Nokia Lumia 610: hodně muziky za málo peněz

24

Na dnešní tiskové konferenci Nokia představila hned několik novinek. Jednou z nich byl i low-endový přístroj s překvapivě nabitým obsahem, který byl také dalším dílem skládanky jménem Lumia. Model Lumia 610 má však šanci díky nizké ceně a některým pěkným specifikacím apelovat i na podstatně náročnější uživatele.

Nokia logo

Nokia Lumia 610 je přístrojem protikladů, my však začneme u vzhledu, což je rozhodně jeden z hlavních pozitivních faktorů. Není nutné dlouze sledovat oficiální fotografie, aby člověku došlo, že se přístroj náramně povedl. Vzhledem ke své třídě sice nemůžeme očekávat hodnotné materiály, i tak ale design lahodí oku, ladné křivky a dolní vystouplá hrana dotvářejí pocit celistvosti a dostatečné místo je uděleno i displeji. Přední stranu pak kromě tří senzorových kláves již nic nehyzdí. Po stranách už nalezneme klasickou regulaci hlasitosti a spoušť fotoaparátu. Celkově je první dojem velmi pozitivní a dá se říci, že Lumia 610 umí klamat tělem. Za low-end by ji totiž nikdo nepovažoval.

Dostačující koně pod kapotou

Pokud se zavrtáme hlouběji, začne už poměrně přituhovat. Lumia 610 je především o spojení s přáteli, o možnosti pohodlně surfovat a být neustále připojen, což s rozhodně projevuje na celkové výbavě. Základ všemu pokládá Windows Phone 7.5 Mango, který se na podobnou úroveň smartphonu hodí. K tomu se připojuje procesor s taktem 800 MHz, paměť 256 MB a interní úložiště o velikosti 8 GB, z čehož plyne, že přístroj rekordy v herním průmyslu rozhodně lámat nebude a v žádném případě se nejedná o čistě multimediální telefon.

To mu však nebrání pochlubit se kapacitním LCD displejem o úhlopříčce 3,7 palce a rozlišení 800 x 480 pixelů, což je na low-end úctyhodné.

V zásobě má Nokia již tradičně celou plejádu rozličných aplikací a specifických Hubů, jež pokrývají jak vaše pracovní potřeby (Office, převod kontaktů, online úložiště Skydrive), tak odpočinek a zábavau, kde nechybí GPS navigace, YouTube prohlížeč, sociální sítě a samozřejmě herní aplikace Xbox Live, díky které se připojíte na svůj herní profil.

Dopomůže vám k tomu jak rychlé Wi-Fi, tak i další připojení včetně HSDPA, HSUPA či Bluetooth 2.1 s fukcí EDR.

Čtyři barevné varianty, které půjdou do prodeje.

Levně, a přesto kvalitně

Závěrem bych nemohl opomenout fotoaparát na zadní straně, který nabídne v této třídě víceméně standardní rozlišení 5 MPx, překvapí ale širokým spektrem funkcí, od autofocusu a obrazových efektů až po stabilizátor obrazu, detekci obličeje, redukci červených očí a rychlé sdílení fotografií. Také si s ním natočíte VGA video.

Nokia Lumia 610 má apelovat především na mladé a nenáročné uživatele, přilákat však dokáže i jinou sortu zákazníků. Na trh by měla přijít ve druhém čtvrtletí letošního roku ve čtyřech barevných variantách (bílá, černá, modrá, růžová) za velmi přijatelnou cenu, která se točí kolem cca 4730 Kč bez daně.

Nepřehlédněte: Vyzkoušeli jsme nejlevnější Lumii: Nokia Lumia 610 na videu z MWC

Technické parametry Nokia Lumia 610

Kompletní specifikace
Konstrukce119 × 62 × 12 mm, 131,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×800 MHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.8
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2012, 5 630 Kč

Zdroje: press.nokia.com

Diskuze ke článku
pepa
Osobně odhaduji, že cílová skupina jsou děti,s přihlédnutím k tomuto faktu, je cena dost přemrštěná, kterýkoli výrobce spolupracující s Androidem je minimálně o 1000,- níž a to je u podobného modelu 25% z jeho ceny.
Imba
Přesně
Imba
Pepo nejsi ty jeden z těch Easystů čtete ( Ízistů = primitivů ) z mobilmanie? Tam nemaj totiž taky všichni nic jineho na práci než šlapat po Nokii
bob
Mě to taky přijde dobrá cena -za 3,7" 480x800 a i fotak už má autofocus pod 5000,-

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze