Vyzkoušeli jsme aplikace pro správu QNAP NASky

1
Vyzkoušeli jsme aplikace pro správu QNAP NASky
  • Pro snazší správu vašeho QNAP NAS serveru můžete využít mnoho aplikací, které jsou zdarma ke stažení
  • Jsou většinou určeny pro zařízení s Androidem 4.0 a iOS 8.0 a vyššími verzemi
  • Vybrat si můžete z pomocníků pro správu souborů a složek, hudby, videí, fotek, kontaktů, poznámek a dalších

QNAP aplikace obecně

Všechny aplikace od QNAP nabízejí velmi podobné prostředí, takže se v nich vždy velmi rychle zorientujete. První věcí, kterou budete muset vždy projít, je připojení vašeho NAS serveru, které lze udělat manuálně odkudkoli, nebo se připojte svým telefonem na stejnou síť a všechny aplikace si vždy najdou servery na síti samy. Poté stačí jen zadat heslo a vše je hotovo. Důležité je také většinou vlastnit zařízení alespoň s operačním systém Android 4.0/iOS 8.0. Starší verze těchto systémů aplikace nepodporují, přičemž my jsme je konkrétně testovali na Androidu 7.0.

QNAP loogo

Prvek spojující všechny aplikace je především vlevo umístěné „hamburger“ menu, v němž najdete vždy základní nastavení a různé kategorie/části aplikace. Jinak se však grafické rozložení hlavních obrazovek mění v závislosti na specializaci aplikace. Některé se podobají správci souborů, hudebnímu přehrávači či galerii, jiné zase vypadají jako emailový klient. Záleží na zaměření, což je jedna z velkých nevýhod tohoto ekosystému.

QNAP

Pro různé funkce si musíte stáhnout speciální aplikace a jedině Qfile pro složky a soubory nabízí nejuniverzálnější využití, což z ní může dělat jedinou aplikaci, kterou se opravdu vyplatí stáhnout. Postěžovat si lze rovněž na fungování samotných aplikací, kdy se nám například ke Qcontactz nedařilo vůbec připojit, jelikož aplikace vždy zamrzla, a QmailClient také nefungoval, jak měl. Občas jsme se u některých aplikací setkali s horší odezvou, nebo se nám soubory nechtěly nahrát na server. Výrobce však aplikace průběžně aktualizuje a lze očekávat, že se funkcionalita postupně zlepší. Díky mnoha aplikacím lze jako případnou obezličku použít na určité úkony i více aplikací a vybrat si, která vám nejvíce vyhovují. A že těch funkcí aplikace opravdu nabízejí mnoho. Pojďme se na ně podívat.

Qfile

QNAP nabízí mnoho aplikací, jejichž zaměření pozná každý již podle všeříkajících názvů. Qfile slouží pro správu a prohlížení souborů všeho druhu – ať už jde o dokumenty, videa nebo fotografie. Díky tomu můžete spravovat všechny složky ve svém NAS úložišti a upravovat jejich názvy, přemisťovat je, kopírovat či mazat. Samozřejmě nechybí možnost sdílení, přičemž lze vytvořit odkaz na stažení, který dále pošlete emailem/SMS zprávou (k čemuž je potřeba na NAS serveru QTS 4.0 nebo vyšší), nebo jednoduše pošlete požadovaný soubor přímo emailem formou přílohy.

Qfile

Možné je také stáhnout všechny složky do vašeho mobilního zařízení a kdykoli si je otevřít offline bez internetového připojení. Hodit se může zobrazení fotografií s náhledy jako v každé jiné galerii a komprese jakýchkoli složek a souborů do formátu ZIP/7Z, přičemž úroveň komprese je nastavitelná (normální, maximální a rychlá).

Qfile

Všechen obsah je možné také streamovat a ovládat skrze Apple TV či DLNA zařízení. Pro podporu Apple TV však musí mít vaše NASka nainstalované QAirplay QPKG a pro DLNA zařízení musí podporovat QNAP media servery běžící na QTS 4.0. Velmi užitečná je rovněž možnost změnit místo ukládání souboru a složek do vašeho zařízení včetně možnosti změnit úložiště z interního na microSD kartu. Aby všechny funkce fungovaly, musíte mít NAS server běžící na QTS 4.0.0.

Stáhnout Qfile

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Qmanager

Pokud si přejete monitorovat a spravovat QNAP Turbo NAS pomocí vašeho Android zařízení, je tu pro vás aplikace Qmanager, jež vyžaduje NAS úložiště běžící alespoň na firmwaru V4.2. Pomocí této aplikace lze zjistit systémové informace jako využití CPU a paměti, teplotu hardwaru, rychlost větráčkua můžete vidět všechny běžící události a informace o nich, či se podívat na uživatele, kteří jsou právě online. Rozhraní se liší od většiny QNAP aplikací, ale nutno říci, že je velmi přehledné a základní ovládání pomocí „hamburgerového menu“ vlevo je stále přítomné.

Qmanager

Můžete vidět a spravovat také stahování a zálohovaní dat. Jednoduše můžete tyto úlohy pozastavit, stejně tak je lze manuálně spustit. Rovněž lze z této aplikace pouze jedním klepnutím vypnout/zapnout různé aplikační služby. Pro případy nouze se hodí funkce restartu či kompletní vypnutí připojeného Turbo NAS serveru dálkově přímo z vašeho telefonu.

O něco méně užitečná funkce je „Find My NAS“, které přiměje vaše NAS úložiště zapípat, abyste jej snadno našli, pokud byste zapomněli, kam jste jej položili. Důležité je zmínit, že aplikace podporuje na lokální síti i funkci WOL (Wake on LAN), což je technologie umožňující zapnutí vypnutého počítače snadno přes síť a v tomto případě samozřejmě přímo z vašeho Android zařízení.

Stáhnout Qmanager

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Multimediální aplikace

Qvideo

QNAP nabízí také trojici aplikací čistě pro multimédia, byť je k nim vždy potřeba nainstalované rozšíření pro vaše NAS úložiště. Nejprve je tu Qvideo, jež vyžaduje minimálně Turbo NAS běžící na QTS 4.0 s instalovanou Video Station 2.1. Tato aplikace vám dovolí sledovat či klidně i stahovat uložená videa na NAS serveru do vašeho mobilního zařízení, kdykoli jen chcete.

Vaší kolekcí filmů můžete brouzdat formou přímočarého seznamu, náhledů, složek či pomocí časového seznamu. V levém menu najdete také kategorie videí, které se dělí na filmy, TV pořady, hudební videa, domácí videa, karaoke a nekategorizováno. Velmi užitečné je chování aplikace při rozkoukaném videu, kdy si pamatuje, kde jste skončili a obnoví sledování v daném místě. U TV pořadů si dokonce aplikace drží přehled i o díle a sérii, ke kterým jste se dostali.

Qvideo

Možné je však pracovat s video materiály i v opačném směru a nahrávat vámi vytvořená videa z telefonu. Pro lepší organizaci je možné video soubory kategorizovat, přidat jim tag či upravit informace. A pokud bude chtít později vyhledat konkrétní video, lze jej hledat dle jména, data uložení, tagů, hodnocení či dokonce barev. Možné je vytvořit rovněž link pro sdílení mezi rodinou a přáteli pomocí zprávy, emailu či sociálních sítí. Užitečný je také přidaný koš, do kterého se vámi vymazaná videa vydají nejprve pro případy, kdybyste si vymazaní rozmysleli, nebo omylem špatně klepli na tlačítko vymazat. Pokud vlastníte Chromecast, je možné využívat Qvideo rovněž pro přímé streamování do něj.

Stáhnout Qvideo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Qphotos

Důležitou složkou našeho života jsou v dnešní době také fotografie, pro něž se nabízí aplikace Qphotos. Ta slouží opět pro snadné prohlížení fotografií, jejichž přehledné náhledy jsou řazeny dle časové osy a můžete je stahovat do vašeho Androidu či naopak nahrávat na NAS server. Možné je samozřejmě opět sdílet vaše oblíbené fotky pomocí emailu a sociálních sítí. K běhu této aplikace však bude potřebovat nainstalovanou Photo Station na Turbo NAS úložišti, jež musí běžet minimálně na QTS 4.1.

Qphoto

Stejně jako u videa, i zde lze měnit zobrazení na pouhý seznam, náhledy, složky a tak dále. V povinně nainstalovaném Photo Studiu můžete vytvářet nová alba či upravovat stávající. Vyhledávání funguje také stejně jako u videí pomocí klíčových slov či přidaných tagů. Aplikace je možné propojit s CloudLink, podporuje HTTPS připojení a užít si můžete i automaticky vytvořené slideshow prezentace s hudbou v pozadí. Pokud se chcete o vašich filmech dozvědět více, potěší také fakt, že aplikace automaticky stahuje informace o filmech, jako je obsazení, popis, žánr, hodnocení a podobně.

Stáhnout Qphoto

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Qmusic

Hudbu můžete streamovat ze svého NAS serveru do Android zařízení díky aplikaci Qmusic. Ta bude opět potřebovat vlastní rozšíření v podobě Music Station a NAS musí mít firmware V3.8.2 či novější. Aplikace má opět povědomé prostředí a umožňuje funkce podobné těm u ostatních hudebních streamovacích aplikací. Vaši sbírku lze procházet dle skladeb, alb, interpretů, žánrů či složek. Vytvořit můžete také vlastní playlisty či speciální sdílené seznamy. Nechybí náhodné poslouchání či možnost stáhnout si hudbu z NAS úložiště do vašeho telefonu pro offline poslouchání.

Qmusic

Stáhnout Qmusic

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Qget

Dokonce i pro prostou správu stahování má QNAP připravenou samostatnou aplikaci. Jedná se o Qget a k budete k ní potřebovat Turbo NAS s QTS 4.2 a nainstalovanou Download Station a HappyGet II. Konkrétně můžete tedy pomocí Qget přidávat úkoly ke stažení do Download Station a zálohovat svá osobní videa díky HappyGet. Možné je pro stažení souborů využít také zadání vstupní URL adresy všech HTTP, FTP nebo Magnet odkazů.

Qget

Navíc má vlastní internetový prohlížeč, který je jedním z hlavních prvků aplikace. Právě zde si můžete všechny URL adresy vyhledat a není tedy potřeba externího prohlížeče. Možné je si dávat všechny stránky do oblíbených a není problém mít otevřených více záložek najednou. Jen nepočítejte s nijak závratnou rychlostí či jinými funkcemi, které ostatní aplikace pro prohlížení webu mají. Prohlížeč je tu přeci jen prostředkem pro stahování odkazů, a ne hlavním účelem aplikace.

Stáhnout Qget

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Qremote

Někoho může zaujmout aplikace Qremote, jež si klade za cíl nahradit váš dálkový ovladač, myš i klávesnici. Pomocí ní lze dálkově ovládat Turbo NAS server, ke kterému je však nutností mít HD Station, jež nabídne vlastní grafické rozhraní pro snadnější ovládání. Bez HD Station nebude aplikace fungovat. Aplikace je možné využít k ovládání hudby a videí, případně procházení fotografií. Její rozhraní je však graficky již poněkud zastaralé a vaše NAS úložiště musí mít firmware V3.8.1 nebo novější. Qremote je zároveň podporována jen pro zařízení ze série x69, x51, x53, x63, x70, x80 a IS-400.

Qmanager

Stáhnout Qremote

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Poznámky

Qnotes

Pokud si často vytváříte různé poznámky na telefonu či tabletu, má pro vás QNAP připravenou aplikaci Qnotes. Ta vám umožní klasické vytváření poznámek a odškrtávacích listů, které můžete synchronizovat a ukládat na NAS server, ale jako jedna z mála může fungovat rovněž bez připojení k jakémukoli NAS úložišti či internetu celkově. Offline vytvořené poznámky se poté automaticky nahrají po připojení k internetu a NAS.

Qnotes

Díky možnosti samostatného používání je vzhledově mnohem odlišnější než zbytek QNAP aplikací. Rozhodně však nečekejte moderní rozhraní, jako má třeba Keep od Googlu. Vše je tu řešeno formou textových seznamů všech poznámek a jejich tvorba je kostrbatá. Aplikace se nedá rozhodně označit za intuitivní a občas je až nepohodlné ji používat.

K poznámkám je ovšem možné přidávat obrázky a zvukové soubory z interního úložiště telefonu či microSD karty. Propojit můžete s poznámkami také události z kalendáře, na něž můžete v textu odkazovat. Stejně tak lze přidávat další různé přílohy k poznámkám a vedena je i historie prohlížení, abyste viděli, kde jste se naposledy pohybovali. Zároveň je možné všechen obsah sdílet pomocí URL odkazu skrze různé aplikace třetích stran či přímo ostatním NAS uživatelům udělením oprávnění ke čtení a upravovaní poznámek.

Qnotes

I Qnotes má své požadavky pro správné fungování. Zde je nutné mít minimálně Android 4.0.3 a QTS 4.0.7 na vašem NAS serveru, který musí mít nainstalovanou Notes Station 1.0.92 a výše.

Stáhnout Qnotes

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Qnotes3

K opět většímu zmatení uživatelů nabízí QNAP i druhou aplikaci pro tvorbu a sdílení poznámek. Od té první se odlišuje zejména modernějším a možná o něco hezčím zpracovaním. Funkce jako takové jsou však prakticky totožné a není tedy nutné si vše opět vypisovat. Důležité je však zmínit, že tato aplikace spolupracuje jen s NAS servery běžícími na QTS 4.3, jež mají nainstalovanou Notes Station 3. Jestli jste tedy vlastníky serverů se starším QTS, nebude vám aplikace fungovat a musíte se obrátit na předešlé Qnotes.

Qnotes3

Stáhnout Qnotes3

Google Play (zdarma)

Qcontactz

Byť se to může zdát zvláštní, ani ukládání a následná správa kontaktů přes NAS není s QNAP problémem. Qcontactz shromáždí veškeré vaše kontakty na jedno bezpečné místo, přičemž nechybí podpora synchronizace s Google účtem, takže není propojení žádný problém. Pravidelnou synchronizaci si přitom můžete nastavit na vámi preferovaný čas a importovat lze kontakty také ze souborů typu vCard 3.0 a CSV.

Qcontactz

Své kontakty zde snadno shromáždíte do vytvořených skupin, či si je označíte jako oblíbené, přičemž pro ochranu soukromí je možné kontakty zaheslovat. V aplikaci nalezneme také funkci pro vyhledání a sjednocení duplicitních kontaktů, ale ta bohužel není podporována u NAS modelů 931X, 431X, 531X, X31XU, 1635 a 53P. Pro celkové fungování aplikace je také nutné, aby váš NAS server měl firmware 4.2.2 nebo novější.

Stáhnout Qcontactz

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

QmailClient

V aplikaci QmailClient je možné spojit všechny své e-mailové schránky a mít je hezky na jednom místě. Vše je samozřejmě chráněné a funkcionalita je podobná jako u většiny jiných mailových aplikací. Lze si zde tedy číst a vytvářet nové emaily a přikládat k nim různé přílohy v podobě fotografií, dokumentů nebo jiných souborů. Hodí se také integrovaný adresář kontaktů, který se dále dělí na adresáře a skupiny, seznam kontaktů a kontaktní údaje.

QmailClient

V nastavení je poté možné zvolit třeba preferovaný vzhled aplikace, identitu odesílatelů a můžete si zde seřadit i předem připravené rychlé odpovědi. Veškerá data jsou samozřejmě zálohována do NAS úložiště a podporované mailové služby čítají Gmail, Yahoo, Outlook a jakýkoliv jiný e-mailový účet založený na IMAP. Mezi všemi účty se snadno přepíná pomocí jedné ikonky a pro větší přehlednost lze e-maily filtrovat či změnit jejich řazení. Veskrze se tedy jedná o tradiční mailovou aplikace s přidanou integrací NAS serveru, který je ovšem nutné mít s firmwarem 4.2.2 a nainstalovaným QmailAgentem.

Stáhnout QmailClient

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Závěr

Pokud vlastníte QNAP NASku a chcete ji používat přímo z vašeho telefonu, je dobré vědět, že máte přímo od výrobce připravených mnoho aplikací. Ty nabízejí opravdu široké množství funkcí a dá se pomocí nich NAS úložiště nejen využívat, ale především také monitorovat a ovládat. Zástup aplikací však může být i na škodu, jelikož se vám zkrátka nemusí chtít stahovat úplně všechny. Proto bychom doporučili zejména vyzkoušet Qfile pro všeobecnou správu složek a souborů všeho druhu a také Qmanager pro monitorování NASky a případné dálkové restarty. Avšak jestli plánujete využívat úložiště pro sledování filmů a seriálu, jednoznačně využijte nabídky aplikace Qvideo, která vám sledování jednoznačně usnadní a zpříjemní.

QNAP aplikace mohou být neocenitelným nástrojem, pro který se většinou vyplatí těch pár nelibostí přetrpět.

I tak však zamrzí poněkud zastaralé zpracování rozhraní. V této oblasti by prakticky všechny aplikace potřebovaly vylepšit. Rovněž vcelku časté problémy s fungováním a záseky by se měly co nejdříve vyřešit. QNAP na aplikacích neustále pracuje, takže se těchto nedostatků snad rychle zbaví. Aplikace rozhodně doporučujeme alespoň vyzkoušet.