Android 4.4 Kitkat představen: kompletní přehled novinek

26

Po měsících různých úniků a spekulací je Android 4.4 s označením KitKat, stejně jako Nexus 5, konečně oficiální. Na co se tedy můžeme těšit? Tak především na lepší optimalizaci i na méně výkonných zařízeních, lepší práci s pamětí a samozřejmě na další drobnosti, které značně ulehčí práci se zařízením. Novinek je více než dost, pojďme se na ně tedy společně podívat.

Nepřehlédněte:

O předpokládaných i ověřených novinkách v novém Androidu 4.4 KitKat jsme vás pravidelně informovali, až dnes můžeme všechny informace potvrdit oficiálně. Novinek je samozřejmě mnoho, některé jsou menší, některé zase větší. Spojující klíčovou vlastností je hlavně lepší optimalizace i na méně výkonných zařízeních, což se bude jistě hodit valné většině všech uživatelů tohoto operačního systému. Android, jako operační systém nikdy nešlo považovat co do rychlosti běhu a optimalizaci systému za kdo ví jakého přeborníka, Android 4.4 KitKat se však bude snažit tuto ne příliš šťastnou nálepku strhnout a zašlapat do země.

Nexus 5 Android 4.4
Android 4.4 KitKat na Google Nexus 5

Uhlazenější, rychlejší

Začneme zlehka. Google samozřejmě zapracoval, jako i ve všech předcházejících generacích, na vzhledu samotného prostředí, které je nově uhlazenější a působí ucelenějším dojmem. Novinkou je také komplexní celoobrazovkový režim pro aplikace, kdy se zcela skryje jak ovládací prvky systému, tak i notifikační lišta. Změn se dočkají také některé základní předinstalované aplikace, jejichž ikony na sebe vezmou novou podobu. Při poslechu hudby na vašem zařízení nově uvidíte přes celou obrazovku obrázek alba/skladby když je zařízení uzamčeno, což vypadá velice hezky. Díky ovladačům můžete hudbu snadno přehrát, zastavit nebo pozastavit.

Skrývání lišty a tlačítek, ''OK Google'', vylepšené zobrazení alba přes celou obrazovku a multitasking

Zrychlení doznal také často kritizovaný multitasking, ten by již neměl být tak sekaný a výkon i slabších telefonů by měl dostačovat na provádění několika činností zároveň. Android 4.4 KitKat bude nově fungovat plynule i na levnějších telefonech s 512 MB paměti, optimalizace se dotkla nejenom samotného jádra systému, ale i defaultních aplikací od Googlu. Lepší optimalizace na slabších zařízeních s menším výkonem je opravdu skvělá zpráva, uvidíme jak to bude fungovat v praxi. Do systému je nově také zabudován krokoměr.

OK Google!

Že vám tento příkaz něco připomíná? Ano, k probuzení Google Glass stačí nahlas vyslovit ''OK Glass'', v novém verzi operačního systému KitKat zase bude sloužit formulka ''OK Google'' k aktivaci Google Now. Žádný zbytečný dotyk navíc, pokud se zrovna nacházíte na úvodní obrazovce, na telefon stačí pouze promluvit a rovnou začít vyhledávat důležité informace. Tedy alespoň v angličtině. Chytré, a brzy zřejmě i návykové.

Android 4.4 KitKat

Chytřejší a intuitivnější

Nová verze operačního systému od Google přinese také chytřejší prostředí. Volá vám někdo, koho nemáte uloženého v seznamu kontaktů? Žádný problém, pokud se jedná o uživatele, který má spojitost s nějakou firmou, automaticky se mu přiřadí daný obrázek. Zapomenout nesmíme ani na chytrou aplikaci Hangouts, která, jak jsme vás již informovali, převezme funkci defaultní aplikace pro psaní krátkých textových zpráv a MMS. Nově si tak můžete vybrat, jestli budete odesílat klasickou SMS zprávu nebo text formou chatu. Nově můžete posílat také animované GIF obrázky, což známe z Google+ a videohovory v HD kvalitě, což ocení zejména majitelé zařízení s větším displejem. Ruku v ruce s kvalitnějším videem jde také výrazně vyšší datová náročnost. Novinkou jsou také všudypřítomné emotinky/smajlíky.

Další vylepšení Androidu 4.4 KitKat

Nejenom rychleji, ale i lépe

Vylepšení se dočkala i služba Google Cloud Print, která vám po propojení s tiskárnou dovoluje tisknout materiály odkudkoli. Nově tedy již žádné doplňující aplikace z Google Play, vše zajistí integrovaná aplikace a Wi-Fi konektivita. Z aplikací, jako je Quickoffice můžete otevírat a ukládat soubory na disku. Zajištěn je také rychlý přístup k naposledy otevřeným/editovaným souborům. Díky přepracované aplikaci Quickoffice máte s sebou kancelář téměř kdekoli. Z telefonu nebo tabletu tak můžete snadno vytvářet a editovat nejenom dokumenty, ale také tabulky a prezentace.

Vylepšené aplikace pro snadnější práci

Další funkce a závěrečné zhodnocení

Vylepšení je samozřejmě mnohem víc (namátkou: vylepšení reakcí dotykové vrstvy, delší přehrávání hudby, režim monitorování výdrže, HDR+ fotografie, průhledná lišta notifikační lišty a systémových tlačítek a další), dnes jsme si představili ty nejdůležitější z nich. Android 4.4 KitKat je opět dospělejším operačním systémem, který se tentokrát zaměřil na výraznou optimalizaci jeho běhu, což chválíme. Systému se dočkají telefony Nexus 4 a Nexus 5, všechny generace tabletů Nexus a také Google edice smartphonů Samsung Galaxy S4 a HTC One. Smutnou zprávou na závěr je fakt, že pro Galaxy Nexus nový Android už nebude. Pro podporovaná zařízení bude aktualizace uvolněna během několika následujících týdnů. Co říkáte na novinky vy? Podělte se s námi o vaše názory v diskuzi.

Zdroje: android.com

Diskuze ke článku
Padlo
Naposledy upraveno: 1. 11. 2013 04:04
Super,nový android už jsem na něj čekal a novinky docela zajimave některé...
Jirka
Proč proboha nebude k dispozici pro Galaxy Nexus? Vždyť se přece chlubí tím že nová verze systému pojede dobře i na hůře vybavených telefonech...
Standa
Vypadá to slibně, ale počkejme si, jak to bude s tou plynulostí, zejména po instalaci pár aplikací.

Za mě jen škoda, že to je Google.
Lukas J
Prave ta optimalizace byl duvod, proc jsem pred necelym rokem od tohoto systemu odesel a radsi si koupil bazarovou Nokii N9. Tehdy po uvolneni aktualizace na Samsung Galaxy S Advance, se z toho jinak kvalitniho telefonu stal nepouzitelny kram... Takze novinky v optimalizaci vitam, jen si pockam az to uvidim na vlastni oci, ze se da plynule pouzivat na zarizeni s 512 RAM a ze na pozadi nebeha dvacet jakych si spustenych procesu a nejpouzivanejsim widgetem na plose je ten na Task killer...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze