarším harcovníkem je mezi nimi právě ThinkPad X1 Carbon. Jedná se totiž již o šestou generace, avšak i přes své stáří dokáže stále okamžitě zaujmout. Lenovo nazývá tento stroj jako ten vůbec nejlehčí 14palcový byznys notebook na trhu a s výbornou hmotností 1,13 kilogramu se tomu ani nedivíme.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2018)

15,95 milimetrů tenké šasi je ovšem stále založeno na stejném základu jako u předchozích generací. Jako vždy můžeme tedy počítat s odolnou konstrukcí vyztuženou karbonovými vlákny, která se nezalekne polití vodou, prachu či nějaké té rány a pádu. Lenovo prohnalo tento notebook více jak 200 testy odolnosti a X1 Carbon se tak právem pyšní standardem MIL-STD 810G.

Pokud se přesuneme k displeji, vidíme stále 14palcový IPS panel s Full HD rozlišením a tenkými rámečky. K dostání by měla přitom být jak dotyková, tak bezdotyková varianta. Ty nejdražší verze X1 Carbon se ovšem budou moci pochlubit sice stejně velkým displejem, avšak s jemnějším rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů. Navíc displej podporuje i technologii Dolby Vision a HDR. I zde by měla být zachována možnost výběr mezi dotykovým panelem a bezdotykovým.

Uvnitř těla zařízení tluče nejnovější osmá generace procesorů Intel Core i5 a v případě dražších verzí i7 s integrovanou grafikou UHD 620. Chybět nemůže až 16 GB RAM, avšak kupodivu se jedná o LPDDR3 namísto DDR4. O dostatek místa se poté stará SSD o maximální kapacitě až 1 TB. To vše bude kočírovat samozřejmě operační systém Windows 10.

Modely X1 Carbon jsou vybaveny také Intel Dual Band Wireless-AC, Bluetooth 4.2, hned dvěma porty Thunderbolt 3, z nichž jeden slouží také pro nabíjení, dvěma USB-A 3.0, jedním dokovacím konektorem, HDMI výstupem, microSD slotem, infračervenou kameru a TRRS jackem pro sluchátka. K dostání bude ovšem i model s globálním LTE-A a každého, komu jde o své soukromí, potěší možnost zakrýt HD web kamerku pomocí ThinkShutter. Na moderní USB-C se zatím stále u tohoto modelu nedostalo.

Klávesnice si přitom zachovává své tradiční přednosti včetně známého trackpointu v červené barvě a tlačítek nad touchpadem. Potěšit může také čtečka otisků prstů, kterou umístilo Lenovo napravo vedle touchpadu namísto přímo v něm, což rádi vidíme. Zmínit můžeme i výdrž baterie, která má u levnějšího Full HD modelu činit 15 hodin,u dražšího zhruba o tři méně. Potěší ovšem rychlé nabíjení, kterým získáte 12 hodin používání za pouhou hodinu nabíjení.

Za takovou parádu si ovšem nechá Lenovo náležitě zaplatit, jelikož základní model by měl startovat s daní na částce 44 tisíc korun. K dispozici bude ThinkPad X1 Carbon šesté generace v černé a šedé barvě již tento měsíc.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2018) WQHD verze

Konstrukce217,1 × 324 × 16 mm, 1 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 14" (2 560 × 1 440 px)
ProcesorIntel Core i7 8650U,
PaměťRAM: 16 GB, disk: 1 000 GB (SSD)
akumulátorLi-Ion (? Wh)
Diskuze ke článku
samo
uplna hovadina
macnook pro stoji tolko isto a je lepsi a naviac nema windows

za tu cenu je uz macbook pro a carbon ja zastaraly a uz 6 rokov je to to iste


Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze