Akvizice personálu naznačují, že si chce Apple vyrábět 5G čipy sám

Akvizice personálu naznačují, že si chce Apple vyrábět 5G čipy sám
Fotografie: Reuters
  • Apple přetáhl odborníky z Intelu a ARMu
  • Snaží se tak vyhnout závislosti na Qualcommu

Apple uzavřel s Qualcommem v dubnu průlomovou dohodu na dodávku čipů. Za 4,5 miliardy dolarů tak získal licenci na šest let s možným prodloužením o dva roky. Připomeňme, že tento výrobce dodával pro Apple už v letech 2011 až 2015, ale po sérii neshod a soudních sporů se začal cupertinský gigant pomalu odvracet, až v roce 2018 přešel k Intelu. Vypadá to jako šťastný konec pro obě dvě strany, ale Apple už se nejspíše nechce znovu dostat do podobně svízelné situace.

iPhone X vs iPhone Xs

Nábory nových zaměstnanců naznačují, že se Apple nejspíše chystá na výrobu vlastních čipů. Podle phonearena.com přijal už na začátku roku Umashankara Thyagarajana, který byl jednou z čelních figur firmy Intel v oblasti čipů pro 5G. Nyní se podle bloomberg.com k Applu přidal Mike Filipo, který zastával vysokou pozici v ARM Holdings.

Apple se tak zcela zjevně snaží vyhnout situaci, kdy by byl závislý jen na jednom dodavateli. Na jaře se pokoušel o dohodu se Samsungem, ta však padla, protože jihokorejský výrobce nemá na tak velké objednávky dostatečné kapacity. I to je nejspíše důvod, proč letos 5G v iPhonech ještě neuvidíme.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze