Android aplikace týdne: AccuBattery

8

Baterie je jednou ze základních a nejdůležitějších součástí všech mobilních zařízení. Zasloužila by si tedy tu nejlepší možnou péči, ale bohužel tomu tak většinou nebývá a nijak zvlášť se o ní nestaráme. Mohla by nám s tím však pomoci dnešní aplikace AccuBattery, která si klade za cíl co nejvíce prodloužit životnost vaší baterie.

Pokud svůj telefon například neupustíte, je baterie tou nejnáchylnější částí telefonu, která se nejrychleji opotřebuje. Vyplatí se tedy dávat pozor na její životnost, a to obzvláště v dnešní době, kdy už neseženete mnoho telefonů s vyměnitelnou baterií. AccuBattery je jednou z aplikací, které se specializují právě na péči o vaší drahocennou baterii. Aplikace otestuje její skutečnou efektivní kapacitu v miliampérhodinách, aby zjistila její opotřebení a následně se snaží postupem času její život co nejvíce prodloužit.

AccuBattery – Android aplikace týdne

Velmi tomu napomáhá zejména funkce Battery Alarm, která vás upozorní, kdy přesně telefon vypojit z nabíječky, aby životnost baterie klesala co nejméně. Všechny tyto údaje jako životnost, změřená kapacita, informace o spotřebě a používání jsou přitom založeny na vědeckých průzkumech a studiích.

AccuBattery

Baterie mají zkrátka omezenou životnost, kterou každým nabíjením zkracujete a snižujete tak původní kapacitu baterie. Podle studií však můžete prodloužit jejich životnost až o 200 %, pokud nabíjíte zařízení vždy jen na 80 %. Váš telefon by tak mohl po roce používání vydržet skoro stejně dlouho, jako když jste si jej koupili. Koneckonců na podobném principu funguje i nové chytré nabíjení v nejnovějších Xperiích od Sony.

AccuBattery

AccuBattery využívá přímo ovladače pro nabíjení telefonu, z kterého následně dostává všechny měřené hodnoty a informace. Ty se pak následně využívají pro sledování v reálném čase a podávání různých tipů pro zlepšení nejen životnosti, ale také výdrže baterie na jedno nabití. Navíc se aplikace postupně učí vašemu používání telefonu a zlepšuje se tak ve své činnosti.

Spotřeba jednotlivých aplikací je například určena zkombinováním již zmiňovaných naměřených hodnot a informací o vašem používání aplikace, která právě běží v popředí. Android sám dělá podobnou věc, avšak ten využívá pro výpočet spotřeby baterie výrobci určené profily, podle kterých ví například to, kolik energie si bere procesor. Ve výsledku jsou v praxi tyto hodnoty bohužel vcelku zavádějící. Díky AccuBattery získáte mnohem přesnější údaje, podle kterých můžete upravit své používání telefonu a prodloužit tak klidně i výdrž na jedno nabití.

AccuBattery

Aplikace toho nabízí opravdu nespočet. A to zejména pro ty z vás, kteří rádi vidí přesně, co se děje v útrobách telefonu. Máme tu měření reálné kapacity, zmiňovaný alarm pro prodloužení životnosti a můžete vidět, jak moc se vaše baterie opotřebovala po jednotlivých nabitích, vyhledat si rychlost vybíjení, zjistit jak dlouho bude trvat dobití či si prohlédnou reálnou konzumaci energie jednotlivými aplikacemi, jelikož třeba právě tento údaj udává Android často vcelku nepřesně.

Je toho však samozřejmě mnohem víc a zakoupit si lze i Pro verzi, díky které dostanete pár funkcí navíc pro sledování baterie v reálném čase či hrabání se v historii různých měření. Především však zmizí otravné reklamy. Přispět můžete 50, 270 nebo 550 korunami, přičemž každá částka vám zpřístupní naprosto všechny výhody Pro verze. Je tedy jen na vás, jak moc si práce vývojářů ceníte.

Stáhnout AccuBattery

Google Play (zdarma)

Diskuze ke článku
Atos
A nakonec se zjistí,že ta aplikace nejvíc žere baterku :-D
Petr
Chytrá aplikace, jen je škoda že není v češtině?! Laik si s tím asi neporadí?
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Jediná appka, ktorá pomáha s výdržou je Greenify. Toto je len ďalší prečačkaný od*b na ľudí...
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Tak s výdrží to pomůže těžko, ale statistiky jsou zajímavé.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze