Záchranka je aplikace pro všechny krizové události. Stáhněte si ji i vy

Záchranka je aplikace pro všechny krizové události. Stáhněte si ji i vy
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Aplikace Záchranka je zdarma pro iOS i Android
  • Zprostředkuje přímé spojení se složkami IZS
  • Díky správnému nastavení může urychlit příjezd IZS

Pokud sledujete náš seriál „mobilenet.cz radí“, určitě jste zaznamenali náš pohled na aplikaci Záchranka. V běžných dobách jde o aplikaci, kterou zřejmě vůbec potřebovat nebudete, ale v krizových momentech jde o aplikaci, jejíž přínos prakticky nelze vyčíslit.

Kupříkladu i teď, v momentě, kdy se Česká republika nachází v extrémním povodňovém ohrožení. Kromě okamžitého spojení s IZS oceníte Záchranku i díky pravidelným aktualizacím stavů, které ohrožují lidské zdraví a životy. Právě v těchto dnech totiž aplikace Záchranka (zcela logicky) formou notifikací informuje i o aktuálním povodňovém ohrožení napříč celou zemí, ale i jednotlivými kraji a městy.

Záchranka

Pokud máte aplikaci nainstalovanou a správně nastavenou, můžete na pár kliknutí přivolat nezbytnou pomoc, a to díky napojení na linku 155. Aplikace za svou dobu existence prošla mnohými vylepšeními, přivolat tak můžete i horskou službu, pokud se ocitnete v místech, kde není běžné pokrytí IZS, ale právě horské služby ano.

Aplikace zasílá varovné upozornění na základě oblasti, kterou si dopředu zvolíte. Pokud jste ve stavu, kdy nemůžete mluvit, lze v aplikaci zaškrtnout i tuto možnost. IZS pomůžete i tím, že vyplníte svůj osobní profil (jméno, příjmení, adresu bydliště), který usnadní lokalizaci v momentě, kdy GPS údaje, které aplikace sdílí, nejsou přesné a vy je nemůžete (z různých důvodů) doplnit – podrobné nastavení navíc zjednodušuje práci operátorům, se kterými vás aplikace Záchranka spojí. I zde se však hodí upozornit, že spojením s operátorem by měla předcházet situace, která ohrožuje zdraví vaše či lidí okolo vás, v žádném případě neslouží jako infolinka.

Velkým benefitem aplikace jsou i instruktážní videa – to v momentě a pro případ, kdy čekáte na příjezd IZS a potřebujete poskytnout první pomoc. V souvislosti s aktuální povodňovou situací se hodí sledovat i Mapy.cz, kde je nová vrstva – povodňová mapa. Pokud je to možné, z oblasti zasažené povodněmi je vhodné odjet dříve, než nastane situace, kdy sami budete potřebovat pomoc od IZS.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze