Android Silver: přichází konec Nexusu a Google Play edicí?

4

Google se po separaci aplikací Google Tabulky a Dokumenty Google nyní snaží naopak sjednotit hardware a software výrobců zařízení na platformě Android. Doposud jsme se setkávali s čistým Androidem v Nexusech a Google Play edicích různých telefonů. To by se však mohlo změnit.

Od roku 2010 se Google snaží vydávat svá vlastní zařízení z řady Nexus, která měla určovat směr vývoje systému a nabízet zajímavá zařízení s čistým Androidem za rozumnou cenu. Jako pokus o vtáhnutí více lidí do světa čistého robotího OS se to ale nesetkalo s velkým úspěchem, prodeje Nexus telefonů jsou poměrně malé. Google se tak posléze rozhodl pracovat souběžně na programu „Google Experience“, který se staral o vydávání ořezaných Google Play edicí většinou vlajkových lodí, které nesly čistý Android.

Zatím poslední tři telefony série Nexus. Nebo snad definitivně poslední?

Co je to Android Silver?

Google Experience se jako snaha o rozšíření povědomí o čistém systému Android nedočkal velkých úspěchů, a proto nyní prosakují na povrch informace o novém, vylepšeném, pokusu. Tím by měl být Android Silver. Kompletní program, který by pořádal „výběrové řízení“ na pět hlavních zařízení na jedno období, honosících se titulem Android Silver, by měl za cíl vylepšit rychlost vydávaných aktualizací a unifikovat uživatelské rozhraní napříč širokou škálou výrobců.

Zeleného robůtka by mohla u vybraných modelů nahradit stříbrná verze.

Co je cílem Android Silver?

Google jako takový by vybral pět ideálních zařízení na jedno dané období do exkluzivního partnerství a ve spolupráci s výrobci by pracoval na vydání jakési Google Play edice konkrétního zařízení, oproti dnešnímu stavu by ale řada věcí byla jinak. To by znamenalo, že se Google postará o následující věci:

  • Vždy aktuální verze systému bez prodlev ze strany výrobce
  • Zjednodušení přenosu všech aplikací, nastavení a dat do nového Android Silver zařízení ze stávajícího
  • Odstranění stresu z komplikovaných a nejednotných služeb díky vlastním službám speciálně designovaných pro Android Silver
  • Speciální sektory v kamenných obchodech, které by byly zaměřeny pouze na Silver Android telefony a obsluhovány pouze proškoleným personálem
  • Navržení reklamní kampaně a rozšiřování pole působnosti nového programu
Obrázek, který údajně popisuje program Android Silver. Na verifikaci informací si však ještě počkáme.

Proč se Google snaží prosadit čistý Android?

Důvod bude určitě v monetizaci prodejů. Podle serveru Marketplace Google neviděl z více jak 50 miliónů prodaných zařízení se systémem Android ve 4Q 2013 ani cent. A to jenom proto, že výrobci systém nahrazují a doplňují vlastními funkcemi a programy, které Googlu nevynáší žádný zisk. Jako příklad si můžeme vzít Kindle Fire, který Google z rovnice vyškrtl úplně i přesto, že tablet běží na Androidu. Další obrovskou výhodou by byla unifikace aktualizací a zvýšilo by se procento telefonů s nejnovějším systémem. To by pomohlo dohnat náskok Applu, který má jednoznačně v souboji těchto dvou gigantů, co se otázky rychlosti aktualizací týká, mnohem lepší výsledky.

Nadstavba Magazine UI od Samsungu v porovnání s čistým Androidem.

Co by to znamenalo pro Nexus a Google Play edice?

Na tuto otázku se dá v současnosti jen těžce odpovědět. Nexus je produkt navržený přímo ve spolupráci Googlu a výrobce a tím pádem si Google mohl diktovat, jak má zařízení vypadat a jaký má být jeho hardware. Google Play edice je „pouze“ okleštěním UI od výrobce na holé minimum, ale o vývoj a podporu se staral výrobce sám. To, jestli by tyto tři organismy žily zároveň, nebo jestli by došlo ke zrušení řad Nexus a Google Play ve prospěch Android Silver, je ve hvězdách, druhá možnost je ale pravděpodobnější. Stejně tak, jako je neznámé, jestli se programu Android Silver vůbec dočkáme. Google zatím oficiálně nic nepotvrdil a k dispozici jsou pouze uniklé fotografie ukazující jakousi prezentaci požadavků a základů programu Android Silver.

Zdroje: androidpolice.com, computerworld.com, marketplace.org

Diskuze ke článku
hmm
nech si Google kludne necha ten svoj čistý android pre seba...
jonn
co to tady melete? ja bych byl rad za google play edice..treba G2 se mi libi ale bral bych ji s cistym androidem..
Pepaaa
Souhlas, my nepotřebujeme Nexus, my chceme mobily s čistým Androidem. Jinak ty plány Android Silver se mi fakt líbí, myslím, že přesně to Androidu chybí. Mám Nexus 5, je skvělý, ale klidně bych šel do něčeho jiného, ale s čistým Androidem a pokud bych mohl přenášet všechny aplikace včetně jejich nastavení do nového zařízení, bylo by to suprové... prostě bych se jen přihlásil svým Google účtem a všechny plochy, zástupci, aplikace, složky, nastavení by bylo jako v minulém zařízení. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze