Vyzkoušeli jsme nový Android N (video)

22

Google tento týden, pro mnohé překvapivě, vydal novou verzi svého operačního systému Android s označením N. Zatím jen v preview alfa verzi, ale i tak se zajímavými novinkami. Ty čítají třeba zcela přepracovanou notifikační lištu nebo nový režim více oken. My jsme Android N vyzkoušeli na Nexusu 5X a tady jsou naše dojmy.

Android N

Nový Android jsme čekali až na konferenci Google I/O, americký gigant s ním ale vyrukoval dříve, a my tak můžeme v předstihu vyzkoušet ty nejzajímavější novinky. Co vše je nového jsme vám nastínili už ve středu v našem článku. Nyní se zaměříme na praktické zkušenosti.

Android N (Developer Preview)

Nové notifikace: chytřejší, ale ošklivější

Největší novinkou jsou přepracované notifikace a práce s nimi. Zabírají nově celou šířku obrazovky, dělí je pouze úzká linka a je v nich mnohem více textu na úkor menších ikonek. Z hlediska přehlednosti je tento krok problematický, ve změti textu se totiž déle orientuje. Více oddělené notifikace s velkými ikonkami v Androidu 5.0 jsou určitě přehlednější a elegantnější. V Androidu N ale dostanete mnohem více informací. Zajímavostí je i možnost dvojitého rozbalení notifikací. První rozbalení ukáže všechny v zobrazení jedné notifikace z dané aplikace na řádek (maximálně 11 řádků), druhé rozbalení jedné konkrétní položky poté ukáže její text, podrobnosti a případně i rychlé volby. To je velmi praktické, stejně tak nové tlačítko, kterým notifikace rychle rozbalíte. Nemusíte tak už používat gesto. Vhod přijde i možnost odpovědět textem přímo z notifikace, což ale zatím funguje pouze v Hangouts.

Google konečně přináší i do čistého Androidu zkratky k důležitým funkcím v záhlaví notifikačního centra. Vejde se jich tam 5 a po swipnutí dolů se zobrazí klasická matice 9 ikonek, na které jsme byli zvyklí z Androidu 5. Novinkou ale je, že můžete mít více stránek se zástupci funkcí, mezi kterými se přesouváte horizontálním swipováním. Vítaným přídavkem je možnost zástupce libovolně přesouvat a zvolit si tak i svou pětici, která se bude ukazovat v notifikačním centru v záhlaví.

Multi-window se hodí

Druhou velkou novinkou je nativní podpora práce ve více oknech přímo v čistém Androidu. Konečně tak i Google nabídne to, co už výrobci s upraveným Androidem nabízí roky. V multitaskingové nabídce stačí podržet okno s aplikací, přesunout do horní části a v dolní si vybrat druhou aplikaci. Plynule si můžete měnit i jejich poměr a bez problémů vše funguje i po přetočení na šířku. Dokonce i některé aplikace třetích stran fungují v tomto režimu korektně, například Twitter vše zvládá bez problémů. Multi-window režim je ale ve velmi brzké fázi implementace, v průběhu jeho používání vznikají různé grafické artefakty a zde má ještě Google před sebou hodně práce.

Další změny jsou spíše menšího charakteru. Zaujme například konečně možnost změnit si kompletně velikost prvků na displeji v pěti krocích, vylepšený Doze režim, šetření dat nebo novinky v nastavení a další maličkosti. Za pozornost určitě stojí také zcela nový Android Beta Program. Díky němu si můžete velmi snadno do telefonu stáhnout Android N jako OTA aktualizaci. Stačí se zaregistrovat na stránkách a za několik vteřin se vám již update nabídne.

Android N

Android N je příjemnou evolucí. Většinu novinek sice Google přebírá od jiných výrobců případně konkurenčních systémů, jedná se ale o kroky správným směrem. Výhrady máme snad jen k nepříliš přehledným notifikacím s masou textu. To ale může Google do finální verze, které se dočkáme až ve 3. čtvrtletí tohoto roku, upravit. Stejně tak se určitě dočkáme dalších nových funkcí a novinek, o kterých se Google zmíní mimo jiné i na blížící se konferenci Google I/O.

Diskuze ke článku
mortyg
No, Windows má continuum.. za chvíli bude podobně funkční droid s možností více oken
Schonwave
Co bude "gůgl" dělat, až dojde na konec abecedy?
Xwert Is
Xwert Is
Naposledy upraveno: 11. 3. 2016 21:31
Díky za video. Ja len podotknem že všetky tieto "fičury" ešte nemusia byť aj vo finálnej verzii resp. ešte sa to môže 10x zmeniť prerobiť atď,....
Takže toto je len o tom čo asi prinesie novšia verzia. To čo prinesie reálne bude jasné asi v tých posledných verziách pred offi vypustením...

Inak tie rýchle odpovede z notifikácie to je bomba snáď to prinesú čoskoro aj ostatné messengre a nebude to podmienené verziou Androidu.
Ann
kriste pane co je to za člověka v tom videu :D :D :D :D takovej teplák :D se usmívá fakt jak bukvica... to je katastrofa :D :D :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze