WebOS od HP je nyní open source: dočkáme se využití?

1

Ticho na pěšině kolem mobilního operačního systému WebOS končí a nutno dodat, že jeho budoucnost vypadá mnohem barevněji pro všechny. Místo kompletního vypnutí a zrušení systému, jak se původně předpokládalo, totiž společnost HP oznámila jeho uvolnění do komunity v podobě open source.

To v zásadě znamená, že si jej může stahovat a upravovat kdokoliv a jediné, co veřejná licence znamená je, abyste se podělili s ostatními. HP navíc hodlá i nadále podporovat nejen vývojáře třetích stran, jež se systému ujmou, ale i současné uživatele přístrojů s tímto softwarem.

TIP! Přečtěte si více o operačním systému Palm WebOS 2.0

„WebOS je jediným operačním systémem, který byl od základů navržen pro mobilní platformu, ať už svými online funkcemi či přizpůsobitelností,“ nechalala se slyšet Meg Whitman, prezidentka společnosti. „Tímto novým krokem vpřed HP zajišťuje budoucnost systému a jeho neustálý rozvoj a evoluci, tentokrát už v open source komunitě.“

Jedná se nejspíše o jediné rozumné řešení, které společnost mohla vymyslet. Další vývoj byl pro HP příliš finančně náročný, jeho kompletní zrušení by ale bylo na škodu, jelikož má WebOS dle mnohých velký potenciál. Takže jsme se dočkali open source licence, která zaručí, že se bude systém i nadále vyvíjet a radovat uživatele, zatímco HP do něj nebude muset vložit ani korunu.

Společnost navíc již před nějakou dobou oznámila, že se rozhodla odejít z mobilního trhu a jediné, čeho se v budoucnu v této oblasti dočkáme, jsou HP tablety. I to je však pod velkým otazníkem, tudíž vidíme podobný krok jako velmi rozumný.

Zdroje: gsmarena.com