Alcatel One Touch Scribe HD: první dojmy z vylepšeného zápisníku

12

Před nedávnem jsme vás seznámili s modelem One Touch Scribe Easy, nyní zde máme vybavenější a dražší variantu. Alcatel se s tímto telefonem vydal do pro něj neznámých vod tabletofonů. Aby si pojistil šanci na úspěch, přidal k modelu Easy model HD, který má lepší funkční výbavu, displej, výkon a nabídne další drobné úpravy. Společný prvek řady Scribe, stylus, zůstává. Nezapomnělo se ani na veselé barvy a k nim barevně ladící magnetický flip.

Alcatel One Touch Scribe HD - oficiální fotografie.

S Alcately se za posledních několik měsíců „roztrhl pytel“, navíc svými modely cílí do všech tříd vybavenosti. Všechny nabízené telefony sjednocuje nízká cena, i když v České republice jsou ceny trochu nadsazeny. Telefony z řady Scribe mají jasný úkol - zaútočit velkým displejem a nízkou cenou na zákazníky, kteří by jinak byly nuceni sáhnout po dražším konkurenčním řešení, například po telefonech z řady Galaxy Note od Samsungu.

TIP: Podívejte se na recenzi Alcatelu One Touch Scribe Easy.

Alcatel One Touch Scribe Easy byl v tomto směru průkopníkem, trpí ovšem spoustou neduhů. Nejhorším článkem je asi displej, i když právě ten má být hlavním důvodem ke koupi. Nejde o velikost, ale o jeho rozlišení, které je na takto velkou úhlopříčku prostě málo. Alcatel One Touch HD se za svůj displej už stydět nemusí. Navíc vylepšuje a opravuje několik nedokonalostí. Cena je i v tomto případě nastavena na celkem příjemnou hodnotu. Co myslíte, dokáže Alcatel One Touch HD zaujmout širší spektrum zákazníků než jeho levnější bratříček? Prozradíme, že předpoklady pro to má.

Alcatel One Touch Scribe HD – videopohled

Barvy a plast stále v kurzu

Co se týče vzhledu, Alcatel One Touch Scribe HD vypadá prakticky totožně jako Scribe Easy, menší změny nastaly ve velikosti, jedná se ale opravdu pouze o milimetrové rozdíly. One Touch HD je trochu vyšší a o něco málo užší a tenčí. Tím hlavním poznávacím prvkem je však barva přední strany. Zatímco Scribe Easy zaujme svěží bílou barvou, Scribe HD sází na klasickou a už poněkud nudnou černou barvu. Zadní kryt však může být opět barevný. Na výběr máte mezi pastelovou žlutou, červenou, černou a bílou barvou.

Zadní kryt je jako celý zbytek těla plastový, naštěstí už ale není lesklý. Narozdíl od svého bratříčka na zadním krytu nalezneme povrchovou úpravu soft-touch, díky které se telefon neleskne a nezachytává tolik otisků prstů. Navíc se lépe drží, povrchová úprava zabrání nechtěnému vyklouznutí. Konstrukční zpracování telefonu se zdálo být celkově velmi dobré, tedy až do doby, kdy jsem lehce zatlačil na spodní část zadního krytu. Začalo se ozývat nepříjemné lupání a praskání. Nevíme, jestli se jedná o chybu testovacího vzorku, nebo jde o chybně zpracovanou řadu, každopádně to trochu kazí celkový dojem z jinak dobře zpracovaného telefonu. Mimochodem, pod zadním krytem se skrývá baterie s kapacitou 2 500 mAh, která bez jakéhokoliv problému udrží telefon celý den v provozu. A to jsme ho rozhodně nijak nešetřili.

Čočka fotoaparátu znatelně vystupuje nad okolní povrch telefonu.

Zastavíme se ještě u čočky fotoaparátu. Ta je nad povrch těla docela znatelně vystouplá a v případě, že telefon položíte na rovnou desku stolu, funguje trochu jako stojánek. To samozřejmě není dobře, čočka fotoaparátu dostává pořádně zabrat. Je sice pravda, že se čočka nedotýká přímo podložky, protože je okolo ní vyvýšen plíšek, který zabraňuje přímému kontaktu, přesto se nám zdá toto řešení velice nepraktické. Je tedy dobré rozmyslet si, na jaký povrch telefon odkládáte. Nějakým šrámům se bohužel časem zřejmě nevyhnete a škrábance by mohly negativně ovlivnit kvalitu výsledných fotografií. Nepotěšilo nás ani stejné umístění microUSB konektoru, jako v případe Scribe Easy. Konektor se opět nachází na levném boku. Je to velice nepohodlné v případě, že máte telefon na nabíječce a chcete s ním manipulovat. Díky bočnímu výstupu je takové ovládání značně nepohodlné, nehledě na to, že pokud máte na telefonu magnetické pouzdro, nemůžete ho zavřít. Tohle se opravdu nepovedlo a Alcatel mohl zajistit nápravu.

TIP: Podívejte se na první dojmy Alcatelu One Touch Scribe HD a Easy z MWC 2013.

Jak jsem již naznačil, magnetické pouzdro, které se přichytne na levé zadní straně telefonu, zůstalo zachováno. Pouzdro opět ladí s barvou zadního krytu a žádnou obměnou neprošlo. Svoji úlohu chránit displej sice plní na jedničku, neuškodilo by však pouzdro po vzoru S-View od Samsungu. V případě, že se potřebujete informovat o zmeškané události, musíte pouzdro odklopit, žádný průhled v něm zkrátka není. V balení samozřejmě najdete i kapacitní stylus s gumovým ohebným koncem a sponou, ten se stal spojujícím znakem pro telefony z řady Scribe. Stylus stejně jako pouzdro žádnou změnou neprošel a Alcatel ho ani v tomto případě nezakomponoval do těla zařízení. Nosit ho tak musíte odděleně a nebo ho pomocí spony zaháknout za ohebný kloub flipu. Funguje sice bezproblémově, časem ho ale stejně díky neprovázanosti s telefonem zřejmě odložíte. Je to škoda, ale Alcatel i přesto chválíme, nadstandardní příslušenství vidíme v balení nových telefonů už jen velmi sporadicky, většinou se šetří, kde se jen může.

Nadstandardní příslušenství ve formě magnetického flipu a kapacitního stylusu potěší.

Kapacitním stylusem můžete také ovládat speciální aplikace v podobě Scribe Calculator a Scribe Note. Tyto aplikace také známe z modelu Scribe Easy, tak si je připomeneme pouze v krátkosti. Se Scribe Calculator lze snadno zapsat rovnice s mocninami či goniometrickými funkcemi pomocí dodávaného stylusu. Po napsání telefon převede číslice a znaky do grafické podoby. Jednoduché, snadné a velice nápomocné. Scribe Note je poznámkový blok, který dokáže převést stylusem napsaná slova do textové podoby. Zde je ovšem znát laciné provedení gumové koncovky stylusu, nejedná se tedy o příliš funkční a efektivní metodu zadávání čehokoliv, natož důležitých poznámek. Čas vám tato metoda zadávání tedy rozhodně neušetří.

Zápisník Scribe Note je díky dodávaném stylusu téměř nepoužitelný. Vzorový příklad ani po desátém pokusu nevyšel správně, navíc si při psaní připadáte jako dysgrafik.

Displej: znatelně lepší podívaná

Nová povrchová úprava zadního krytu sice potěší, to hlavní vylepšení však představuje displej. Úhlopříčka zůstala zachována, stále tu před sebou máme 5palcového obra. Změny ovšem doznalo jak rozlišení, tak i jeho zobrazovací technologie. Rozlišení se zvýšilo na 1 280 × 720 pixelů (HD) a typ displeje je nově IPS LCD (Scribe Easy nabízelo rozlišení 800 × 480 a jako typ displeje byl použit TFT LCD). A my musíme uznat, že se nový displej povedl. Pozorovací úhly jsou na velice dobré úrovni, maximální jas je také dostatečně vysoký, čitelnost na slunci bezproblémová. Nejvíce ale potěší kvalita zobrazení. Na displeji už nevidíme kostrbaté ikony, i když při velice detailním pohledu lze zahlédnout určité nedokonalosti. Displej je krytý odolným Dragontail Glass, což je konkurence ke známějšímu Gorilla Glass. Povrchová úprava navíc displej chrání proti ulpívání mastnoty. Nový displej se tak jednoznačně povedl. Pod displejem také zmizely senzorové klávesy. Přestěhovaly se na dolní část obrazovky. Díky tomu se celková využitelnost displeje trochu snížila, každopádně i tento krok chválíme, už nemusíte různě přehmatávat, abyste mohli tlačítka pohodlně ovládat.

Uživatelské prostředí: rychleji a lépe

Uvnitř mobilního telefonu nalezneme operační systém Android ve verzi Jelly Bean, konkrétně 4.2.1. Prostředí samotné je téměř totožné s čistým Androidem, což je na jednu stranu trochu škoda, na stranu druhou je takové prostředí to nejrychlejší, jelikož se procesor nemusí potýkat s náročnou nástavbou. Alcatel ale přidal několik nadstandardních aplikací, tím nás naopak mile potěšil. Procesor je nově čtyřjádrový Mediatek MT6589 s frekvencí 1,2 GHz. Doplňuje ho grafická akcelerace PowerVR SGX544. Paměť RAM je nyní dvojnásobná, konkrétně 1 GB. Prostředí je hezky plynulé, nikde se nic neseká, animace jsou plynulé. Potěší také možnost překlopit uživatelské prostředí do horizontální podoby. Jednou za čas se telefonu podaří zamrznout, většinou ale stačí počkat několik vteřin a telefon dál pokračuje a plní vaše pokyny. Problémy se zasekáním jsem zpozoroval pouze když jsem nainstaloval aplikaci a měl jsem v úmyslu ji po několika vteřinách přesunout/vymazat z plochy.

Pohled na zamčenou obrazovku a uživatelské prostředí včetně jeho horizontální podoby. Alcatel nepoužil žádnou dodatečnou nástavbu, celé prostředí je tak velmi svižné.

Telefon ikonu sice označil, ale přestal reagovat. Jinak se jedná o opravdu dobře odladěné prostředí, které vás nenechá čekat. I animace jsou krásně plynulé, díky slušné grafické akceleraci není problém spustit náročnější 3D hry. U Sccribe Easy nevídané. Prostředí bylo pomalé, neustále se sekalo a problém mělo i s najetím do menu. Výkonnější procesor a vyšší paměť RAM je zkrátka znát. Doplníme, že telefon disponuje 4 GB integrované paměti. Pro uživatele jsou navíc dostupné pouze 2 GB. To je opravdu žalostně málo, pokud tedy máte v plánu instalovat velký počet aplikací, mohli byste narazit. Ne všechny aplikace totiž lze přesunout na paměťovou kartu, jejímž slotem Alcatel One Touch Scribe HD naštěstí disponuje. Paměť můžete rozšířit o dalších 32 GB.

DualSIM potěší

I Alcatel One Touch Scribe HD se může pyšnit slotem na 2 SIM karty. Tedy ony to jsou vlastně microSIM karty, což je v dnešní době střední velikost. Plastová záslepka, která sloty kryje, je z jednoho dílu a je upevněna přímo uprostřed. Manipulace s ní je značně nepohodlná, zachránit vás může delší nehet a nebo dostatečná dávka trpělivosti. Záslepka navíc působí hodně špatným a laciným dojmem, máme upřímný strach o její budoucnost. Díky upevnění je velice obtížné microSIM karty do telefonu dostat. Doporučujeme tedy karty příliš často neměnit, ušetříte si tím spousty nervů. V nastavení telefonu pak najdete samostatnou kategorii s názvem „Správa karet SIM“. Zde máte možnost nastavit výchozí kartu SIM, na jaké SIM kartě mají být zpřístupněny datové přenosy, nastavení roamingu, barevného pozadí síly signálu a další věci. Obě microSIM karty samozřejmě mohou být dostupné zároveň, bez nutnosti přepínání a tedy dalšího zdržování.

Úsměv, prosím

I fotoaparát a videokamera jsou vylepšené. Fotoaparát nyní disponuje rozlišením 8 Mpx (Scribe Easy 5Mpx) a videokamera dokáže nahrávat video ve FullHD rozlišení (1 920 × 1 080 pixelů). Kvalita pořízených fotografií je na poměrně dobré úrovni, také video neurazí. Fotografie jsou v každém případě kvalitnější než tomu bylo u Scribe Easy, to samé platí i o videu. Přední fotoaparát povýšil na rozlišení 1 Mpx (konkrétně 1 280 × 1 024 pixelů). Samotné prostředí aplikace fotoaparátu a videa není z nejpřívětivějších, nastavení je schované, ikonky naznačující další funkce jsou trochu zmatené. Zde by chtělo zapracovat, prostředí by určitě mohlo vypadat uživatelsky přívětivěji. Každopádně svoji funkci plní, hlavní je kvalita pořízených záběrů a ani v tomto ohledu nás „HDčko“ nezklamalo.

Kvalita pořízených fotografií je při dobrých světelných podmínkách na slušné úrovni. Fotky bohužel trpí přepaly.

Závěr

V dnešním prvním dojmu jsme si představili vylepšený zápisník od Alcatelu, který bychom mohli zařadit do vyšší střední třídy. Přichází oproti levnějšímu modelu Scribe Easy znatelně vylepšen, stále se ale najdou věci, které zamrzí. Ať už mluvíme o chybějícím NFC a stavové diodě, umístění microUSB konektoru, ne zrovna povedené krytce microSIM karet, prostředí fotoaparátu, malé interní paměti a nebo o občasných zásecích. Alcatel naopak znatelně vylepšil displej, celkovou odladěnost, vylepšil výslednou kvalitu fotek, videa a zapracoval také na povrchové úpravě zadního krytu a výdrži baterie. Alcatel One Touch Scribe HD právě podrobujeme testování. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a zeptejte se nás v diskuzi pod článkem. Odpovíme vám v chystané recenzi.

Technické parametry Alcatel OneTouch Scribe HD

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 75 × 8,5 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 × 2), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP2
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:23 hodin
Dostupnostčervenec 2013, 7 499 Kč
Diskuze ke článku
Adam2605
Nebudete testovať Prestigio 5044 Duo?
Za ešte nižšiu cenu má rovnako dobrú výbavu ako Alcatel a celkovo je veľmi podarený
Árný2
Zdravím, máte chybu u gpu. Máte tam napsáno adreno 32
Martin Fajmon
Děkujeme za upozornění. Chyba byla opravena.
Filip
Osobne bych si tenhle cinskej smejd nekoupil! Mediatek cipy jsou ve vsech cinanech a znam lepsi treba Zopo c2 s tim se Alcatel nemuze vyrovnavat :D a navic cena Zopa je treba o 3 tisice nizsi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze