Zakladatel Telegramu označil uživatele iPhonů za „digitální otroky“

24
Zakladatel Telegramu označil uživatele iPhonů za „digitální otroky“
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Pavel Durov Apple dlouhodobě kritizuje za zastaralý hardware i uzavřený ekosystém
  • Odsuzuje také výstavbu nového datového centra v Číně a spolupráci Applu s čínskou vládou

Zakladatel oblíbené chatovací platformy Telegram, Pavel Durov, se v minulosti již několikrát nepříliš lichotivě vyjádřil na účet společnosti Apple a jejích produktů. Tentokrát si však vzal „na paškál“ také samotné uživatele smartphonů s logem nakousnutého jablka.

Na jeho osobním kanálu na platformě Telegram uvedl v souvislosti s reportáží The New York Times o tom, jak Apple monitoruje čínské uživatele a informace poskytuje čínské vládě, že Apple „velmi účinně využívá business model založený na prodeji zastaralých zařízení za přemrštěnou cenu uživatelům uzamčeným v Apple ekosystému.“ Pavel Durov má údajně pokaždé, když musí Telegram testovat na systému iOS, pocit, jako by se vrátil do středověku. 60Hz displeje iPhonů podle něj nemohou soupeřit se 120Hz zobrazovacími panely moderních smartphonů s Androidem.

Zároveň však také nazval uživatele iPhonů „digitálními otroky“, neboť mohou používat pouze aplikace, které jim Apple povolí. Podle jeho slov jej tedy nepřekvapuje, že Komunistická strana Číny oceňuje totalitní přístup Applu, a nyní má díky cupertinské společnosti naprostou kontrolu nad daty všech (čínských) občanů používajících iPhony.


Kauza navazuje na výstavbu gigantického datového centra v Číně ve městě Guiyang. Na serverech mají být ukládány data čínských uživatelů, která jsou následně spravována čínskou národní společností. CEO Applu, Tim Cook, v rozhovoru pro VICE News sice tvrdí, že jsou data uživatelů naprosto v bezpečí, mnohé informace však nasvědčují tomu, že to tak úplně pravda nebude.

Diskuze ke článku
Martin (Superhuman)
Martin (Superhuman)
Bych řekl tupé ovce..
Lukas Klima
Lukas Klima
Každý ať si používá co chce. Na roky s iphony vzpomínám v dobrém, ale jak je uvedeno v článku, tak přesně ta uzavřenost, omezené možnosti, výběr z jednoho, dvou telefonů, mě nakonec tak unudily, že jsem zkusil konkurenci. K mému překvapení se mi to tak zalíbilo, že si přechod zpět snad ani nedovedu představit. Pro mě je iphone symbolem zařízení, kde se za pravým uchem drbe levou nohou. Proto jsem měl ne všech iphonech provedený jailbreak 😁 Jediné zařízení, které z nostalgie někdy zase pořídím bude ipad. Na takovéto domácí...
Xwert Is
Xwert Is
V tom mu dávam za pravdu, že už tohto ročné iPohny mohli priniesť aspoň 90 Hz ten rozdiel oproti 60 je dosť znateľný. Skôr ma napadlo, prečo nedali aspoň 90/120HZ do zariadení ktoré osadili M1 čipom (MB Air, Pro, iMac) tam by sa to hodilo a ani by to nepocítila výdrž batérie keďže tieto zariadenia majú slušnú výdrž a hodina hore dole nikoho nezabije.
Peter Palacka
Peter Palacka
Naposledy upraveno: 22. 5. 2021 01:22
Po dlhých rokoch z androidom som skúsil iPhone 11 pro max. Mal som pred pár rokmi iPhone SE ale to veľmi krátko . Jedenástku som používal rok a chcem ešte podotknúť že android telefóny pred 11 som mal vždy vlajkové loďe výrobcov . Takže rok z jedenástkou bol výborný . Displej krásny , baterka fajná , fotoaparát výborný(za každých okolností)……Prišla mi chuť na android tak šup kúpiť Samsung s21 ultra z veľkými očakávaniami. Moja skúsenosť po dvoch dňoch : Displej krásny to fakt tak som si tam dal otlačok prsta: funkčnost ? 50 na 50 a to som tam ešte nemal sklo(na fórach som sa dočítal že sklo to ešte zhorší) tak reku dám face Id: funkčnost 1/3 hovorím si že nejaký kompromis musi byt tak som sa sústredil na menu a celkový chod pfonu.Výsledok ? Keďže mám trošku horší zrak tak som si nastavil väčšie písmenká ale tie boli len v nastaveniach. Ukazovateľ času a batérie mrňavé a to isté aj Messenger,Chrome(všade niečo inak zobrazené)…..A zase som si povedal že kompromis musí byť tak sa sústredím na to naj to top ten ťahák FOTOAPARÁT ! Zooom fantastický,macro veľmi pekné a tam to aj začína aj končí ! Hlavný fotoaparát na automatiku zaostruje len na stred scény zbytok je neostrý,fotky z bleskom také niečo podobné a o farbách radšej pomlčím ! Hovorím si skúsim nočný režim tak ospevovaný niekolkými recenzentami že je naj naj naj !!! Tak prečo mi 11 pro dala lepší výsledok ? Po dvoch dňoch som 21 ultra vrátil a kúpil som si otrockú 12 pro max no čo Vám poviem všetko funguje ako má ! Dokonca aj batéria po dvadsiatich štyroch hodinách má ešte stále 45 percent(nenaformátovaná) a na ultra som už večer nabíjal ! Mal som v rukách top android a bol som vo veľkých rozpakoch že tých plusov mal veľmi málo . Sorry …………

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze