Android 15 přehodnotí rychlost nabíjení. Ukazatel bude více odpovídat realitě

10
Android 15 přehodnotí rychlost nabíjení. Ukazatel bude více odpovídat realitě
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Až doposud Android považoval za „rychlé nabíjení“ nabíjení výkon 7,5 W a více
  • To se změní s nástupem Androidu 15, jak naznačila aktuální beta verze

Jednou z na první pohled skrytých novinek operačního systému Android 15, který je již nyní možné testovat v rámci beta verze, je úprava ukazatele rychlosti nabíjení. Navzdory překotnému vývoji v oblasti nabíjecího výkonu, kdy moderní vlajkové telefony již celkem běžně zvládají hodnoty přesahující 100 W, totiž považuje systém Android za „rychlé nabíjení“ doplňování energie velmi nízkým výkonem. Ačkoliv se pak uživateli na telefonu po připojení kabelu objeví informace o tom, že nabíjí „rychle“, jedná se ve skutečnosti o pomalé nabíjení, což může být zejména pro nezkušené matoucí.

Nabíjení 7,5 W je v současnosti považováno za „rychlé“

V současnosti operační systém Android dělí nabíjení na „pomalé“, „normální“ a „rychlé“. Systém přitom vychází z informací, které obdrží od napájecího okruhu a baterie, jako je například napětí a proud, tj. dva klíčové údaje pro výpočet výkonu. Pokud je zařízení nabíjeno výkonem nižším než 5 W, považuje to systém za „pomalé nabíjení“, což je přijatelné označení i v kontextu dnešních nabíjecích výkonů. Překvapením je však definice rychlého nabíjení, kdy systému stačí výkon rovný či vyšší než 7,5 W. I s připojením 7,5W či třeba 10W adaptéru tak Android uživatele informuje o tom, že nabíjí „rychle“. Pokud je nabíjecí výkon mezi 5 a 7,5 W, jedná se o „normální“ nabíjecí výkon, na který telefon upozorní lakonicky pouze informací o tom, že se „nabíjí“, jak upozorňuje androidauthority.com.

Android 15 bude považovat za rychlé nabíjení nabíjení s výkonem rovnajícím se či vyšším než 20 W.

Nyní se podle stejného zdroje dočkáme zasloužené aktualizace zmíněných definic nabíjení, neboť Android 15 bude považovat za rychlé nabíjení nabíjení s výkonem rovnajícím se či vyšším než 20 W. Novinka se zřejmě vyskytne v příští beta verzi Androidu 15 a pochopitelně se objeví také v klasické (snad již pořádně odladěné) verzi systému, jež prošla kompletním beta testováním.

Nastavení ukazatele výkonu nabíjení si rovněž může upravit sám výrobce, tudíž se pro mnohé uživatele s telefony schopnými nabíjet vyšším výkonem mnoho nezmění. Například majitelé Pixelů, které jsou známé relativně nízkým výkonem nabíjení, stejně jako třeba iPhony či Xperie, se však z této menší změny mohou těšit.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Už by mohl být standard 65W pro všechny.
David Nagy
David Nagy
🤔 no to by mě zajímalo kdy to spíš opravi Samsung. Poslední aktualizace na 6.1 zmizelo super rychle nabíjení a to nejsem Jediný kdo si na to stěžuje. Řešilo se to v Samsung skupině na FCB. Většina modelů to právě má po aktualizaci na 6.1. Tak se necháme překvapit
Juraj Slezák
Juraj Slezák
sak je to rychle, hen tie 100wattove sprostosti su leda tak na znicenie baterky, chcel by som videt tie cinske smejdy ci vy bydrzali stale jeden den ako stara z3 compact ktoru mam.
Pavel Varga
Kde jste přišli na tu hodnotu 7,5w? Já bych řekl, že Android považuje v současnosti za "rychlé nabíjení" cokoliv nad 10w. 10w nabíjení standardním adaptérem při 5V2A jsem ještě nikdy žádný telefon neviděl označit jako rychlé nabíjení. Vyzkoušejte si to a uvidíte

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze