Vyzkoušeli jsme nadějné chytré hodinky Samsung Galaxy Gear

51

Asi největším lákadlem tiskové konference Samsungu nebyl Note 3, ale nové hodinky Galaxy Gear, které jsou v mnohém inovativnější, než jiné konkurenční chytré hodinky. V čem nás zaujaly a co je na nich tak novátorské? To vše se dozvíte v našich prvních dojmech, již tradičně v doprovodu podrobného videopohledu a fotogalerie.

Samsung není první a ani jediný výrobce s chytrými hodinkami, zvolil ale několik novátorských řešení, které ho podle našeho názoru nyní posunují do čela. Jaké jsou hodinky Galaxy Gear jsme zjišťovali přímo na IFA 2013 v Berlíně. Pokud vás zajímá podrobněji, co nové hodinky umí, přečtěte si naše preview, případně zhlédněte náš podrobný videopohled výše.

Rozměrově jsou samozřejmě mnohem těžší a větší, než klasické hodinky, stále je to ale v únosné míře a hodinky se nosí pohodlně. Dobře padnou na ruku a nejsou ani přehnaně masivní. Samsung si vyhrál s designem, který se nám líbí. Nerezový kov, elegantní čtveřice šroubů a výborné zpracování – to je kombinace, která vypadá velmi dobře.

Samsung Galaxy Gear – první pohled

V porovnání s konkurenčními Sony Smartwatch je výrazně lepší displej. Má lepší jas, rozlišení i kontrast a je mnohem lépe čitelný i pod ostrými a silnými lampami. Krycí sklíčko plynule přechází v okolí, díky čemuž jsou velmi pohodlná gesta, kterými se mimochodem hodinky takřka výhradně ovládají. Hodinky mají také vestavěný senzor, který je automaticky aktivuje, pokud zvednete ruku a chcete se podívat, kolik je hodin. To je velmi šikovné, protože nemusíte vždy hodinky odemykat boční klávesou.

Foťte i telefonujte - vše s hodinkami

Velkou inovací je zakomponování fotoaparátu do řemínku hodinek. Má rozlišení 1,9 Mpx, dokáže nahrát HD video a jeho aktivace je velmi snadná – stačí smýknout prstem seshora dolů z rámečku po displeji. Díky umístění do řemínku hodinek je navíc fotografování hodně příjemné, nemusíte vymýšlet žádné krkolomné kreace, stačí jen ruku držet stejným způsobem, jako byste se dívali, kolik je hodin.

Lákadlem je i možnost telefonovat, protože ve sponě řemínku je umístěn reproduktor i mikrofon. Pokud jsou hodinky spojeny s telefonem, můžete vyřizovat hovory tak, že jednoduše hodinky řemínkem přiložíte k uchu. Reproduktor v hodinkách je neobyčejně silný a ani v rušné výstavní hale jsem neměl problém druhou stranu slyšet.

Gesto sem, gesto tam

Ovládání je velmi intuitivní a o hodně lepší a svižnější, než u konkurenčních Sony Smartwatch 2. Kromě vestavených aplikací, kterými můžete ovládat hudbu, měřit si kroky a spálené kalorie a mnoho dalšího, obsahují hodinky také obchod s aplikacemi a možnost stáhnout si speciální hodikové aplikace pro všechno možné. Aplikace v hodinkách se spravují skrze obslužnou aplikaci v telefonu, pomocí které můžete i mnoho věcí v hodinkách nastavit.Velmi užitečné jsou notifikace v hodinkách, propojené s telefonem. Pokud vám hodinky oznámí příchozí email, který vás zajímá a v hodinkách si rozkliknete jeho předmět, stačí vzít do ruky telefon a e-mail už tam máte rovnou zobrazený. Software totiž předpokládá, že si tento mail budete chtít přečíst.

Hodinky Samsung Galaxy Gear budou dostupné 25. září a fungovat budou zatím s Galaxy Note 3 a tabletem Galaxy Note 10.1 2014 Edition. Po říjnové aktualizaci softwaru je bude možno propojit také s modely Galaxy S III, Galaxy S4 a Galaxy Note II. Ostatní Samsungy i telefony jiných značek mají zatím smůlu. Hodinky budou dostupné v šesti barevných variantách.

Galaxy Gear nás velmi příjemně překvapily. Jsou pěkné, rychlé a v mnohém velmi inovativní. Řeč je zejména o integrovaném fotoaparátu nebo možnosti s nimi telefonovat. A co je nejdůležitější, vše to funguje a je to intuitivní. Nyní je míč na straně Applu. Představí také své chytré hodinky nebo v tomto směru zklame?

Specifikace

  • Rozměry a hmotnost: 36,8 x 56,6 x 11,1 mm, 73,8 g
  • Displej: 1,63 palce (41,4 mm) Super AMOLED (320 × 320)
  • Procesor: 800 MHz
  • Fotoaparát: 1,9 Mpx
  • Video: HD (720p)
  • Konektivita: Bluetooth ® 4.0 + v BLE
  • Paměť: 4GB + 512 MB RAM
  • Senzory: akcelerometr, gyroskop
  • Baterie a výdrž: Li-ion 315 mAh, cca 25 hodin
Diskuze ke článku
blue.sun
Tak nevím. Od chytrých hodinek bych čekal více schopností, než jen upozornění na to, že v telefonu si můžu přečíst SMS nebo mail. Nechci od nich hraní her nebo kdovíjaké nesmysly, ale hodila by se třeba vestavěná GPS (Endomondo, Sports Tracker, nebo třeba v nouzi nějaká navigace po městě či jiné služby - kouknu a vidím pozici a směr k tomu, co hledám). Čekal bych možnost ty maily přečíst rovnou na hodinkách, pokud budu chtít (kvůli dvěma řádkům nebudu tahat mobil, ne?)... A ultraomezená kompatibilita je naprosto největší nesmysl.
Počkám si, co představí Apple, ale něco mi říká, že jejich koncept bude chytřejší.
Martin
Pardon, ale už mi přijde, že výrobci nevědí kudy kam a za zvyšování svých zisků představují takovýhle zbytečnosti, který nikdo nechce. Jenže Vás výrobci podvědomě přesvědčí (pomocí reklam a podplacených redaktorů) o tom, že to potřebujete a bez toho nemůžete existovat. Design - humus, výdrž baterie - humus, značka - humus. Neumím si představit, že bych místo svých Tissotů nosil takovýto neelegantní korejský krám, který ve výrobě hodinek absolutně nic neznamená.
a.
Opravdu si pan Pultzer myslí, že tyto nevzhledné digitalky s jednodenní vydrží jsou výzvou pro Apple?:):):)
Pokud jde o placenou reklamu Samsungu, měl by být článek označen. Pokud ne, tak je to smutná vizitka autora:)
Elegance :-)
Opravdu je elegantní čtveřice šroubů, když je každý otočený jinak? No fuj.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze