Začíná nová éra - dnes startují přelomové Windows 8

Počínaje dnešním dnem se začíná psát historie operačního systém Windows 8. Microsoft je dnes uvedl do prodeje a zakoupit si je můžete i v České republice. Nový systém přináší zcela pozměněné ovládání, které už víceméně počítá s dotykovým displejem. K dispozici je ale i běžné desktop prostředí, známé z dřívějších verzí, ovšem také se změnami.

Windows 8 jsou přímými nástupci v současnosti oblíbených Windows 7. Od nich se však do značné míry liší. Hlavním rozdílem je zcela jiné pojetí prostředí, které se standardně skládá z dlaždic, které připomínají podobu mobilní platformy Windows Phone 7 nebo konzole XBox a dalších služeb Microsoftu. Budete na nich tedy moci mít zástupce aplikací či živé informace z kalendáře, e-mailu či o počasí. Tento styl Microsoft nejprve pojmenoval Metro, posléze ale došlo k přejmenování na Microsoft Design Style. Nová nabídka s dlaždicemi nahrazuje současný Start, který je s Windows od nepaměti a ve Windows 8 jej už v původní podobě nenajdete.

Zvykněte si na toto logo - začíná nová éra

S ohledem na dlaždice je ovládání uzpůsobeno spíše pro dotykové obrazovky a důležitou součástí jsou i různá gesta. Přibude také samostatný obchod Windows Store, kde budete kupovat aplikace či hry stejně, jako to děláte dnes na svém mobilním telefonu. Novinkou bude nativní aplikace Windows Reader, která si poradí se čtením PDF dokumentů, integrovaný e-mailový klient nebo kalendář a mnoho dalších užitečných aplikací. Chybět samozřejmě nesmí ani nový Internet Explorer 10, který je u Windows 8 hned ve dvou verzích. V klasickém prostředí v podobě, kterou znáte z Windows 7, a poté v optimalizované dotykové verzi přístupné z nabídky Start s dlaždicemi.

Windows 8 a jejich zcela inovovaný design

Zároveň je však přítomno i klasické desktop prostředí, které je na druhou stranu pro dotyk méně vhodné, a ze kterého například zmizelo známé tlačítko Start. Microsoft tedy spojil dvě zdánlivě nespojitelné věci a až čas ukáže, zda to byl rozumný krok. To se však bude týkat především stolních počítačů a notebooků.

Proměnou prošel i správce úloh

Až do konce ledna mohou uživatelé, kteří na svých stávajících počítačích používají starší systémy Windows XP, Windows Vista či Windows 7, využít možnosti upgradovat na novou verzi systému Windows 8 Pro za zvýhodněnou maloobchodní cenu 29,99 EUR ve formě elektronické distribuce licence. Pro zákazníky, kteří si v období od 2. června 2012 do 31. ledna 2013 zakoupili či zakoupí počítač se systémem Windows 7 v edicích Home Premium, Professional a Ultimate, je připravena speciální cenová nabídka na upgrade systému na Windows 8 Pro za cenu 14,99 EUR.

Na trh přichází nové tablety a počítače s Windows 8

Nás však budou zajímat především tablety s tímto operačním systémem, které se už v tomto čtvrtletí nahrnou na náš trh. A nebude jich málo. Své tablety chystá Samsung, Asus, Acer, HP, Lenovo a další významní hráči. V případě tabletů ale musíme rozlišovat dvě verze systému – Windows 8 a Windows 8 RT. Ty vypadají zcela shodně a nezasvěcený uživatel ani nepozná rozdíl. Ten se totiž ukrývá uvnitř, v kódu. Prvně jmenovaný systém bude na tabletech shodný, jako na stolním počítači, fungující na procesorech architektury x86 a pokud si stáhnete jakoukoliv aplikaci, bude vám v klasickém prostředí fungovat.

Microsoft Surface - tablet přímo od Microsoftu

Pokud by se vám však zalíbil nějaký model s Windows 8 RT, bude se jednat o systém navržený pro práci s procesory architektury ARM, kterou nalezneme v dnešních tabletech nebo mobilech. Systém bude na tabletu vždy předinstalovaný, nebude možné jej stáhnout nebo zakoupit zvlášť. Výraznější omezení představuje možnost instalovat aplikace pouze z obchodu Microsoftu, případně aplikace napsané a převedené pro tuto platformu. Klasické aplikace pro procesory x86 nebudou s touto verzí kompatibilní. Nebude tedy možné instalovat cokoliv, jako na „dospělých“ osmičkách. Už v základu ale například i na verzi RT naleznete kompletní kancelářskou sadu Office a chybět nebude ani klasické Windows prostředí, do kterého se lze jednoduše přepnout. Tablety ve verzi RT budou vždy o něco levnější a vzhledem k architektuře procesoru nebudou nikdy potřebovat chlazení. Tablety s Windows 8 RT se tak budou nejvíce podobat dnešním tabletům s Androidem nebo iOS.

A co vy, přemýšlíte o tabletu s Windows 8, případně budete Windows 8 instalovat na svůj počítač?

Diskuze ke článku
PepaN6680
Mě se líí ty hybridy... Akorát ceny jsou dosti vysoko, hlavně za ty Atomové modely... Chviličku počkám :-)
PepaN6680
Mě se líí ty hybridy... Akorát ceny jsou dosti vysoko, hlavně za ty Atomové modely... Chviličku počkám :-)
Boro
Je to všechno moc hezký, ale člověk teď neví co chtít dřív :D
Concionator
Rozumím dobře tomu, že z Windows 7 na Windows 8 budu moci přejít za 750,- Kč? A víte už, prosím, zda je zajištěna (samozřejmě obecně) kompatibilita aplikací? Děkuji! (přijde mi rozumné přejít ze Sedmiček na Osmičky za tak příznivou cenu, je-li součástí systému i klasické desktopové prostředí)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze