Nokia představila 808 PureView s 41 Mpx fotoaparátem a další novinky

9

Nokia dnes představila pět novinek. Dvě novinky Lumia 900 a Lumia 610 poběží na Windows Phone 7.5 Mango, další dvě novinky budou z řad levných telefonů Asha 202 a 203 a nakonec tu máme nástupce Nokie N8, novou éru fofomobilů Nokii 808 PureView. Výrobce avizuje špičkové fotografické výsledky a Full HD video.

Výrobce Nokia nezaostává co do počtu představených novinek za ostatními výrobci. Představil pět novinek s dvěma různorodými operačními systémy a uživatelskou platformou S40. Drtivou pozornost na sebe strhne Nokia 808 PureView, je totiž nástupce dosud nejlepšího fotomobilu na trhu, Nokie N8.

Nokia logo

Lumia 900 a Lumia 610

Nová Lumia 900 byla již představena na veletrhu CES konaném v lednu letošního roku. Bude nejvybavenějším zařízení výrobce s operačním systémem Windows Phone 7.5 Mango. Nabídne kvalitní dotykový displej ClearBlack AMOLED s 4,3 úhlopříčkou a rozlišením 800 x 480 bodů. Precizní dílenské zpracování bude díky unibody polykarbonátové konstrukci. Jako první zařízení s tímto systémem nabídla verze určena pro Americký region LTE konektivitu. Lumia pro Evropský trh přijde s technologií Dual Carrier HSPA+ s teoretickou rychlostí 42,2 Mbps. Mezi aplikacemi nebude chybět ani nová čtečka elektronických knih Nokia reading.

Nokia Lumia 900 - oficiální fotografie

TIP: Nokia Lumia 900: vlajková loď se silnou baterií

Nokia Lumia 610 je určená pro začátečníky, mladé lidi, kteří chtějí poznat operační systém Windows Phone 7.5. Prioritou výrobce byla integrace sociálních sítí, snadný přístup k multimediálním funkcím, internetovému prohlížeči. Do prodeje vstoupí ve čtyřech barevných variantách, za předpokládanou cenu v přepočtu 4799 Kč, bez daně a příslušných poplatků.

Nokia 808 PureView

Novinka bude mít svoji pozici na trhu velmi těžkou, bude totiž muset pokračovat ve šlépějích Nokie N8. Ta je v současnosti nejlepším fotomobilem na trhu a překonat ji nebude vůbec snadné. Jako první zařízení nabídne PureView technologie. Fotoaparát obsahuje obří senzor s jen těžko uvěřitelným interpolovaným rozlišením 41 Mpx. Nechybí ani Carl Zeiss optika a nová technologie pixel over sampling technology. Pokud budu citovat slova výrobce, tato technologie přinese v praxi neuvěřitelně detailní, ostré snímky. Ve zhoršených světelných podmínkách přinese famózní obrazové výsledky. Další funkce Nokia rich recording bude znamenat, že můžeme pořidít zvukové nahrávky ve CD kvalitě. Fotoaparát bude umět pořizovat i přehrávat videa ve Full HD rozlišení. Po vzoru Nokie N8 nebude chybět ani vylepšení zvuku Dolby Music surround.

Nokia N8 - oficiální fotografie

TIP: Recenze Nokia N8: zahoďte netbooky! (recenze)

Nokia Asha 302 a 203, 202

Trojice levných telefonů začíná nejvybavenějším modelem Nokií Asha 303. Tu výrobce označuje jako prémiové zařízení s QWERTY hardwarovou klávesnicí a jako první zařízení uzavřené platformy S40 kancelářské office aplikace, push emailovou synchronizaci, synchronizaci kalendáře a kontaktů s klientem Mail for Exchange.

Nokia Asha 203 a 202 budou prahnout po skupině mladých uživatelů. Obě zařízení nabídnou exkluzivně v základu 40 her od EA Sports. Nokia Asha 202 se liší v přítomnosti Easy Swap technologie, ta umožňuje práci se dvěma SIM kartami současně, umí také volit mezi tarify obou operátorů a obě SIM karty je možné vyměnit okamžite. Bez nutnosti vypínat telefon. Uživatelé z rozvojových zemí budou mít navíc přístup díky aplikaci Nokia Life formou SMS zpráv k množství informací z oblasti vzdělání, kultury, nabídky pracovní míst a jiného obsahu. Nové Nokie bude prodávány ve více než sto zemích, za dosud neuvedenou prodejní cenu.

Co říkáte na novinky, které byly představeny? Co říkáte na nového nástupce Nokii 808 PureView? Podělte se s námi o vaše názory v diskuzi pod článkem.

Diskuze ke článku
Akyra
Jak veliký bude 41Mpx snímek...40Mb? To nevím jestli zvládne fotogalerie na zastaralem procesoru..:). To jsem na to zvědavý..
Juras
Tak tu máme další telefon s batohem na zádech:-) Po designové stránce docela ujde ale co to rozlišení disleje.
Mít na 4" rozlišení 360x640 je žalostně málo. Stejný parametry má X7 a už u ní si v recenzích stěžovali na
hrubý rastr. A u telefonu za 12 litrů to je nepřijatelný. Hlavně že má 41Mpx.
myšpulín
Hm tak Nokie se už zoufale snaží čím by byla nej tak hází megapixelama. Myslím, že její propad to jen urychlí.
karel
To by mě zajímalo, jak to s těma megapixlama udělali a co si od toho slibují. Aby v tom nakonec nebyl snímač Foveon od Sigmy (či obdobná technologie). To by pak dávalo smysl to mega rozlišení, protože by bylo ve skutečnosti fyzicky 3x menší a bylo jen extrapolované...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze