Android N bude plně podporovat Force Touch

1

V loňském roce jsme se dočkali prvních zařízení s Force Touch, tedy technologií využívající snímaní vynaloženého tlaku na displej. Nyní se zdá, že si tato funkce najde svou cestu přímo do čisté verze Androidu. Zda se s ní setkáme již tento rok v nových Nexus zařízeních je však prozatím ve hvězdách.

Nexus

Přidání funkce si všiml jeden z vývojářů, který procházel kód druhé verze Android N Developer Preview. Ovládací prvky pro rozpoznání tlaku na displej jsou v Androidu již od verze 1.0, ale až nyní se chystá Google této vlastnosti využít. Doposud jsme se s obdobami této technologie mohli ve vodách Androidu setkat zejména v telefonech od Huawei, který technologii nabízí pod názvem Press Touch. Bohužel se Mate S Premium ani horká novinka P9 Plus, které Press Touch mají, neprodávají na všech světových trzích a jejich počty jsou značně omezené. Jediný, kdo na tuto technologii vsadil ve velkém, je prozatím konkurenční Apple, který nabízí technologii pod označením 3D Touch ve svých zařízeních iPhone 6s a 6s Plus.

Huawei Mate S
Jako první použil tuto technologii Huawei

Díky posledním informacím se dá s téměř absolutní spolehlivostí říci, že Android N bude tuto technologii podporovat nativně a díky názvu, který Google zvolil, můžeme i odhadnout, jaké bude její využití. V systémovém kódu se totiž funkce objevuje pod názvem Launcher Shortcuts. Pokud znáte Action Launcher nebo Nova Launcher, určitě už víte, jak by mohla funkce vypadat. Vývojáři budou moci využít ikon svých aplikací pro zkratku k funkci, kterou si sami zvolí. U některé aplikace by mohl větší „stisk“ displeje způsobit otevření nabídky nastavení a u jiné, jako třeba u kalendáře, by se nám mohla otevřít zjednodušená verze widgetu. Nejedná se stále o nic, co by nešlo vyřešit například dlouhým podržením a v podstatě bude Google funkčně následovat Apple, u kterého má funkce 3D Touch podobné využití. Ale i tak se jedná rozhodně o příjemnou funkci, která vám může pomoci od záplavy widgetů na vašem zařízení. Navíc mimo funkci Launcher Shortcuts mají samozřejmě všichni vývojáři volné ruce k vývoji originálních implementací Force Touch technologie, takže se časem určitě setkáme i s jinými zajímavými funkcemi. Pokud chcete vidět, jak by mohlo použití Launcher Shortcuts vypadat v praxi, podívejte se na video od kolegů z Phandroid.com, kteří společně s vývojáři z Nova Launcheru připravili krátkou ukázku.

Takto by mohla podle serveru Phandroid.com funkce Launcher Shortcuts vypadat

Kdy se dočkáme verze 3D Touch přímo v zařízeních od Googlu prozatím není jisté. Již víme o smlouvě, kterou uzavřelo HTC a Google o výrobě Nexus telefonů na další 3 roky. A je logické, že Google bude chtít ukázat maximum nových funkcí, kterými Android N oplývá, takže by dávalo smysl technologii ukázat při příležitosti oficiálního uvedení Androidu 7.0 letos na podzim. Tím by se potvrdily i dřívější spekulace o Nexus zařízení od HTC s 3D Touch. Je však možné, že bychom se mohli dočkat dalšího zařízení s Force Touch, a to od Huawei, výrobce loňské vlajkové lodě Nexus 6P, který si nedávno zaregistroval jméno Huawei 7P a má s technologií nejvíce zkušeností. Napovědět nám k tomu může právě název spekulovaného zařízení. V loňském roce odkazovalo „6P“ na Premium verzi zařízení s uhlopříčkou displeje blížící se 6". Je tedy možné, že letos bychom se mohli dočkat 7" tabletu, kde je „P“ zkratkou pro Press nebo Pressure. To jsou však v současnosti pouze divoké spekulace a nezbývá nám tedy než čekat na květnové Google I/O, kde se snad dozvíme trochu více.

Huawei Mate S Force Touch – první pohled z IFA 2015

Zdroje: phandroid.com, mashable.com, androidauthority.com, thenextweb.com