Vyzkoušeli jsme uniklý Android Player pro BlackBerry Playbook

3

Na internet unikla jedna z nejočekávanějších aplikací pro BlackBerry Playbook. Aplikace Android Player totiž umožňuje spouštět aplikace vytvořené pro operační systém Android a její ranou beta verzi si můžete nyní stáhnout. Simuluje prostředí Androidu verze 2.3 Gingerbread

Nejdříve si řekneme něco o původu této aplikace. Hoši z N4BB zkoumali changelog nového BlackBerry Desktop Manageru a objevili v něm odkaz ke stažení Android Playeru pro BlackBerry Playbook. Jedná se o velmi ranou beta verzi a proto mějte na paměti, že zatím nefunguje zcela bez problémů a spousta věcí ještě není vyřešená. Ovšem dost věcí už funguje a vypadá to velmi zajímavě.

V aplikaci běží Android ve verzi 2.3.3 Gingerbread a tak v ní nechybí funkce jako SMS, telefon nebo hlasové vytáčení. Žádná z těchto aplikací však nefunguje a pravděpodobně ani nebude. Dalším nedodělkem je hlavně samotné uživatelské prostředí. Myslím, že TAT by mohlo přiložit ruku k dílu.

Co však funguje celkem vzato bez problémů je například internetový prohlížeč, správce kontaktů, emailový klient nebo kalendář. A pozor - funguje dokonce synchronizace s klasickým Google účtem a tudíž se jedná prakticky o emailového klienta do Playbooku. V Androidu nechybí ani lokalizace do češtiny. Po Android Playeru se pohybujete pomocí gest, která je důležité zmínit. Tlačítko zpět je nahrazeno gestem kdy přejedete po dolním rámečku zleva doprava nebo naopak. Gestem z horního rámečku pak otvíráte menu.

Kolegové z CrackBerry si neodpustili vtipný komentář: BlackBerry Playbook má k dispozici novější verzi Androidu než 80 % Android uživatelů.

Aplikaci si můžete stáhnout z těchto zdrojů - RapidShareMegaUploadDepositFilesHotFilezShareUploadingFileServe. Návod jak Android Player nainstalovat naleznete zde - Instalace aplikací do BlackBerry Playbook z počítače.

Dlouho na sebe nenechalo čekat ani oficiální prohlášení RIMu. Nechal se slyšet, že uniklý Android Player je velmi raná verze a po úniku přímo ze stránek RIMu byl okamžitě stažen. Spousta vlastností bude upravena, spousta funkcí nefunguje a RIM důrazně doporučuje uživatelům Playbooku, aby tuto verzi nepoužívali. RIM také sdělil, že oficiální beta verze vyjde ještě během léta.

Do Android Playeru jdou i nahrávat nové aplikace, bohužel osobně se mi to zatím nepodařilo. Nedokázal jsem se připojit k Android Playeru, ale zde je návod zveřejněný na N4BB, který mnoha uživatelům funguje bez problémů:

1. Stáhněte si software Android SDK a Java JDK a nainstalujte je

2. Ve složce C:/Program Files/Android/android-sdk/ spusťte aplikaci SDK Manageer.exe a nechte aplikaci nainstalovat všechny přídavné balíky (všechno zkrátka potvrďte)

3. Zapněte v Playbooku  režim vývoje (Nastavení - Zabezpečení - Režim vývoje)

4. Stáhněte si jakoukoliv aplikaci v balíku .apk (například zde) zkopírujte jí do složky C:\Program Files\Android\android-sdk\platform-tools

5. Připojete Playbook k počítači a spusťte příkazovou řádku (otevřete menu Start a do vyhledávání napište cmd)

6. V příkazové řádce zadejte příkaz cd C:\Program Files\Android\android-sdk\platform-tools

7. Zadejte postupně tyto příkazy (zobrazené tučně):

  • C:\Program Files\Android\android-sdk\platform-tools>adb connect 169.254.0.1:5555
  • connected to 169.254.0.1:5555
  • C:\Program Files\Android\android-sdk\platform-tools>adb root
  • restarting adbd as root
  • C:\Program Files\Android\android-sdk\platform-tools\adb connect 169.254.0.1:5555
  • connected to 169.254.0.1:5555
  • C:\Program Files\Android\android-sdk\platform-tools>adb install com.netflix.mediaclient.1.3.apk (místo com.netflix... zadejte název souboru aplikace, kterou jste stáhli ve formátu .apk)
    2533 KB/s (7378353 bytes in 2.843s)
    pkg: /data/local/tmp/com.netflix.mediaclient.1.3.apk

TIP! Recenze BlackBerry Playbook – Ta největší ostružina

Tímto způsobem by mělo jít instalovat aplikace do Android Playeru a podle dosavadních ohlasů jich mnoho zatím nefunguje, ale zároveň mnoho funguje skvěle. Každopádně se jedná o instalaci na vlastní nebezpečí a někteří uživatelé se nechali slyšet, že se jim Playbook zpomalil. Proto důrazně doporučuji před hrátkami s Androidem zálohovat kompletně celý Playbook přes BlackBerry Desktop Manager.

Pokud se rozhodnete vyzkoušet Android Player pro BlackBerry Playbook, podělte se s námi o vaše zkušenosti v diskuzi pod článkem.

Zdroje: crackberry.com, n4bb.com

Diskuze ke článku
Raiden_cz
A co kdybyste nejaky dojmy napsali i vy? :D
finc
Vy ste toho vyzkoušeli,chytrolíni.Název článku a v něm o vlastních dojmech nic,když to šmudlovi s Playbookem nejde spustit.Paleček dolů.
Vojtěch Dalekorej
Bohužel opravdu se mi za žádnou cenu nedařilo aplikace do Android Playeru dostat. Dnes jsem však měl úspěch, a tak se můžete těšit na podrobnější zkušenosti již brzy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze