20 let legendy jménem Nokia 5110, představena byla v roce 1998

15
20 let legendy jménem Nokia 5110, představena byla v roce 1998
  • Nokia 5110 byla světu oficiálně představena v březnu 1998
  • Stala se jedním z nejpopulárnějších a nejdéle prodávaných telefonů
  • Aktuálně tato legenda slaví 20. narozeniny

O málokterém mobilním telefonu můžeme říci, že by se nesmazatelně zapsal do mobilní historie. Pro takový zápis musí být takový přístroj nejen neskutečně populární a prodávaný, ale současně se i zarytě zapsat do pamětí i takových uživatelů, kteří mobilními telefony nežijí. A takových telefonů bychom napočítali jen několik. Do tohoto VIP klubu však bezpochyby patří Nokia 5110. Ne nadarmo jsme ji kdysi nazvali legendou legend. A právě tato „dáma“ právě slaví významné jubileum. Od její světové premiéry uplynulo přesně 20 let. To si, alespoň dle naší redakce, zaslouží poctivé ohlédnutí.

Nokia 5110

Mobil nebyl samozřejmostí

Úvodem si přibližme období, do kterého se dnes vracíme. Rok 1998 byl významný z mnoha ohledů. Českým měřítkem byla volba staronového prezidenta Václava Havla či úspěch hokejové reprezentace na Zimních olympijských hrách v japonském Naganu. Z celosvětového měřítka můžeme vzpomenout na červnové uvedení operačního systému Windows 98, případně start vysílání seriálu Sex ve městě. Nás však dnes zajímá zcela jiná, avšak svým způsobem neméně významná událost.

V březnu roku 1998 finská Nokia představuje Nokii 5110. Poměrně nenápadný telefon, který na první pohled nijak zásadně nevybočoval mezi ostatními. V základu byl černý, měl anténu a velikostně také nebořil rekordy ani jedním směrem. Novinka se velmi podobala například o několik měsíců starší Nokii 6110.

Abychom dosáhli kontextu, musíme si přiblížit, že v roce 1998 neměl mobilní telefon zdaleka každý. Schválně zapátrejte v paměti a zkuste si vzpomenout, zda jste již vy či vaši rodiče měli mobilní číslo. Důvodem byl prostý fakt. Mobilní telefony byly příliš drahé, stejně tak volání, aktivace a další poplatky nezbytné k tomu, abyste mohli telefon plnohodnotně používat. Revolucí byl příchod předplacených karet (například EuroTel Go či Paegas Twist) v roce 1997. Uživatelé nově platili jen za to, co skutečně využili a vše měli pod vlastní kontrolou. Ruku v ruce šel i vývoj samotných telefonů a ty základní začaly pomalu zlevňovat. Klíčové bylo prolomení hranice 10 tisíc korun. A právě pod ní startovala i tehdy zbrusu nová Nokia 5110.

Legenda, co něco uměla

Finská Nokia byla na sklonku 90. let 20. století největším výrobcem mobilních telefonů. Měla jednoznačně nejširší portfólio a velmi snadno dokázala určovat trendy. Abychom její tehdejší sílu překlopili do současnosti, vzpomeňme úspěch a sílu, kterou na širokou veřejnost působí Apple. Finové velmi dobře tušili, že k rozšíření mobilních telefonů mezi širokou veřejnost bude zapotřebí, aby telefon nevypadal jen jako přístroj, ale aby se současně líbil. Proto se u Nokií z přelomu let 1997/1998 začíná více dbát na samotný vzhled a také ergonomii.

Nokia 5110

Nokia 5110 se tak spolehla na líbivý vzhled a pohodlné uchopení. Podstatný byl také displej – na svou dobu stále spíše veliký, dobře čitelný a dokonce s obrázky. Nová Nokia spolehlivě telefonovala, psala textové zprávy a nabízela zajímavé vyzváněcí tóny. To vše za rozumnou cenu. Ani to by však k tomu, abychom ji dnes nazývali legendou, nestačilo.

Pár kroků k nesmrtelnosti

Pokud jste Nokii 5110 někdy měli v ruce, či jste ji snad i měsíce či roky používali, asi vás nyní ničím nepřekvapíme. Přesto stojí za to si projít pár důležitých bodů, díky kterým Nokia 5110 slavila úspěch.

V prvé řadě je to snadné ovládání. To naznačuje již značná redukce tlačítek. V období před 20 lety jsme byli svědky telefonů, které měly takřka pro každou funkci speciální tlačítko. Nokia na to šla přesně obráceně. Tlačítka zredukovala na nezbytné minimum a dala vzniknout Navi Key – tlačítku, které měnilo svou funkci s ohledem na to, kde jste se nacházeli. Okamžitě se ukázalo, že šlo o geniální tah. Ovládání nového modelu zvládli i uživatelé, kteří doposud mobilní telefon neměli. Nokia 5110 tak snadno oslovovala prvouživatele.

Doménou Nokie 5110 byla i dlouhá výdrž, na výběr bylo více originálních baterií. Lišily se kapacitou a tloušťkou

Druhým klíčovým prvkem byl kvalitní a velký displej. Samozřejmě stále černobílý, ale grafický. To bylo podstatné, protože například hlavní menu bylo ozvláštněno příjemnými a orientaci usnadňujícími obrázky.

Nokia 5110 dále dokázala přinést uživateli pocit, že má v ruce svůj originál. Jak? Odpověď má dvě slova – výměnné kryty. Existovaly jich stovky a uživatel si během pár vteřin mohl vyměnit čelní kryt telefonu, čímž mu dodat zcela odlišnou tvář.

Kromě spolehlivosti i dobré výdrže přinesla Nokia 5110 hned několik her, avšak nezapomenutelná je hlavně jedna jediná – Snake, v češtině Had, pohltil snad každého majitele a stal se tak populární, že na něm Nokia takřka staví novinky nižší kategorie dodnes.

Výše popsané důvody přinesly Nokii 5110 oblibu a skvělá prodejní čísla. Ta vedla k tomu, že se prodávala a čas letěl. Uběhl, rok, dva, tři a Nokia 5110 byla nadále v nabídkách operátorů i kamenných obchodů. Dnešní optikou je téměř nemyslitelné, aby se telefon prodával tři roky a déle. Nokia 5110 to zvládla. Navzdory tomu, že se měnilo století, navzdory mnoha novinkám, které ji měly definitivně vytlačit z trhu. Nepodařilo se to nepřímé následovnici Nokii 3210 a v podstatě ani Nokii 3310. I vedle ní dokázala 5110 rok spokojeně existovat a prodávat se.

Samozřejmě vše bylo podpořeno i snížením ceny, avšak Nokia to se slevou nikdy moc nepřeháněla. I v období, kdy se 5110 doprodávala, což je podzim roku 2001, se nabízela za téměř 5 tisíc korun a zdaleka nepatřila mezi nejlevnější mobilní telefony na trhu. Takovou roli tehdy plnily tzv. „dual-bandy“ od Alcatelu, které však byly mnohem škaredější a s menšími displeji.

Víte, že...

Nokia 5110 se tedy jevila jako takřka ideální telefon, který se podařil po všech stránkách. Její dlouholeté prodávání však velmi brzy odhalilo, že některé zcela běžné funkce nezvládá. Zatímco přesný čas vám 5110 ráda sdělila, o aktuálním datu jste si mohli nechat jen zdát. A v průběhu let se na tom nic nezměnilo.

Nokia 5110

Palčivějším problémem byl fakt, že Nokia 5110 podporovala pouze jedno pásmo sítě GSM, konkrétně frekvenci 900 MHz. To opět příliš nemuselo vadit, ovšem až do chvíle, než 1. března 2000 odstartoval třetí český operátor Oskar, který tuto frekvenci nenabízel. Právě v této době se alespoň z části začal nad Nokií 5110 zpečeťovat osud. Nezbytnost podpory dvou základních pásem se zdála být samozřejmostí.

Na samotný závěr jsme si nemohli nechat snad větší důkaz obliby a následné nesmrtelnosti Nokie 5110. Celé dva roky po představení, tedy v roce 2000, se stala vůbec nejprodávanějším mobilním telefonem v České republice.

Nokia 5110

Rozměry132 × 47,5 × 31 mm, 170 g
Displej?, ?" (84 × 48 px)
Fotoaparát
Procesor
Paměťúložiště: ?
Akumulátor900 mAh

Zdroj: modip.ac, cs.wikipedia.org

Diskuze ke článku
Tablet Dotykowy
Tablet Dotykowy
N5110 určitě neměla WiFi a Bluetooth konektivitu uvedenou v tabulce parametrů...
Vlasta Pek
Vlasta Pek
To by byla parketa pro další novou Nokii, ne ten banán.

Zmenšit délku na 110-114mm, tlačítka posunout dolů, zrušit anténu a horní tlačítko zapínání.
Na zbytek prostoru hlasité sluchátko a displej bez icon.
Základní funkce, větší písmo, vidět na velké fotce, kdo mě volá.
A máme parádní mobílek pro důchodce-seniory.

A dražší verze s foťákem 5MPx + video, WiFi a LTE.
Jawe _
Jawe _
Dodnes mám doma a funguje. Úžasný telefon!
Tom
Měl jsem ji, byla skvělá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze