Nový iPhone SE má oproti iPhonu 8 jeden zásadní nedostatek. Uhádnete jaký?

45
Nový iPhone SE má oproti iPhonu 8 jeden zásadní nedostatek. Uhádnete jaký?
Fotografie: Apple.com
  • iPhone SE (2020) nepodporuje Haptic Touch u notifikací
  • Několik let starý iPhone 8 disponoval funkcí 3D Touch
  • Apple údajně podporu Haptic Touch u notifikací nezpřístupní

Během představení nového iPhonu SE (2020) jsme vás informovali o tom, že nemá, podobně jako ostatní nové telefony s logem nakousnutého jablka, podporu praktické funkce 3D Touch, kterou výrobce nahradil alternativou s názvem Haptic Touch. Nyní se však ukázalo, že funkcionalita Haptic Touch u nového iPhonu SE (2020) zdaleka není taková, jakou bychom očekávali.

Zatímco funkce 3D Touch, která byla dostupná u iPhonu 8 a Apple od ní upustil až s nástupem iPhonu Xr, fungovala na principu tlaku, který uživatel vyvíjí na displej, Haptic Touch reaguje na dobu přidržení prstu na obrazovce. Na základě toho následně poskytne odezvu uživateli pomocí integrovaného vibračního motůrku.

Haptic Touch (stejně jako 3D Touch) lze využít zejména při prohlížení notifikací. Pokud například obdržíte oznámení od aplikace Twitter, dlouhým podržením prstu se zobrazí náhled tweetu s možností rychlé odpovědi nebo udělení lajku. Tato funkce však na novém iPhonu SE chybí a náhled notifikace si na zamčené obrazovce (v oznamovacím centru) jednoduše nezobrazíte. Absence praktické funkce si jako první všimli uživatelé sociální sítě Reddit (na což následně upozornil server MacRumors).

Tuto funkci ze začátku neuměl ani iPhone Xr, nakonec však funkcionalitu Apple přidal pomocí softwarové aktualizace. Podle Matthewa Panzariana z TechCrunch však v případě iPhonu SE (2020) Apple nehodlá nic měnit a žádné aktualizace, která by funkcionalitu přidala, se podle něj nedočkáme.

Když srovnáme iPhone SE (2020) a několik let starý iPhone 8, ze kterého novinka vychází, je absence Haptic Touch u notifikací vcelku překvapivá, nemyslíte?

Technické parametry Apple iPhone SE (2020) 256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce138,4 × 67,3 × 7,3 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A13 Bionic, , GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 13
Akumulátor1 821 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostduben 2020,
Diskuze ke článku
G
Chápem, že osekali hardware, kde to len šlo aj to, že zamkli jadro v procesore, aby to tá miniatúrna batéria uživila aspoň do večera, ale že len tak v systéme zakázali úplne základnú softwarovú funkciu, ktorá nevyžaduje žiadnu špeciálnu podporu na strane hardwaru, tomu naozaj nerozumiem.
Filip
A opet to Apple nikde nepriznal, prolhana firma
Hmm
Milan, myslim ze milobniku retra a obrich ramecku dnes az tolik neni.
Offečka Jablečna
Pozor, výstřiky drojdařů s "daleko lépe vybavenými stroji" za půlku ceny za 3, 2, 1...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze