Windows 8.1 budou v mnohém lepší: podívejte se na novinky

Operační systém Windows 8 svou životní pouť odstartoval na podzim roku 2012. Dostal se nejen na stolní počítače a notebooky, ale také na tablety různých výrobců. S blížícími se prvními narozeninami se živě spekuluje o první významné aktualizaci, která celý systém povýší na verzi 8.1 a přinese spoustu novinek. Svůj návrat například oslaví tlačítko Start.

Nyní Microsoft poprvé oficiálně oznamuje, na jaké novinky se můžeme těšit. Není jich málo a jedná se spíše o vyladění a úpravy do podoby, ve které by uživatelé rádi osmičky viděli už na začátku. Microsoft mohl v posledních měsících sledovat reakce zákazníků, jejich chování v systému a podle toho nyní připravit aktualizaci Windows 8.1. Co tedy bude nového?

TIP: Začíná nová éra - dnes startují přelomové Windows 8

Start bude zpět

V prvé řadě se hovoří o návratu tlačítka Start. To zcela neodmyslitelně patřilo do systému Windows, avšak s příchodem „osmiček“ jeho éra skončila. To se poměrně značné skupině uživatelů samozřejmě nelíbilo, ale našlo se i dost uživatelů, kteří naopak odklon od Startu kvitovali. Microsoft se nakonec rozhodl, že Start navrátí v nejbližší aktualizaci. Důvodem je rovněž zachování konzistence - tlačítko Start s ikonkou dlaždic je na noteboocích i tabletech umístěno pod displejem, Microsoft logo velmi propaguje, ale v samotném systému se s tlačítkem Start nyní nesetkáváme. To se tedy s příchodem aktualizace změní, jeho funkce však nebude stejná jako dříve. Jen vás jednoduše přesune na obrazovku s dlaždicemi. Bude mít tedy stejnou funkci, jako nyní přesunutí myši do levého spodního rohu a kliknutí.

Windows 8.1

Různé velikosti dlaždic, více oken vedle sebe, SkyDrive na druhou

Nově bude Windows 8.1 podporovat také nižší rozlišení. V současné době je potřeba minimálně 1366 x 768 pixelů. Tato změna prospěje především trhu s tablety, kde se výrobci budou moci zaměřit také na modely s menším displejem, kde si lze vystačit s nižším rozlišením. Rozšíří se rovněž možnosti personalizace, protože na zamykací obrazovce bude nově možno mít koláže z vlastních fotografií ze SkyDrive, mluví se i o animované zamykací obrazovce. Vlastní tapetu bude možné umístit také jako podklad pod dlaždice. Ta může být shodná s tou, kterou najdete na klasické ploše. Nově si také budete moci zvolit velikost dlaždice, jak ostatně můžete vidět na přiloženém screenshotu. Zde se Microsoft inspiroval u Windows Phone 8. Přibude totiž malá dlaždice, která bude však stále aktivní, a pak velmi velká dlaždice, která může zobrazovat celou řadu informací, například předpověď počasí nebo schůzky pro celý pracovní den. Nově bude možno synchronizovat mezi zařízeními i rozložení dlaždic a jejich nastavení.

Windows 8.1 přinesou více velikostí dlaždic - ty velké zobrazí například předpověď počasí. Novinkou bude i pozadí pod dlaždicemi

Vylepší se také práce s multitaskingem v Modern UI. Zatímco nyní lze mít jednu hlavní aplikaci a po straně připnutou v menší části obrazovky druhou, ve Windows 8.1 budou možnosti práce s více okny mnohem větší. Nově bude možno mít vedle sebe 3 nebo 4 aplikace (v závislosti na rozlišení displeje) a plynule bude možno měnit poměr a velikost oken. Pokud používáte více monitorů, bude možno na každém z nich zobrazit jiné okno z Modern UI. Rychlejší a účelnější bude i vyhledávání. Současný koncept odkazů na aplikace se změní na jednotné vyhledávání, kdy se po zadání slova zobrazí veškerý obsah ze všech aplikací, bez nutnosti je otevírat. Hlubší integrace se dočká cloudová služba SkyDrive. Už nebudete muset instalovat samostatnou aplikaci, ale bude zcela integrována do systému. I v Modern UI bude možno zobrazovat vybrané složky a soubory off-line a práce se SkyDrive se výrazně zrychlí.

Vyhledávání bude nyní mnohem pokročilejší, přibude tlačítko Start i nové aplikace (zde je zobrazen budík)

Do podoby Modern UI (stylu Metro) se přesune praktické veškeré nastavení, pro které bylo až doposud nutné chodit do ovládacích panelů. Zatímco v současných Windows 8 je do Modern UI převedeno zhruba 10% nastavení a ve zbytku je nutno neprakticky navštěvovat ovládací panely, po aktualizaci by veškeré běžné nastavení mělo být přístupno právě v dotykovém prostředí Modern UI. Přepracován bude také obchod Windows Store. Aplikace se nyní budou moci aktualizovat, stejně jako u Androidu, automaticky, doposud to bylo možné jen ručně. V aplikace Fotografie přibudou možnosti editace fotografií a kompletní obměnou projde také hudební přehrávač. Zcela nově se v prostředí Modern UI setkáme už přímo z výroby s aplikacemi Kalkulačka, Záznam zvuku, Budíky a Movie Moments. Novinkou budou také aplikace s výpočtem kalorií, recepty nebo plánováním svého fitness. Změn dozná také dotyková klávesnice, která se naučí nová gesta, pomocí kterých půjde snadněji zadávat méně důležité znaky a číslice. Mezi novými aplikacemi také prvně uvidíme Internet Explorer ve verzi 11, ze kterého bude možné synchronizovat otevřená okna a záložky do vašeho telefonu s Windows Phone. Nově bude možno otevírat neomezený počet oken, které se přesunou k dolnímu okraji a novinkou bude také možnost připnout například dvě okna vedle sebe.

Nové aplikace ve Windows 8.1

Zdroje: microsoft-news.com, theverge.com, theverge.com, wmpoweruser.com, microsoft-news.com

Diskuze ke článku
Aljoša
Nějak nechápu smysl toho tlačítka Start, když teď stačí najet myší do levého dolního rohu a má to stejnou funkci. Kvituji implementaci SkyDrive, protože jsem musel instalovat zvlášť aplikaci, což nyní odpadne. Nějaké fitness aplikace a kuchařka jsou mi buřt, spíš by mě zajímalo jestli konečně upraví přehrávač, aby zvládal i titulky.
René
Mám je na notebooku i na stolním a nemůžu si je vynachválit.Všechno na nich běží bez problémů,na nabídku start sem si rychle zvykl a stejně většinu času mám zaplej desktop.
drevar
A kedy bude mat windows phone aj fm radio ?
Orion
No ták žádná velká skupina uživatelů, co má ráda W8 neexistuje. Bylo zajímavé sledovat jak se prospekty elektro prodejen měnily z "K notebooku s W7 upgrade na W8 za výhodnou cenu." na "U počítačů zakoupených s W8 poskytujeme možnost downgradu na W7!".

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze