Vyzkoušeli jsme Google Currents: telefon či tablet jako časopis

4

Před pár dny konečně Google spustil svou službu Google Currents i pro ČR, s jejíž pomocí proměníte váš mobilní telefon nebo tablet na docela povedenou čtečku magazínů. Vyzkoušeli jsme tuto aplikaci na platformě iOS i Android, a dnes se s vámi podělíme o naše dojmy a zkušenosti.

Služba Google Currents je zjednodušeně řečeno taková "lepší" RSS čtečka, která mimo RSS zdrojů obsahuje ještě speciálně upravené verze mnoha webů. Díky nim můžete články konkrétního webu procházet v této aplikaci mnohem pohodlněji. Články jsou rozděleny do kategorií, umí galerie obrázků a videí, a plný obsah článku lze na rozdíl od RSS zdroje zobrazit přímo v aplikaci. Od klasické RSS čtečky se Google Currents liší tedy tím, že stejná data umí podat a zobrazit v mnohem líbivější formě podobně, jako byste si listovali pestrobarevným časopisem.

Pro Android je aplikace Google Current dostupná už od minulého roku, jen ji nebylo v ČR možné stáhnout a používat. Nyní už ji konečně pro ČR Google uvolnil, v Play Obchodu je k dispozici pod názvem Aktuality Google. Paralelně vyšla i verze pro iOS, ta se jmenuje stále originálním názvem Google Currents. S tím souvisí i jeden z rozdílů mezi verzemi pro Android a iOS - Android verze je plně lokalizovaná do češtiny, iOS verze je v angličtině.

Google Currents pro iOS

Ačkoli aplikace Google Currents vypadá na platformě Android a iOS stejně, jsou mezi nimi drobné rozdíly. V Android verzi si můžete vybrat ze tří velikostí písma, a je zde možnost přeložit článek z jednoho jazyka do druhého, k čemuž slouží ikonka zeměkoule, ta v iOS verzi chybí. Očekávám ale, že po nějaké době se objeví stejná funkčnost i ve verzi pro iOS. Pro Google jen přece jen logicky přednější mít dříve více propracovanou verzi pro Android, než pro konkurenční iOS.

Google Currents pro Android

Hlavní obrazovka je rozdělená přibližně na dvě poloviny. V jedné je formou ikonek zobrazen seznam vašich odběrů a v druhé střídající se upoutávky na vybrané články. Po kliknutí na některý z odběrů se zobrazí buď seznam posledních článků (pokud je to RSS kanál), nebo graficky pěkně zpracovaný magazín. Odběry si můžete přidávat z obsáhlé knihovny, ve které jsou jednotlivé weby optimalizovány pro Google Currents nebo z RSS kanálů ze služby Google Reader. Pokud se vám nechce probírat jednotlivými weby, můžete si přidat už předpřipravené kolekce odběrů, jako jsou například "Hlavní zprávy", "Ze světa", "Technologie" a podobně.

Google Currents pro iOS

Magazín připomíná aplikace nejen vzhledem, ale i ovládáním. Přechod mezi jednotlivými články, a listování během čtení samotného článku probíhá posouváním displeje prstem doleva a doprava, jako byste otáčeli stránky v papírovém časopise. Na malé obrazovce telefonu je to ale někdy docela otravné, moc textu se na takto malou plochu nevejde, a vy musíte stále jen otáčet stránky. Na velké obrazovce tabletu je to ale úplně o něčem jiném, tam je iluze papírového magazínu dokonalá. Jak už jsem psal v prvním odstavci, pokud je přihlášen odběr ve formě RSS zdroje, pak se zobrazuje v aplikaci jen jeho stručný text, který je v RSS obsažen, zbytek článků se na vyžádání otevře v internetovém prohlížeči. Uvítal bych, kdyby se obsah zobrazil zformátován do podoby magazínu i pro RSS zdroje z Google Readeru.

Google Currents pro Android

Google Currents není na obou platformách ničím vyloženě revolučním, snad jen že službu a aplikaci poskytuje přímo společnost Google. Na iOS má velkou konkurenci v zaběhnuté a skvělé aplikaci (stále lepší než Google Currents) Flipboard, která mimo RSS zdrojů a webů integruje i sociální sítě. Android zase má čtečku Pulse News, News360 a jiné další, ovšem narozdíl od iOS není dle mého názoru žádná z nich lepší, než Google Currents (či, chcete-li, Aktuality Google).

Google Currents pro Android

Svůj vlastní Google Currents kanál má i mobilenet.cz, můžete si ho do své knihovny přidat přes tento odkaz.

I my máme vlastní Google Currents kanál

Aplikaci Google Currents si můžete stáhnout zdarma buď v Play Obchodu nebo na App Store. Vyzkoušeli jsme ji na Apple iPhone 4S a tabletu Asus Transformer Eee Pad TF101. Nezobrazuje žádnou reklamu, takže vás nic neruší v pohodlném čtení a konzumaci multimediálního obsahu.

Diskuze ke článku
Petr
Můžu se zeptat jestli jste se u ní nesetkávali s různými záseky? Na mém HTC EVO 3D se celkem laguje, netuším čím to je, zatím zůstávám u Google Readeru dokud to nějak nevyřeší. Ale graficky je to pěkné, ale hodí se spíše na tablet.
Goodhoko
Je sice super, ze mate svuj kanal, ale je to vlastne uplne k nicemu, kdyz tam uvadite vzdy jen zacatek clanku, apak je tam odkaz na vas web. To si tam rovnou muzu hodit vase RSS a vyjde to nastejno. Jinak App je priemna, jen by to chtelo aby i ty trendy byli lokalizovane a tahaly se z ceskych webu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze