Funkci 3D Touch zvoní umíráček. V příštích iPhonech ji už zřejmě nenajdeme

11
Funkci 3D Touch zvoní umíráček. V příštích iPhonech ji už zřejmě nenajdeme
Fotografie: Apple
  • V posledních letech je 3D Touch neodmyslitelně spjat se všemi vybavenějšími iPhony
  • Apple ji však zřejmě již v letošním roce zruší
  • Naznačuje to nové prostředí iOS 13

Píše se rok 2015 a Apple v rámci tehdy nového iPhonu 6s uvádí revoluční novinku 3D Touch. Ta spočívala v nasazení displeje citlivého na tlak. Silnějším stlačením displeje jste vyvolali například doplňkovou nabídku aplikací, náhledy e-mailů či webových odkazů. Vše bylo velmi intuitivní a příjemné na ovládání, což výrazně podporovala skvělá zpětná vazba. Moderní funkci jste mohli využívat v podstatě na všech iPhonech. Jednou z výjimek byl však loňský iPhone Xr, který jakožto levnější verze o 3D Touch přišel. Apple přišel s technologií Haptic Touch, která měla 3D Touch suplovat. V čem spočívá?

Na iPhonu Xr jednoduše dlouze přidržíte prst a stane se totéž, co při krátkém ale silnějším stlačení na vyspělejších iPhonech. Nyní to však vypadá, že to, co mělo být jen náhradou za 3D Touch, se stane vítěznou technologií, která bude určovat směr budoucích iPhonů. V nově představeném iOS 13 se totiž již plně počítá s dlouhým stiskem na vyvolání dílčích nabídek. V současných a starších iPhonech tak budete moci od podzimu vyvolat jednu a tutéž nabídku dvěma různými způsoby. Je nasnadě, že to jedna z technologií odskáče.

Již dříve se objevily spekulace na macrumors.com, které tvrdily, že letošní iPhony již nenabídnou 3D Touch a namísto toho se spolehnou na Haptic Touch. Výsledkem bude sjednocení všech modelů, neboť bude funkce podporována samotným iOS 13 a novějšími. Apple pak také ušetří nemalé náklady za displej citlivý na tlak. Pokud si tedy život bez 3D Touch neumíte představit, budete mít zřejmě poslední možnost s aktuálními iPhony Xs a Xs Max.

Diskuze ke článku
Joe Black
Joe Black
To je fakt funkce, bez které jsem se na iPadech i starších iPhonech bez problémů obešel.
Jediné, kde mě to osobně snad vyloženě štvalo, ale to až po Apple "vylepšení" je otevírání dalšího okna v Safari - tam prodloužili interval na "nesnesitelně dlouho".
Lukáš
Ještě to chybělo u iPhonu se
Offečka Jablečna
Apple opět udává směr. Zatímco čínské kopírky neustále masturbují nad tím, kam všude se jim podařilo strčit čtečku otisků prstů, Apple je v metodách biometrického zabezpečení o tři světelné roky dále.
Roman
NEEEEEEEEE! :((

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze