Vyzkoušeli jsme tablet Fujitsu Stylistic M532. Víme, kdy dorazí do ČR

Zúčastnili jsme se tiskové konference Fujitsu, na které jsme vyzkoušeli nejnovější tablet Fujitsu Stylistic M532. Fujitsu zde poodhalilo své plány pro letošní rok a strategii svých produktů. Dozvěděli jsme se, na co se samotný výrobce zaměřuje, jak vidí svoji budoucnost a kdy se dočkáme tabletů a telefonů Fujitsu v České republice.

Na český trh vstoupila společnost Fujitsu v roce 1999, kdy vytvořila společný podnik se společností Siemens AG pod názvem Fujitsu Siemens Computers. V dubnu roku 2009 po odkoupení 50% podílu od Siemensu vznikla společnost Fujitsu Technology Solutions Česká republika. V současné době je tato společnost zodpovědná za rozvíjení obchodních aktivit nejen v ČR, ale i na Slovensku a Maďarsku.

Fujitsu na tiskové konferenci představovalo celou šíři produktů a služeb

V zahraničí a zejména v Asii se mohu zákazníci těšit mnoha zajímavým novinkám, a to především na poli mobilních telefonů. Výrobce zde na trh uvedl již celou řadu chytrých zařízení, které se pyšní odolností, špičkovou výbavou, fotoaparáty s vysokým rozlišením, tenkým provedením a v Barceloně jsme mohli vidět i prototyp se čtyřjádrovým procesorem.

Od zástupce společnosti jsme se dozvěděli, že první mobilní telefony Fujitsu by na český trh měly oficiálně vstoupit již na podzim letošního roku. Ovšem o jaké konkrétní modely se bude jednat, to zatím není jasné. Nezbývá tak doufat, že ještě letos na náš trh zavítá řada zajímavých zařízení. Z našeho pohledu je totiž na co se těšit.

Fujitsu Stylistic M532 – první pohled

Tisková konference spadala do celosvětové akce Fujitsu IT Future 2012. Společnost zde představila IT novinky pro rok 2012. Patří mezi ně nové ultrabooky U772 UH572, nový tablet Stylistic M532 a nové datové uložiště, SAP servery i pracovní stanice.

Fujitsu Stylistic M532 Media

Na tiskové konferenci nás nejvíce zaujal nový špičkový tablet. S tabletem jsme měli již tu čest na kongresu MWC v Barceloně, kdy se nám dostal do rukou a mohli jsme vám zprostředkovat první dojmy a videopohled Samotný tablet na první pohled nijak nebudí pozornost. Vzhled je poměrně strohý a konzervativní. Na těle samotného tabletu bychom jen stěží hledali kovy. Tělo je tvořeno z plastů. Zadní kryt nepůsobil příliš hodnotným dojmem a pevným dojmem, tento typ materiálu bych si spíše představoval u tabletu v cenové hladině kolem pěti tisíc korun. Přední strana zcela postrádá jakékoliv prvky, najdeme zde pouze přední fotoaparát pro videohovory a logo výrobce Fujitsu. Co se týče zpracování, bylo rozporuplné. Tablet při menším kroucení vydával nelichotivé zvuky a dával o sobě vědět vrzáním. U špičkového tabletu, kterým Stylistic M532 je, bych bezesporu očekával lepší dílenské zpracování.

Fujitsu Stylistic M532 - oficiální fotografie

Rozměry nového tabletu jsou sympatické. Jeho hmotnost činí 560 gramů a tloušťka je příjemných 8,6 milimetrů. Co se týče konektorů, ty jsou většinou schovány pod plastovou záslepkou, která nepůsobí zrovna hodnotným dojmem. Na těle tabletu také najdeme dockovací konektor a do prodeje se dostanou dvě kolébky. Jedna kolébka bude stolní, podporovat bude nabíjení, HDMI výstup, 3,5 mm hudební konektor jack a USB konektor. Druhá bude přenosná, a ta bude rovněž osazena konektorem HDMI a podporuje nabíjení.

Sloty na MicroSD a SIM kartu, konektor MicroUSB a 3,5 mm jack

Co nás potěšilo, a v mnohých dnešních tabletech bychom stěží tento prvek hledali, jsou stereo reproduktory. Tablet má na svém těle po stranách dva reproduktory. Na těle pak ještě nalezneme slot na SIM kartu a slot na paměťovou kartu microSD. Na přední straně je kamera určená pro videohovory o rozlišení 2 Mpx. Zadní strana nabízí hlavní fotoaparát s automatickým zaostřováním o rozlišení 8 Mpx a přisvětlovací LED diodou. Kvalita fotoaparátu nás příjemně překvapila, a to i vzhledem k tomu, že tablety rozhodně nejsou primárně předurčeny k tomu, aby se s nimi fotilo.

Optika zadního fotoaparátu s rozlišením 8 Mpx a LED diodou

Výbava nového tabletu čítá 10,1 palcový dotykový displej s technologií TFT s rozlišením 1280 x 800 bodů. Zobrazovací technologie nás překvapila svou čitelností i podáním barev, na poměry TFT technologie se jednalo o lepší průměr. Dotyková vrstva byla citlivá. Operačním systémem je Android 4.0 Ice Cream Sandwich a výrobce chválíme za to, že upustil od nadstavby a zbytečně tak neimplementoval grafické prvky a ostatní doplňky. Jediný jeho zásah představuje řada aplikací, které se zaměřují na použití firemní klientelou. Dominantní aplikací je třeba Citrix, který se zaměřuje na synchronizaci, virtuální servery a cloud computing. Další aplikace se zaměřují na e-mailovou korporátní komunikaci MS Exchange servery. Potěší i přítomnost programu ThinkOffice HD, který pracuje s kancelářskými dokumenty. Umí je editovat a zároveň můžeme vytvářet i nové dokumenty. Nechybí ani pokročilé zabezpečení v podobě vestavěného firewallu.

Co se týče vyladěnosti samotného prostředí, zde má výrobce ještě rezervy. Reakce často nebyly nejrychlejší a přechody mezi jednotlivými pohotovostními obrazovkami nebyly zcela plynulé. Ani samotná výkonnost by nenasvědčovala tomu, že tablet pracuje pod čtyřjádrovým procesorem Tegra 3. Pohotovostní výdrž nového tabletu je výrobce udávána na 8,4 hodin, což je slušná hodnota. Uvidíme, jak se nakonec bude lišit od samotné praxe.

Co se týče ceny a dostupnosti, tablet zamíří na český trh v červnu letošního roku. Předpokládaná cena bude v rozmezí 16 000 - 17 000 Kč s daní, což je poměrně vysoká cena. Zvláště, přihlédneme-li k faktu, že konkurence v této relaci nabízí k samotnému tabletu i celou řadu příslušenství. Fujitsu ale tablet směřuje spíše do korporátní sféry. Jak se vám nový tablet líbí? Co říkáte na jeho funkční výbavu a zvláště pokročilou implementaci firemních aplikací a cloudového řešení?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze