Palm webOS 2.0: co bude nového?

1

Známe první informace ohledně připravovaného operačního systému WebOS 2.0, který má vyjít koncem tohoto roku. Palm už zmínil několik důležitých detailů ohledně vylepšení a novinek, jež s sebou nová verze přinese. Na co se můžeme těšit?

Palm Pre logo

Palm prozradil detaily o šesti klíčových nových funkcích a vylepšeních. Jde o inovaci „karet“, jež dříve zastupovaly spuštěné aplikace a multitasking – těm se dostane vylepšení ve formě přepracované verze, jménem Stacks. Univerzální vyhledávání bude rovněž vylepšeno funkcí Quick actions, jež bude otevřená vývojářům a zjednodušena formou Just Type. Aplikace mohou mít přiděleny své vlastní náhledy díky novince Exhibition, přičemž funkce Synergy se otevře vývojářům. Další na řadě bude mnohem větší podpora HTML5 a Javascriptu, přičemž hybridní PDK/SDK aplikace budou plně podporovány.

Ačkoliv je většina novinek a oznámení, jež nedávno Palm vypustil do světa, mířena zejména na vývojáře, lze i tak objevit směr, kterým se nová verze bude ubírat, a sice k zjednodušení a větší intuitivnosti ovládání. Pojďme si tedy říct, co vše si pro nás Palm s webOS 2.0 naplánoval.

Stacks

Palm nazývá Stacks „novou generací multitaskingu.“ Pod tím si můžeme představit rozšíření množství aplikací spuštěných zároveň. Myšlenka tvůrců je prostá: spuštěné aplikace a programy se třídí podle toho, k čemu patří a jakým způsobem je využíváte, přičemž se poté zobrazí v takzvaných stozích (stacks), oddělených od sebe. Samozřejmě půjde i aplikace a stohy různě přeskládat a modifikovat pořadí jejich zobrazování.


Ukázka multitaskingu a volání

Just Type

Jedním z dalších vylepšení je modifikace funkce Universal Search, a to do mnohem filozofičtější a praktičtější formy, nazvané Just Type. Její podstata není žádnou záhadou, jelikož jméno mluví za vše: stačí totiž napsat, co chcete najít, a aplikace to vyhledá. Vepisování hledaného textu se přitom dá jednoduše odstartovat pouhým stiskem kláves na hlavní straně webOS 2.0, přičemž u dotykových telefonů jen ťuknutím na příslušnou ikonku.

Pro vývojáře je tato funkce rovněž zajímavá, jelikož si k ní mohou vytvářet nové plug-iny, jež umožní vyhledávání na webových stránkách a zejména poslouží k používání ostatních vyhledávacích klientů.

Nejpodstatnější novinkou však bude originální funkce Quick Actions, díky níž dřívější název „universal search“ již opravdu nestačí. Nepůjde už totiž pouze o vyhledávání. Uživateli bude umožněno sdělovat telefonu různé příkazy, pro které autoři vytvoří svá vlastní hesla. Vývojář by tak mohl pro Just Type například vytvořit příkaz „tweet this“, připojující mobil k Twitteru uživatele a ukládající příspěvek na zeď. Stejně tak by mohlo být vyřešeno posílání emailů a SMS, vytváření poznámek v kalendáři a třeba nastavování budíku. Představit si můžeme docela dost různorodých funkcí.

Exhibition

Dalším menším, ale podstatným přídavkem, jehož se přístroje na webOS 2.0 dočkají, je režim Exhibition. Ten se projeví po připojení telefonu k bezdrátové dokovací nabíječce Touchstone od Palmu, přičemž funguje jednoduše. Každá aplikace bude mít svou vlastní Exhibition ikonku, jež se v nabíjecím režimu zobrazí a aplikace může být využívána.


Palm s webOS 1.4.5

Bohužel, při nabíjení se na displeji může zobrazit pouze jedna vybraná ikonka, což je vcelku dost limitující, zdá se však, že k tomu Palm má své důvody.

Synergy

Palm je první společností, kterou napadlo shrnout takřka vše do jedné skupiny, což znamená seskládání Exchange, Gmailu, Yahoo, LinkedIn, Facebooku, AOLu a dalších, bez jejich zbytečného smíchávání dohromady. Od té doby se většina ostatních výrobců smartphonů, a celkem úspěšně, snaží tento nápad využít.

S webOS 2.0 bude mít Synergy otevřené dveře pro všechny vývojáře, jimž Palm umožní nabízet služby přímo v aplikaci. To ve výsledku nemusí vůbec vypadat špatně, když se například dříve nepodporovaná IM služba automaticky sváže s kontakty a zprávami.

Služby v Javascriptu


Palm AT&T

S novou verzí operačního systému Palm rovněž přestupuje z Java služeb na Javascript, což je důležité hlavně pro vývojáře, jelikož se tak pro ně vývoj stane jednodušším. Palm je znám pro svůj kladný přístup k webovým službám (tomu napovídá i název webOS), není se tedy čemu divit, že autorům vychází vstříc. Pro uživatele to neznamená nic jiného než rychlejší pohyb v prostředí, jelikož bude spuštěným aplikacím v pozadí dovoleno běžet výrazně efektivněji.

HTML5

Javascript však není jediným místem, kde se webOS 2.0 přibližuje obecným webovým normám – přidává totiž podporu toho nejnovějšího z moderní HTML5 technologie. To znamená nové HTML značky pro vývojáře, perzistentní úložiště, relační databáze s podporou transakcí a zejména podporu aplikací v offline režimu. Offline mód funguje na principu ukládání cache manifest, což je seznam souborů přístupných lokálně.

Vývojáři se mohou těšit také na Mojo Core, které jim umožní použití frameworků z již existujících webových aplikací a předělat je pro webOS 2.0 s vynaložením minimálního úsilí. Mojo je tedy u tvůrců velmi vítaná pomůcka, díky níž si nemusí dělat hlavu s přepisováním z jazyku na jazyk.

Hybridní PDK aplikace

O PDK aplikacích jste pravděpodobně zaslechli v kontextu s 3D hrami, jež si můžete na webOS stáhnout (jako Angry Birds či Need for Speed). PDK je zkratka pro „Plug-in Development Kit“ a funguje jako plug-in pro Flash ve vašem prohlížeči: základní kód se promítá jako plug-in na vrcholu ostatních webových součástí. S webOS 2.0 by mělo vše fungovat mnohem lépe a plynuleji, to se ale ukáže až po jeho vydání.

SDK Beta webOS 2.0

Momentálně je ke stažení přístupná betaverze pro vývojáře. Jestliže vás tedy webOS 2.0 zajímá na takové úrovni, napište email na adresu pdc@palm.com, aby vám umožnili přístup k jejich Early Acces programu. K tomu však potřebujete být registrovaným vývojářem a mít vydanou alespoň jednu aplikaci v Palm katalogu.

Co je tedy nového?

Text výše rozhodně není vyčerpávajícím výpisem všech možných i nemožných novinek, které přijdou s vydáním nové verze webOS. Jde pouze o shrnutí několika dostupných informací, jež byly vydány, aby se vývojáři mohli začít připravovat a věděli, s čím mohou počítat. Věříme, že co se novinek týkajících se uživatelů týče, Palm ještě mnoho dalšího oznámí.

Nejdůležitější však je, že z verze 1.4.5 to na 2.0 je vcelku dlouhý skok. Dalším faktorem může být skutečnost, že byla společnost Palm v dubnu tohoto roku odkoupena firmou Hewlett-Packard. Jsme tedy zvědaví, jak to všechno s webOS 2.0 bude a zda do jeho vývoje odkoupení nějak nezasáhne.

Zdroje: precentral.com, abclinuxu.cz

Diskuze ke článku
Gyd
snad se uz brzo dockame, hlavne rychlejsi start systemu a lepsi vydrz u baterie!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze