Vyzkoušeli jsme nejlevnější Lumii: Nokia Lumia 610 na videu z MWC

22

Nokia rozšiřuje svou řadu Windows Phone telefonů do střední třídy a snižuje jak cenu, tak hardwarovou výbavou. Podívejte se, jak vypadá historicky nejlevnější Lumia a jeden z nejlevnějších Windows Phone telefonů vůbec.

Nokia se snaží s novým systémem Windows Phone proniknout i do nižší cenových relací a dopomoci jí k tomu má hlavně nová Lumia 610, jejíž cena na českém trhu bude kolem 5 500 Kč. Z toho důvodu a díky aktualizaci Tango nabídne například pomalejší procesor a méně paměti RAM – 256 MB. Zatímco 800 Mhz procesor a menší RAM paměť při práci se systémem nepoznáte a vše je stále dokonale plynulé, omezení to přeci jen představuje. Lumia 610 je tak při běžné práci se systémem stejně rychlá, jako její vybavenější kolegyně.

Přečtěte si také naše kompletní představení Nokie Lumia 610

Nokia Lumia 610 – první pohled na MWC

Některé aplikace nebude možné kvůli menší paměti stáhnout, ale jejich seznam asi nebude široký a většina z nich bude pro méně paměti RAM optimalizována. Citelnějším problémem je zákaz běhu některých procesů na pozadí a například není možno aktualizovat dlaždice on-line (počasí, Facebook apod.). Konkrétnější dopady však odhalíme až později při praktickém používání.

Podrobné preview: Nokia Lumia 610: hodně muziky za málo peněz

Jinak na nás Nokia Lumia 610 udělal velmi dobrý dojem vzhledem k ceně. Je elegantní, kvalitně vyrobená a designově se nejedná o další černou placku, které chrlí někteří výrobci. Design evidentně svým oválným tvarem navazuje na úspěšný model C7. Trošku problém je v případě lesklých zadních krytů, které mají některé barevné varianty. Nepůsobí tak hodnotně, jako ty matné a hlavně se velmi rychle upatlají. Zajímavě působí neobvykle velké popisky tlačítek pod displejem. Nádech luxusu vzbuzuje chromové orámování displeje a Lumia 610 tak vypadá dražší, než ve skutečnosti je. Pozitivní je 5 Mpx fotoaparát s LED diodou i autofocusem a pochválit musíme zejména fakt, že Finové nezapomněli ani na spoušť fotoaparátu na boku.

Vzhledem k ceně hodnotíme velmi pozitivně displej, který je s úhlopříčkou 3,7 palce a rozlišením 800 x 480 pixelů stejný, jako u Lumie 710. Navíc i kvalita je velmi podobná a v dané cenové kategorii tak bude Lumia svým displejem patřit k nejlepším.

Na český trh by nová Nokia Lumia 610 měla dorazit na jaře. Více informací naleznete v našem preview případně ve videopohledu výše.

Přečtěte si také naše kompletní představení Nokie Lumia 610

Technické parametry Nokia Lumia 610

Kompletní specifikace
Konstrukce119 × 62 × 12 mm, 131,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×800 MHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.8
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2012, 5 630 Kč
Diskuze ke článku
freeman
Pri pohľade na prezentované novinky od iných výrobcov mi Nokia Lumia 610 s WP7 Tango pripadá čudne. Áno viem, že WP7 je na hardware nenáročnejší. Ale je to smutné keď v dnešnej dobe "špičkový" výrobca prezentuje ako novinku mobil s nižšími hardwerovými parametrami ako predchodcovia. Načo je niekomu low-end smartfón s WP7 ak na ňom okrem telefonovania a internetu nespustí skoro nič ? A argument, že tento mobil je pre tínedžera je úplne scestné. Lebo tínedžery využívajú dnešné mobily na 100 percent výkonu s nainštalovanými aplikáciami a hrami.
Juras
No telefon je to krásný. Škoda jen, že má Windows Phone(...prostě se mi tento systém "hnusí").
Kdyby měl Nokia Belle, tak do něho jdu.
Čech
Slováci, jděte se hádat jinam... !
Jura
Tady se nikdo nehádá. Akorát vy se snažíte provokovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze