Android v květnu: KitKat rychle roste, definitivně mizí Honeycomb

23

Další měsíc je za námi a Google opět nezapomněl přispěchat se svou statistikou, ve které uvádí aktuální podíly jednotlivých verzí svého systému Android. Potěšující zprávou bezpochyby je, že poměrně rychle roste nejnovější verze KitKat. Tentokrát zde máme také jedno loučení.

Začněme od nejstarší verze, která se ještě v přehledu vyskytuje. Připomeňme však, že verze 2.1 a starší již Google neměří, neboť nepodporují nejnovější verzi obchodu Google Play, podle kterého Google statistiku vytváří. Pozici nejstarší verze tak má Android 2.2 Froyo, jehož podíl minulý měsíc klesl pod 1 % a nachází se tak už jen na minoritním počtu zařízení. Do propadliště dějin míří také kdysi slavná verze 2.3 Gingerbread, jejíž podíl činí 14,9 % a stále klesá.

Android

Definitivně nás opouští tabletová verze 3.2 Honeycomb, která několik měsíců držela čestnou desetinu procenta. V květnu už ji nicméně v přehledu nenajdeme. Své dny má sečtené i průkopnická verze čtyřkového Androidu. Ice Cream Sandwich má jen 12,3% podíl a rovněž klesající tendenci.

Nejrozšířenější verzí je stále Android 4.1 Jelly Bean, ale v jeho případě jsme zaznamenali výrazný pokles pod 30% podíl. Mírně posilující je verze 4.2 Jelly Bean, která se přehoupla přes 19 % a je druhou nejrozšířenější verzí. Na cestu směrem vzhůru se opět obrátil Android 4.3 a přehoupl se přes 10% hranici.

Skokanem měsíce je však nejnovější verze 4.4 KitKat, což Google jistě těší. Z podílu 8,5 % se dostala na 13,6 %.

Verze Označení Podíl v květnu Změna podílu
Android 2.2 Froyo 0,8 % -0,2 %
Android 2.3 Gingerbread 14,9 % -1,3 %
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 12,3 % -1,1 %
Android 4.1 Jelly Bean 29 % -4,5 %
Android 4.2 Jelly Bean 19,1 % 0,3 %
Android 4.3 Jelly Bean 10,3 % 1,8 %
Android 4.4 KitKat 13,6 % 5,1 %

Vyhlídky do dalšího měsíce přejí nejnovější verzi, která bude nadále posilovat. Naopak starší verze, mezi které již musíme počítat i největší Android 4.1, budou oslabovat právě na úkor jedné či dvou nejnovějších verzí.

Zdroje: developer.android.com

Diskuze ke článku
pepe
On ještě někdo kupuje s 2.2?
No nevím
Na to, že je 4.1 dva roky stará verze, tak tedy žádná sláva.
Patrik Netexik Halmi
Patrik Netexik Halmi
Naposledy upraveno: 5. 6. 2014 13:18
Zajímavé jak už dlouho tu je KitKat a Jelly Bean stále vládne :D Zlatý iOS. Jde vidět jak na to výrobci kašlou :)
PaliHornak
PaliHornak
No u Sony bieda, novší Android = viac problémov. Pri Arcu som 2 roky vydržal na 2.3 podľa netu ani KK na Z1 nie je super update.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze