Angry Birds Star Wars: nechť tě provází síla (recenze)

2

A je to konečně tady. Společnost Rovio vydala další pokračování nesmrtelné herní série Angry Birds, tentokrát s podtitulem Star Wars. Naštvaní ptáci se z filmového Ria přesunuli do filmových lokací Hvězdných válek a kombinují to nejlepší ze všech předchozích dílů. Podrobnosti se dozvíte v dnešní recenzi.

Není to zase tak dávno, co jste si na našem serveru mohli přečíst recenzi hry Angry Birds Space. V něm se naštvaní ptáci a nepřátelská zelená prasata přesunuli ze země až do vesmíru. Po sedmi měsících tu máme další pokračování této herní série, které pokračuje v duchu předchozího dílu. Ve vesmíru i nadále zůstaneme, tématikou tohoto nového dílu jsou Hvězdné Války. A musím hned na začátku říct, že se tento díl nadmíru povedl.

Najdete zde to nejlepší ze všech dílů

Angry Birds Star Wars kombinují to nejlepší ze všech ostatních dílů. Setkáte se zde střídavě jak s klasickými úrovněmi na zemi, tak i s úrovněmi ve vesmíru, touto variabilitou je zaručeno, že vás hra jen tak nepřestane bavit. Jak už podle názvu sami tušíte, celá hra je laděná oficiálně ve spolupráci s LucasArts do tématiky Hvězdných válek.

Ptáci jako hrdinové z Hvězdných válek

Hrát budete v prostředích, které jsou inspirované stejnojmennou filmovou sérií, do hávu filmových hrdinů se převlékli i samotní ptáci, prasata si vybrala jak jinak než hrdiny záporné. Společně s novým vzhledem dostali ptáci i nové schopnosti. Například červený pták, symbolizující Luke Skywalkera, se umí po dotyku na displej ohnat světelným mečem. Černý pták se vzhledem Obi-Wan Kenobiho vyšle tím směrem, kam ukážete, jakousi energii, která dokáže zabíjet či bořit zdi. Žlutý pták zase reprezentuje Han Sola, umí vystřelit daným směrem sérii laserových střel. Tyto schopnosti ptáci ale nemají od začátku, získávat je budou postupně.

Prasata opět v roli padouchů

Prasata nezůstávají pasivní, dokáží po vás též střílet z laserových kanónů, což se dá mnohdy zneužít k jejich smůle. Stačí jedna dobře mířená rána, která prase s kanónem nezabije, ale jen ho trochu jinak přemístí, to potom vystřílí všechny své prasečí spolubojovníky.

Grafika: zase o kus dál

Grafické zpracování úrovní je oproti prvním dílům Angry Birds zase o nějaký ten krůček dál. Prostředí je mnohem rozmanitější, lépe vykreslené, obsahuje větší množství detailů. Není na pohled tolik statické, na zemi se pohybuje tráva a podobně. To samé platí i o materiálech, ze kterých jsou postaveny budovy, ty byly též redesignovány, aby lépe ladily s motivem Hvězdných válek.

Hru jsem testoval na novém iPadu a telefonu Samsung Galaxy S II, na žádném z těchto zařízení jsem nenarazil na jakékoli problémy.

Nedaří se vám? Zavolejte Mighty Falcon

Vývojáři pamatovali i na hráče, kteří si chtějí hru občas ulehčit a „přeskočit“ některou z úrovní. Stačí ťuknout na symbol rakety v horní části obrazovky a do praku se místo ptáka nabije naváděcí zařízení pro raketu se silnými laserovými děly. Toto naváděcí zařízení vystřelíte a jakmile bude tam, kde chcete, dotknete se obrazovky. V tu chvíli přiletí tato raketa a začne střílet po všem v okolí. Raket Mighty Falcon máte ale omezené množství, získáváte je tím, jak dokončujete další a další úrovně. Pokud vám to nestačí, lze je za reálné peníze dokoupit.

Podporované platformy: iOS, Android, Windows Phone 8

Angry Birds Star Wars si můžete jako obvykle stáhnout pro telefony a tablety s operačním systémem Android a iOS, novinkou je i verze pro zbrusu nové Windows Phone 8. Uživatelé předchozích Windows Phone 7.5 ale nemusí být smutní, podle Nokie a vývojářů z Rovia je hra ve stádiu testování, dostupná bude do několika týdnů. Poběží určitě na telefonech Nokia Lumia 900, Nokia Lumia 800 a Nokia Lumia 710. O funkčnosti hry na modelech Nokia Lumia 610 a 510 není zatím rozhodnuto, vývojáři z Rovia ale slibují, že se budou snažit ji udělat přístupnou i pro tyto slabší telefony.

Chcete-li si hru maximálně užít, budete dále platit

Vlastníte-li telefon s OS Android, pak si hru můžete z Google Play můžete stáhnout zcela zdarma. Jediným omezením jsou zobrazované reklamní bannery, podobně jako u předchozích dílů. Verze pro tablety s Androidem stojí 72 Kč, ta je už bez reklam.

Uživatelé iPhonů zaplatí za hru na App Store kolem 20 Kč, majitelé iPadů sáhnou do peněženky trochu hlouběji, zaplatí přibližně 60 Kč. Ani tato verze Angry Birds není univerzální aplikací, kterou byste si koupili jednou a mohli ji stáhnout na iPhone i iPad, škoda.

Verze pro Windows Phone 8 stojí jeden dolar, čili zhruba 20 Kč. Před zakoupením si ji můžete v omezené verzi vyzkoušet zdarma.

Ve hře Angry Birds Star Wars je přítomno několik in-game nákupů. Můžete si koupit víceméně libovolný počet vesmírných plavidel Mighty Falcon, které dokáží zničit všechny prasata v úrovni. Též si lze dokoupit epizodu „Path of the Jedi“, která obsahuje dalších 40 úrovní. Chápu, že vývojáři chtějí vydělat co nejvíce, ale abyste si třetinu dostupných úrovní museli ještě přikoupit, mi přijde trochu přehnané. Uvidíme jak to budete vypadat s dalšími úrovněmi, které Rovio do budoucna slibuje, jestli budou zdarma nebo též placené.

Stáhnout Angry Birds Star Wars pro telefony s Androidem
Stáhnout Angry Birds Star Wars HD pro telefony s Androidem
Stáhnout Angry Birds Star Wars pro iPhone a iPod
Stáhnout Angry Birds Star Wars HD pro iPad
Stáhnout Angry Birds Star Wars pro Windows Phone

Závěr

Pokud se vám líbí předchozí díly Angry Birds, pak Angry Birds Star Wars nesmí ve vaší sbírce chybět. Vývojáři do tohoto dílu integrovali to nejlepší ze všech dílů ostatních, čeká vás 80 zajímavých úrovní, které vás rozhodně nepřestanou jen tak bavit.

Co na nový díl Angry Birds Star Wars říkáte? Líbí se vám? Nebo dáváte přednost některému ze starších dílů? Který je dle vás ten nejpovedenější?

Hodnocení: 10/10

Klady
  • Skvělá provázanost s Hvězdnými válkami
  • Prasata se dokáží bránit střelbou
  • Speciální vlastnosti ptáků
  • Skvělá kombinace všech předchozích dílů
Zápory
  • Zatím pouze 80 úrovní
  • In-game nákupy
Diskuze ke článku
Kriss
Skvělá hra,skvělá recenze...tento díl se opravdu povedl a to jak po grafické stránce tak i zvukové efekty jsou úžasné a dobře vybrané...navíc je zde to nejlepší ze všech předchozích dílů jak také zmiňujete....být fanatický fanoušek star wars a zároveň AB tak se asi zblázním....
Jobb

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze