Vyzkoušeli jsme nový iOS 6: jaké jsou naše první dojmy? (video)

Apple tento týden v San Franciscu představil mimo jiné další verzi svého mobilního operačního systému iOS, která pohání iPhone, iPad a iPod Touch. iOS 6 přináší novinky včetně nových map, integrace Facebooku nebo inovované Siri. Bude to na konkurenci stačit? Jaké jsou naše první dojmy z nového systému?

S představením iOS 6 byla spojena vcelku velká očekávání, ale nakonec jsme se dočkali spíše změny stávajících funkcí, drobných vylepšení nebo naopak dohánění konkurence, jako například v případě integrace Facebooku. Kompletní přehled hlavních změn jsme vám přinesli v tomto článku, který doporučujeme rovněž pročíst, pokud vás zajímá, co nového lze očekávat.

Přečtěte si seznam změn, které přinese iOS 6

Apple iOS 6 Beta 1 – prohlídka novinek

My jsme hned po skončení WWDC do našeho redakčního iPhonu 4S novou verzi iOS 6 nainstalovali a prozkoumávali změny a novinky. Přinášíme vám tak první dojmy a postřehy z nejnovější verze tohoto operačního systému. Stejně jako ve videu výše i zde vás ale musíme upozornit, že se jedná opravdu o ranou betu, takže nelze celkově hodnotit plynulost a vyladění některých prvků. Pojďme se tedy na ty nejdůležitější změny podívat.

Siri: pro Českou republiku jen drobná vylepšení

Ačkoliv uživatelé v USA a dalších několika státech se mohou těšit na vyhledávání sportovních výsledků nebo informací o filmech, v České republice stále funkce Siri spojené s polohou nefungují. Pokud se samozřejmě zeptáte například na sportovní utkání odehrávající se v USA, Siri nezklame a výsledek najde. Užitečnou novinkou, která funguje výborně, je pro Čechy zejména spouštění aplikací. Pomocí Siri můžete vyhledávat také body v mapách a nechat se do nich navigovat. To funguje i v České republice, jen narazíte na problém s výslovností českých výrazů (Siri nerozumí a nemluví česky), které je nutno vyslovovat anglicky. Reálná použitelnost tak může být mnohdy problém.

Siri vám nově vyhledá výsledky sportovních utkání, filmy i zarezervuje restauraci. Nikoliv ale v ČR

Mapy: zatím špatná revoluce

Apple se odhodlal k dlouho plánovanému kroku a nahradil mapové řešení Googlu svým vlastním, které vyvíjel ve spolupráci se společností TomTom. Těžko hodnotit, nakolik se mapy do podzimu, kdy bude iOS 6 oficiálně dostupný, změní, ale zatím se v betaverzi Apple moc nepředvedl. Co se týče silniční sítě, tak ta zůstává stejná, protože jak Google, tak TomTom využívají data od společnosti Tele Atlas. Mapy od Googlu jsou však podrobnější, mají mnohem přehlednější grafiku a zobrazují výrazně více informací i bodů zájmu. Praha v podání Applu vypadá jako planina protkaná silnicemi a občasnými zelenými plochami.

Nové mapy jsou opravdu chudé

Pro srovnání - takto vypadají Google Mapy v iOS 5

Velmi špatné jsou také satelitní mapy, které nejsou nijak podrobné a občas jsou dokonce černobílé. To vše se však za několik měsíců může výrazně zlepšit. Velkým pokrokem naopak je, že v iOS konečně nalezneme vestavěnou navigaci, která předtím citelně chyběla. Novinkou je také 3D pohled, který funguje pouze na nejnovějších zařízeních, v případě iPhonu jmenovitě pouze na iPhonu 4S.

Užitečná novinka - vestavěná navigace, která funguje i v České republice

Kvalitní integrace Facebooku

To, co Applu dlouho chybělo, konečně přichází. Do iOS 6 přibyla nativní podpora Facebooku, do kterého se v nastavení přihlásíte, a poté se vaši přátelé automaticky spárují a synchronizují s kontakty v telefonu, případně se ukáží události v kalendáři. Rozšířeny byly i možnosti sdílení (nabídky pro sdílený byly rovněž přepracovány) a přímo z galerie tak lze obrázek sdílet na Facebook a rovnou doplnit například místo, kde byl obrázek pořízen. Velmi praktickou novinkou je také možnost napsat status přímo ve vysouvací liště, kam také byly integrovány upozornění na nové dění na této sociální síti. Facebook je tedy integrován již v betaverzi ukázkově a je pouze škoda, že takto samozřejmou součást Apple dlouho ignoroval.

Integrace Facebooku do systému je povedená. Zajímavostí je možnost updatovat status z výsuvné lišty

Další novinky: inovace v prohlížeči a nové možnosti hovorů

Z více než 200 novinek jsme vyzkoušeli ty nejdůležitější, mezi které se určitě dále řadí aplikace Passbook, který by měla uchovávat vaše lístky, věrnostní karty, palubní vstupenky a jízdenky. Bohužel aplikace zatím vůbec nefunguje a zobrazí pouze úvodní obrázek. Apple ještě zřejmě nemá dořešenou smluvní stránku věci s partnery, kteří budou podporováni. Inovace, které jsme však vyzkoušet mohli, se objevily v prohlížeči. Při zobrazení na šířku iOS nově inteligentně schová horní a spodní ovládací a stavové lišty, takže je pro zobrazení stránky výrazně více místa. Že by předzvěst iPhonu 5 se širokoúhlým displejem, o kterém se spekuluje? Nově lze z iPhonu také nahrávat soubory (bohužel zatím pouze fotky) na stránkách.

Prohlížeč dostal v režimu na šířku praktické schovávání lišt

Inovací, kterou Apple rovněž srovnává krok s konkurencí, jsou nové možnosti ovládání hovorů. Příchozí hovor tak můžete nejen ztišit, přijmout nebo odmítnout jako doposud, ale nově můžete odeslat volajícímu předdefinované SMS zprávy nebo dokonce nechat přístroj připomenout vám, že máte kontaktu zavolat zpět, což už konkurence mnohdy neumí. Příjemnou novinkou je také mód nerušit, který způsobí nerozsvěcení displeje a neupozorňování na žádné události, a to včetně hovorů. Režim Nerušit lze i celkem šikovně nakonfigurovat a můžete si jej zapnout automaticky vždy v určitém časovém rozmezí, což je neocenitelné například v noci. Můžete si navíc nastavit, že oblíbené kontakty se vám dovolají vždy, což se zase hodí v případě závažných rodinných událostí. Ještě je potřeba zmínit, že telefon na události v režimu Nerušit upozorňuje pouze v případě zhasnutého displeje. Pokud jej máte rozsvícený, děje se upozorňování normálně a telefon i zvoní. Další novinkou v iOS6 jsou takzvané VIP kontakty, které systém zvýrazňuje například v seznamu přijatých e-mailů.

Nové ovládání hovorů, režim Nerušit a VIP kontakty

Všimnout si lze také mírně inovované grafiky napříč systémem. Nová je například obrazovka pro vytáčení čísla nebo grafika hudebního přehrávače. Mírné změny si lze všimnout v různých aplikacích

Další inovace: nová grafika vytáčení čísla, hudebního přehrávače a aplikace Passbook

Evoluce nebo revoluce?

iOS 6 je tedy evolucí, která žádné neočekávané nebo převratné novinky nepřináší. Tou nejvýznamnější a zároveň nejdiskutovanější jsou nové mapy, které však musí ujít v mnoha ohledech dlouho cestu, než se vyrovnají předchozím Google mapám. Na druhou stranu se hodí navigace. Hodí se rovněž vylepšená Siri nebo integrace Facebooku či režimu Nerušit. Už se těšíme, až si najde cestu do zařízení Applu finální iOS 6, což se očekává na podzim, nejpravděpodobněji koncem září či začátkem října, kdy by se měl začít prodávat nový iPhone 5.

Přečtěte si seznam změn, které přinese iOS 6

Diskuze ke článku
Igor
Nainstalováno na iPhone4 19.9.2012 bez problémů. Mapy naprostá katastrofa. Lituji že jsem přešel na 6-tku.
Petr
Dobrý den, netušíte někdo, zda už se u příchozích hovorů dá nějak nastavit zobrazování nejen JMÉNA a PŘÍJMENÍ ale i FIRMY? Stále to postrádám. Díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze